Причината за финансовата криза не се корени в пазарния капитализъм
Причината за финансовата криза не се корени в пазарния капитализъм / снимка: БГНЕС

Усърдните съвместни усилия на правителствата на отделните държави със сигурност ще имат положителен ефект върху пазарите и е възможно световната финансова криза да бъде преодоляна в кратък период от време. Мнението е на Пeтeр Льошер, мениджър на Сименс и един от участниците в приключилия в неделя Световен икономически форум в Давос. Според него, повишеното внимание към новите технологии са много важно средство за връщане на световната икономика към живот. Ето какво още каза Пeтeр Льошер, мениджър на Сименс и един от участниците в Световния икономически форум в Давос:

Каква е прогнозата ви за световната икономика през следващите пет години?

Никой не може да определи точно колко дълго и до каква степен може да е голяма рецесията на глобалната икономика. В същото време усърдните съвместни опити на националните правителства със сигурност ще имат положителен ефект върху пазарите. Това е една от причините, поради които съм оптимистично настроен за това, че ще преодолеем настоящата финансова криза за сравнително кратък период от време.

Кои са проблемите от етична и морална гледна точка, които трябва да бъдат решени, за да се избегнат по-големи щети на пазара?

На първо място, причината за финансовата криза не се корени в пазарния капитализъм. Има голям брой причини за това и една от тях са противоречивите наредби. Без съмнение е фактът, че финансовите пазари изискват по-ефективни глобални наредби и директиви в определени сфери.

Кои са ключовите елементи на бъдещата форма на финансово управление?

На първо място, международното сътрудничество трябва да се подобри в сферата на финансовото управление. Без трансгранично сътрудничество между националните регулаторни органи няма да имаме възможност да регулираме международните финансови пазари по ефективен начин. Световната банка или МВФ могат да изиграят централна роля в този смисъл.

Кризата в околната среда ще повлияе ли на икономиката и как?

Предизвикателствата са големи и трябва да бъдат посрещнати спешно, никое от тях не може да бъде пренебрегнато. Има само една основна разлика. Дори най- големите песимисти очакват световната финансова криза да бъде преодоляна до няколко години. Последиците от климатичните промени ще са нещо, което ще трябва да понесем върху себе си. Затова не можем да позволим на околната среда да бъде увредена заради световната финансова криза. Трябва да посрещнем и двете предизвикателства и съм напълно убеден, че можем да направим това, като инвестираме в ключови технологии. Например, чистата енергия, ефективни транспортни системи за хора и стоки, енергийно ефективните сгради и индустриалната продукция са само част от тях. Виждам огромно търсене за тези технологии, които трябва да започнат да се използват. Посрещането на тези нужди ще ни помогне да върнем световната икономика към живот.

Как могат компаниите да използват като предимство промените в глобалната икономика, за да създадат конкуренти предимства чрез иновации?

Има някакъв ирационален антиглобализационен рефлекс на финансовата криза. Вярвам, че се нуждаем от повече глобализация, отколкото от по-малко. Това със сигурност важи за иновациите. Трябва да използваме като лост иновативната сила на развиващите се пазари повече от преди и в същото време да разгледаме базата за индустриализираните държави. Ако някога е имало пазар за иновативни и съществени технологични решения, то моментът е сега.

Как може доверието в корпоративния сектор да бъде възстановено в следкризисния свят?

Просто е. Запознайте се с бизнеса си, запознайте се с включените рискове и бъдете прозрачни в целите си, структурите си и процесите си. Ако отговорите на тези три препоръки засегнатите страни ще знаят какво точно да очакват. Това има също така и вътрешен ефект и кара организацията ви да работи по смислен и отговорен начин. Ако правите всичко това по правилния начин, можете да възстановите доверието.

Кои са качествата, необходими за управляване на национално, регионално и глобално равнища?

Бъдете хуманно настроени. Разбирането води до рационални действия. А това да си хуманно настроен означава да действаш по етичен и отговорен начин, навсякъде и винаги.