Специалните „диабетични храни са мит!
Специалните „диабетични храни са мит! / Снимка: Личен архив

Галина Вутова е консултант по хранене в „Училище за промяна стила на живот" към Диабетен център "Свети Лука" - София. Изготвя индивидуални хранителни режими при хора с диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечно-съдови и други заболявания, както и при здрави хора.  Провежда групови обучения по диабет и хранене. Като консултант на Българска асоциация „Диабет" в програмата „Заедно срещу диабета" e обучила повече от 17 000 човека от цялата страна. Автор на множество статии, брошури за обучение по хранене и книгата „Стъпка по стъпка в здравословното хранене".

Галина Вутова беше специален гост в предаването "Ники Кънчев шоу" на българското национално Дарик радио.

Какво означава „здравословно хранене" и защо то има значение при контрола на различни здравословни състояния, като захарния диабет?

Връзката между храната и нашето здраве е установена отдавна. Ето защо има препоръки за здравословно хранене на населението, които се отнасят и за хората с диабет. Със сигурност познавате повечето от тях: Ограничете консумацията на мазнини, на рафинирани брашна, масла и захари, на сол и алкохол. Консумирайте екологично чисти храни, пресни, сезонни, плодове и зеленчуци, пълнозърнен хляб, варива, риба, бедни на мазнини меса, мляко и млечни продукти, студено пресовани масла и сурови ядки. Но за да бъде храненето здравословно за определен човек, то трябва да бъде съобразено с всички негови индивидуални особености: ръст, тегло, структура на тялото, възраст, състояние на храносмилателната система, метаболизъм, физическа активност, предразположеност или наличие на заболяване, начин на живот. Това може да се постигне единствено с изграждането на индивидуален хранителен режим. Той ни помага да поддържаме нормално телесно тегло, по-добър контрол на кръвното налягане, кръвната захар, мастите в кръвта, хормоните. В тази връзка, ако човек има диабет, той може да използва този здравословен режим като мощен лечебен метод.

Как се изгражда индивидуалният хранителен режим?

В моята практика аз използвам няколко последователни стъпки. Здравословните храни за един човек могат да бъдат крайно неподходящи за друг, затова първата важна стъпка е да определим кои са най-подходящите за конкретния човек продукти. Втората стъпка е свързана с количествата, които той трябва да консумира. Практиката ми показва, че много удобно в този случай е да използваме като мерни единици собствените си шепи, длани и юмруци. Така лесно можем да дозираме храната си, без да я претегляме или изчисляваме в калории, например изяждате салата, в рамките на две ваши шепи, пържола с големината на дланта ви, плод с големината на вашия юмрук. Разпределянето на храните по приеми, в подходящи комбинации и определяне на препоръчителната термична обработка, са финалната стъпка при изготвяне на режима.

Човекът с диабет често е „санкциониран" при избора си на храна. Има ли „подходящи" и „неподходящи" храни за хора с диабет? Кои храни повишават нивата на кръвната захар?

Хората с диабет могат да следват посочените по-горе общи препоръки относно „ограничавани" и „препоръчвани" храни. Ако някой има диабет обаче, трябва да знае кои храни съдържат въглехидрати и покачват кръвната захар. Най-често това са продукти от растителен произход: хляб, тестени и макаронени изделия, картофи, боб, леща, грах, ориз, всички плодове, захарта и продуктите, които я съдържат! От животинските храни единствено млякото - кисело и прясно, повишават захарта в кръвта ни. Захарта, меда и напитките, които ги съдържат увеличават доста по-бързо нивата на кръвната захар, в сравнение с всички посочени по-горе храни, затова се означават като „бързи захари". Те са подходящи в случаи на физическа активност и са задължителни при хипогликемия. Преди години хората с диабет наистина имаха много забранени храни. Шоколадът, сладоледът и сладкишите с обикновена захар също бяха сред тях. Днес знаем, че смесването на захарта с повече мазнини забавя нейното усвояване, а от там и повишаването на кръвната захар. Ето защо при добър контрол на диабета, малки количества /в рамките на половин ваша длан/ от „сладките изкушения" могат да бъдат консумирани веднъж - два пъти седмично. Препоръчително е те да бъдат взети като самостоятелна следобедна закуска, а не като десерт или вечер преди лягане!

Има ли правила, които хората с диабет могат да следват, приемайки въглехидратни храни, без да си вредят?

Въглехидратните храни заемат важно място в храната на българина и са основен енергиен източник на човешкото тяло. Резонен е въпросът как те да бъдат консумирани, така че кръвната захар при хората с диабет да се повишава възможно по-малко след техния прием. Първото важно правило е въглехидратните храни да се разпределят равномерно между отделните хранения, за да могат да се усвояват без да предизвикват рязко повишение на кръвната захар. Още по-добре е да се комбинират с месо, риба, яйца, сирене, извара, защото последните съдържат протеини и мазнини, които забавят усвояването на захарите, а това води до по-добро засищане и по-ниски стойности на кръвната захар след нахранване. Друг начин да използваме разумно въглехидратните храни е като обръщаме внимание на техния гликемичният индекс /GI/ - т.е да отчитаме скоростта с която захарите от различните храни покачват нашата кръвна захар. Колкото по- нисък е гликемичният индекс на продукта, толкова по-бавно се усвояват съдържащите се в него захари. Например, гликемичният индекс на късозърнения ориз е 72, а този на дългозърнения ориз - 44. Това на практика означава, че захарите от дългозърнения ориз ще покачат кръвната ви захар два пъти по-бавно, в сравнение с късозърнения. Прекаленото разваряване на ориза, картофите, боба, спагетите, пюрирането на храните, приготвянето на фрешове и плодови смутита водят до увеличаване на гликемичния индекс на храните, до по-бързо увеличаване на кръвната захар след нахранване и влошава контрола на диабета!

