Павлин Димитров против масовото използване на СРС-та
Павлин Димитров против масовото използване на СРС-та / снимкa: БГНЕС

Новият главен секретар на вътрешното министерство комисар Павлин Димитров в "Седмицата" на Дарик.

Да започнем с актуалната тема. Хванахте ли вече купувачи на гласове в Сандански?

Сега, взети са необходимите мерки за спазване на закона за провеждане на местни избори. На този етап няма... такива сигнали. Надявам се, че няма и да има и политическите сили и гражданите да спазват строго правилата и нормите на закона.

Колко са полицаите в общината, допълнителните сили, които сте изпратили?

Ами, вижте, толкова, колкото са необходими. Не е нужно да казвам бройки. Районното управление е в Сандански, съседните структури на областна дирекция. Областното ръководство е преценило, има достатъчно сили, които ще обезпечат нормалното протичане на изборния процес.

Тоест само от областта евентуално са преразпределени.

Да, да, не е нужно, разбира се. Областната дирекция е достатъчно мобилна и има необходимия капацитет да си свърши работата.

Любопитно е обаче как мислите да ги хващате тези купувачи на гласове, ако се появят?

Вижте, това е една много сериозна тема и знаете, че има законодателство, знаете, че има правни норми, но няма съдебна практика. Без да упреквам когото и да е, това са трудно доказуеми престъпления. Но независимо от всичко воля трябва да има и в нас, и в съответните съдебни органи, така че всички прояви и случаи трябва да бъдат разследвани, трябва да бъдат докладвани и съответно взети необходимите мерки по закона.

Това означава ли, че полицията е готова наистина да хваща купувачите, че имате някаква стратегия?

Разбира се, разбира се. Полицията първа реагира и в миналите местни избори. Първа реагира, защото тя първа опипа нагласите в някои среди, които недобронамерено се възползваха от конкретните ситуации. И мисля, че и тогава, и сега взехме необходимите мерки и ще вземем необходимите мерки.

Като гледаме, като говорим за купуване, та как гледате вие на идеята на, тя идва от средите на НДСВ, от председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов, полицаите да ходят с 20 лева в джоба, когато са на служба?

Сега, нека това да го реши законодателят. Ние сме хора дисциплинирани, полето на закона, лош, добър, ние сме длъжни да го спазваме. Но каквото реши законодателят, това ще изпълняваме.

Не, питам ви за вашето професионално мнение. Вие сте от тази система.

Е, аз имам професионално, аз имам и лично мнение. Разбира се, че се разграничавам от един такъв подход, но в същото време, в същото време съм съгласен, че. . . всички контролни органи в страната. В страната трябва да има някакви по-особени правила от гледна точка на контрол върху тяхната работа, тяхното поведение, техния морал, спазване на етичните норми. Така че едва ли проблемът само с автоконтрольорите би се решил.

Та защо ви е особено мнението? Това, доколкото знам, работи в Полша.

Ами, защото в крайна сметка се нарушават и човешки права. Но нека да не навлизам в тази материя. Това е проблем на политиците, на законодателя.

Вие сте против, аз така ви разбрах. Смятате. . .

Да, не го крия, аз не възприемам този подход. Не възприемам този подход, но в крайна сметка правова държава сме. Ако законодателят реши, ще. . .

Е, ако не по тоя начин, вие лично, вие ръководихте и оперативно в Бургас полицията. Как хващахте катаджиите, че взимат пари?

Вижте, значи проблемът е на индивидуална работа със служители, за които има определени данни, че извършват такива нарушения. Разбира се, нас много често ни сезират гражданите за такива прояви. Но, вижте, това са трудно доказуеми неща и много често се и спекулира. Малко се преекспонира това поведение на служителите на КАТ. Във всяка една по-особена ситуация за определени граждани, а не за контролните органи, винаги се казва: Ами полицаят ми искаше пари. Аз му отказах. Затова той ми състави акт. Вижте, аз продължавам да твърдя, кой дава парите, кой е активната страна? Нарушителят. Докога нарушителите ще се възползват от тази психология на българина? Значи нека не звучи само като лозунг. Много хора са го казвали. По този начин няма да предотвратим този вид нарушения и престъпления. Ами не давайте на автоконтрольорите, не давайте на контролните органи. Спазвайте правилата. Има процедури, спазвайте ги и тогава ще се решат нещата много просто.