Кои са митовете за храненето при хора с диабет?

Все още има хора, смятащи, че киселите ябълки са най-подходящият плод за хората с диабет. Истината е, че киселите и сладки ябълки имат еднакво количество захари и повишават еднакво нивата на кръвната захар! Митът за „царската болест" предполага, че диабетът изисква консумация на големи количества месо. Консумацията на месо наистина не води до повишаване на кръвната захар, но скритите в него мазнини и холестерол могат да увредят във времето кръвоносните съдове, което води до усложнения на диабета и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Необходимостта на специални „диабетични храни" е другият отдавна разбулен мит. Освен че са много по-скъпи и не така вкусни, тези храни по никакъв начин не са по-здравословни, защото съдържат много хидрогенирани мазнини, бели брашна и изкуствени подсладители.

Има ли различни правила за хранене при хората на инсулиново лечение?

Основното, което целим при тези пациенти, е да намерим баланс между консумираните въглехидрати и дозата на инсулина. Най-добрият начин за добър контрол на диабета при хората, които поставят бързодействащ инсулин при всяко хранене е използването на „системата за хлебни единици". Една хлебна единица от даден продукт е такова количество от него, което доставя на тялото ни 12 грама захари. При всеки пациент може да се определи количеството бързодействащ инсулин, необходим за усвояването на захарите от 1 ХЕ. Така, ако човек прецени, че е консумирал 4 ХЕ и знае, че за усвояването на всяка от тях са му необходими 2 единици бързодействащ инсулин, той ще може надеждно да определи инсулиновата си доза на съответния прием. Когато изграждаме хранителен режим при хора с инсулиново лечение, допълнително трябва да се съобразим с вида и дозата на инсулина. От това зависи дали ще имат междинни закуски през деня и вечер преди лягане. Съвременните аналогови инсулини обикновено не изискват такива закуски, но всичко е много индивидуално и зависи и от физическата активност и от начина, по който протича диабета. Понякога хората с диабет консумират по-голямо количество въглехидрати и го компенсират с увеличаване на инсулиновите дози. Това се случва обикновено по време на празници, но ако се прави често или непрекъснато, води до повишаване на апетита, увеличава телесното тегло и влошава контрола на диабета!

Хората с диабет получават хипогликемии. Какво трябва да се консумира, за да се овладее състоянието на хипогликемия? Няколко практически съвети.

Първо, нека уточним, че под хипогликемия разбираме кръвна захар по-ниска от 4 ммол/л. Най-честите признаци, по които можем да я разпознаем, са силно чувство за глад, треперене, изпотяване, главоболие, двойно виждане. Хипогликемията може да бъде животозастрашаваща, затова при нея трябва да се реагира незабавно и по начин, който гарантира възможно най-бързото покачване на кръвната захар. В този случай използването на „бързи захари" е задължително! Вземете веднага една добре напълнена супена лъжица захар или мед, 150-200 мл. напитка със захар или компот и изчакайте. Ако след 10-15 минути не сте се почувствали по-добре, вземете още една доза от посочените захари. Едва когато хипогликемията отмине, можете да приемете „бавен" въглехидрат, който не съдържа мазнини: бисквити, солети, хляб, плод. Никога не консумирайте шоколад, вафли и други сладки храни, богати на мазнини по време на хипогликемия или непосредствено след нея!

Трябва ли хората, живеещи с диабет, да се консултират със специалист по хранене?

Мисля, че такава консултация е полезна и спестява много време, тревоги и разочарования на човека с диабет и неговите близки. Особено в случаите, когато веднага след поставянето на диагнозата се започва лечение с инсулин, пациентът има нужда от надеждна информация и подкрепа. В тези случаи една среща не е достатъчна. Обучението по хранене и диабет е дълъг процес, в който се включват и ендокринолога и диабетната сестра. Воденето на дневник, в който да се записват стойностите на кръвната захар и вида и количеството на консумираната храна са много полезни в процеса на обучение.

Международната диабетна федерация изостря вниманието върху неправилното хранене и затлъстяването, като рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2. Възможно ли е човек сам да контролира тези фактори, за да намали този риск?

Разбира се, че е възможно! Друг е въпросът доколко сме готови да го направим. Начинът на живот и хранене са трудно променящи се ритуали! Започнете с една или две промени от многото възможни: опитайте да пиете кафе без захар или с лъжичка по-малко, приготвяйте си сандвич с пълнозърнен хляб вместо да ядете баничка или кроасан, хапнете порция супа на обяд вместо бургер, към следобедното кафе прибавяйте плод, сурови ядки и по-рядко нещо сладко, за вечеря приготвяйте домашна храна, вместо похапване със сирена, кашкавали, мезета и полуфабрикати. Намалете алкохола и не зареждайте шкафа с лакомства - само ако е празен ще спрете да похапвате след вечеря пред телевизора. Движете се при всяка възможност!

Могат ли хората с диабет да опитат от вкусните ястия по Коледа?

Разбира се, това е прекрасен празник, който свързваме и с изобилието на семейната трапеза. Стига да не прекаляват с количествата, хората с диабет могат да вдигнат наздравица и да опитат от всички ястия! Честита Коледа!