Впрочем по-голямата тема на седмицата са промените в закона за МВР. Един от найспорните въпроси е за мястото на ДОИ и ДОТИ, службите, които, казано най-популярно, се занимават с подслушването. Къде трябва да са тези служби според вас? Кой да назначава шефовете им? Съгласен ли сте, че това трябва да бъде премиерът например?

Значи тука ще изложа принципната ми позиция. Да, аз съм съгласен, че трябва да има по-особен контрол върху работата на тези специализирани служби. Проблемът е къде ще бъдат, министерство, самостоятелно, извън министерство, самостоятелна агенция, пак казвам, това е проблем на законодателя. Единствено, което аз като полицай и като професионалист смятам, че те трябва да обслужват интересите на оперативните служби, на структурите, които ежедневно събират, обработват информация и противодействат на престъпността. Тоест, каквото и да се случи, те трябва да са мобилни, те трябва да са в такава структура, такава организация на работата, че в реално време да обслужват интересите на съответните потребители и заявители на този вид услуга. Това е моето мнение. А по отношение на това къде, в коя структура, пак казвам, законодателят има воля. Нека да го реши, да се изпълнява така, както. . .

Какви мерки вече взехте, за да ограничите безразборното подслушване, за каквото впрочем намеква и премиерът, и новият вътрешен министър?

Да, разбира се, че има резерви в това отношение и аз мисля, че вече и с поведението на г-н министър Миков дадохме някои сигнали. Определено смятам, че има определена категория престъпления, за които не би следвало да се използват СРС. Явно става дума за тежка престъпност, организирана престъпност, за особен вид престъпления. В никакъв случай не може така масово да се използват тези средства, още повече, че самостоятелно те не служат за никакви доказателства. Те нямат доказателствена стойност.

Смятате ли, че евродокладът, който чака България, смятате ли, че арестът и осъждането на Митю Очите, който беше хванат впрочем от полицията, именно докато вие ръководихте в Бургас, ще обърне доклада на ЕК за България и българския напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията?

Не бих казал, че едно дело може да даде някаква насока за отношение към усилията на всички структури, имащи отношение по Правосъдие и вътрешни работи, но аз, така, риторично ще отговоря. И европейските колеги, Европейската комисия трябва да проявяват малко по-голям интерес какво се случва в България ежедневно. Знаете, че само за миналата. . . миналия месец, месец май, в България бяха разкрити почти всички регистрирани убийства, независимо от това, че някой каза, а това са битови.

Да, битови, но особено няколко бяха и много добре замаскирани, с предварителна умисъл, от извършителя. Бяха реализирани вече четири организирани престъпни групи, повече от 12-15 човека са с постоянна мярка задържане под стража. Бяха реализирани няколко съвместни полицейски операции между главна дирекция БОП и наши структури в ЕС - Испания, Франция и Германия. Всичко това трябва да се казва, всичко това трябва да се знае, защото не би следвало от няколко емблематични фигури и усилията, и резултатите спрямо тези фигури да бъдат водещи в оценките. Много работа се върши ежедневно. В никакъв случай аз не искам да кажа, че ние сме перфектни. Ние имаме своите грешки и слабости и в организацията, и в управлението на процесите, но съм убеден, че не само, че имаме воля, знаем как да го направим. Въпросът е да положим необходимите усилия.

Да, но случаи като този със сестрите Белнейски поставя под съмнение това, което казвате. Защо българската полиция се озова в абсурдното положение цялата й работа да бъде поставена под съмнение по този случай?

Абсолютно сте прав. От един подобен случай може да се направят генерални изводи и това е, така, най-неприятното. Явно сме допуснали съществени грешки. Не го оспорвам. За да нямаме конкретни резултати повече от две години, особено за такъв вид престъпление, са допуснати сериозни грешки, но явно това са грешки на цялата правоохранителна система и бих казал на едно, две, три длъжностни лица. Може би случаят първо трябва да се довърши до край и трябва да се установят извършителите и причините за смъртта на децата и да се направят едни генерални изводи и оценка на цялостната ни полицейска дейност и на всички останали институции.

Шефът на отдeл "Убийства" в СДВР Ивайло Спиридонов казва в "Монитор" през тази седмица, че мафиотите са далеч пред полицията с техниката. Едно от възможните обяснения за абсурдните резултати от експертизите, които са правени, са техническите възможности на българските власти да правят такива разследвания.

Да, така е, Иво е прав, и не само техническите възможности, и въпросът на правилна, добра организация в работата, екипът в работата е много важен, който ще поеме случая. Да ви кажа честно, на нас ни пречеха някои неща, които се случваха ежедневно. Аз и вчера споделих в един ежедневник, не е нормално да се правят публични разследвания по особено тежки дела, дела, свързани с много притеснения и негативни емоции за близките на жертвите. Обществото не се интересува от папката, материалите в делото, обществото би следвало да се интересува от резултатите.

Да, но не смятате ли, че обществото и медиите ви дадоха доста време, става дума на полицията.

Не, не бива. Значи, аз не говоря за медиите. Аз в случая не упреквам медиите. Упреквам хора, които имат отношение, които се явяват в качеството си на определени фигури в досъдебното производство, да разгласяват, да предоставят информация. Нека специалистите, експертите да я ползват и да работят по тази...

Да говорим прагматично обаче по повод на това, което каза шефът на отдел "Убийства" в СДВР. След като българската държава за 4 месеца има 3 млрд. лв. бюджетен излишък, смятате ли да поставите въпроса за преоборудване на разследващите полицаи?

Ами, вижте, аз като професионалист нищо друго не бих поискал освен, първо, подобряване на статуса, социалният, т.е. увеличаване на заплатите и възнаграждението на полицейския служител, говоря в чисто организационен план. На второ място преоборудване, техническо оборудване от гледна точка на криминалистическа техника, от гледна точка на работни места, от гледна точка на автоматизирани системи и, разбира се, на трето място пак в организационен план, това е вече воля и задължение на нас, професионалистите, да създадем най-оптимална организация в работата. Без тези предпоставки, това са условия, без тях няма да стане, а българският полицай работи в много тежки материални условия. Той не се подпомага от особена техника и научна методология и Иво Спиридонов е абсолютно прав.

Има ли данни в полицията, които да навяват на извода, който направи миналата седмица или по-скоро прогнозата, която направи миналата седмица експертът Стефан Гамизов, че се очаква политическо убийство напролет?

Вижте, всичко е възможно, но да работим по такива публични изявления е, така, според мен малко несериозно. Вие знаете, че и други хора предвиждаха преди години различни събития, факти и обстоятелства. Значи, полицията е длъжна, МВР, и не само МВР, и другите специализирани органи, сме длъжниЕ /не се разбира - бел.ред./... информация, ако не дай си боже, това се случи, ако имаме такава информация, сме длъжни да вземем необходимите мерки. Нищо повече не бих могъл да кажа.

Нямате обаче данни, че ще убият някой политик напролет?

Е, сега, това е много несериозно. Да, нямаме такива данни. Даже и да имаме, няма да ги споделя в ефир, но нямаме, определено нямаме такава информация.

Защо сменихте Румен Стоянов като шеф на Столична дирекция на вътрешните работи с Николай Янев, когото впрочем представихте тази седмица?

Ами, вижте, животът е пред нас. Г-н Румен Стоянов съм убеден, че осъзнава и разбира, повече от 5-6 години човек не може да изкара на една, особено на ръководна длъжност. Не само, че трябва да има промяна. Трябва да има промяна на мисленето, трябва да има промяна на организация в работата. Вижте, столичният град не може да търпи, години наред нищо да не се е случило, особено да не се е случило. Хората искат спокойствие, искат определена сигурност. Вие разбирате, и трафикът, виждате и престъпността, говорим и за конвенциалната, обща престъпност.

Значи, нормални са тези процеси. Тук не се влага нищо лично към г-н Стоянов. Аз винаги съм казвал, че съм уважавал неговия професионализъм, но все пак трябват нови лица, човек в едно ново амплоа, нормално е, човешко е да положи максимум усилия да подобри организацията на работа и се надявам, че това ще стане.

Накрая, впрочем използвам възможността да ви поканя да дойдете на живо в студиото в някоя от следващите седмици, защото телефонът не е най-добрият вариант за разговор. Разбирам, че сега нямате възможност.

С удоволствие. Аз съм бил във вашето студио и с удоволствие ще участвам.

Кой е въпросът, който новият главен секретар, във ваше лице, на МВР би искал да зададе на предшественика си Валентин Петров, който ще гостува също в предаването по-късно?

Не. Аз не желая да се ангажирам и едно искам да знаете от мен. Когато дойде времето да напусна системата, единственото, което ще направя е да благодаря на всички хора, с които съм работил, защото в тази система аз съм изкарал целия си живот, така че на тази тема никога, по никакъв повод не бих направил коментари.