Панайотов: Категорично сме в опозиция
Панайотов: Категорично сме в опозиция / netinfo

Пламен Панайотов от новата парламентарна група "Българска нова демокрация" в студиото на "Седмицата".

Преди да преминем към този разговор, преди всичко искам да поздравя всички колеги студенти и преподаватели с днешния празник. Трябва да призная, че въпреки политическата си дейност през последните 6-7 години не съм се отлъчвал от Софийския университет, от връзката с младите колеги и съм много обнадежден във връзка с огромния потенциал, който България има в тяхно лице.

Да не би пък да се готвите да си се върнете изобщо в университета и да зарежете политиката?

Ни най-малко към този момент. Само искам да подчертая, че връзката ми с университета, с хората, на които преподавам... са ме окуражавали през тези години да продължавам напред.

Защо Борислав Ралчев оглави новата парламентарна група, а не вие? Нали хората в тази група са панайотки, а вие сте техният Кайзер?

Не трябва, г-н Вълчев, да робуваме на едни или други обозначения, които по едни или други причини се ширят в публичното пространство. Г-н Ралчев, знаете, е доказан политик през последните 6-7 години, бил е в ръководството на парламентарната група на НДСВ и в предходния, и в този мандат, и преценихме, че... той е и наш доайен на всичко отгоре. И в този смисъл най-естествено е в този първи етап той да оглави и новата парламентарна група "Българска нова демокрация".

Вие юридически сте си заместник-председател на НДСВ. Ако влезете в информационните системи в Булстат...

За да няма недоразумение във връзка с това, че е ставало дума напоследък за борба за постове, вие знаете, че аз през този мандат, първо, не съм бил в изпълнителната власт изобщо, второ, в законодателната власт не съм заемал позиция, нито свързана с ръководството на парламента, нито с ръководство на парламентарна група, нито с ръководство на постоянна комисия, нито като член на делегация която и да е в институция международна на българския парламент.

И в този смисъл веднага след третия конгрес на НДСВ, злополучния трети конгрес от юни, аз подадох оставка и като заместник-председател на НДСВ, и като член на Политическия съвет на НДСВ. Така че единственото, което съм заемал допреди няколко дни като пост, е редови член на НДСВ. Затова ме изключиха и като член на НДСВ, а не като нещо друго.

По какво ще се различава "Българска нова демокрация" от НДСВ?

"Българска нова демокрация" се различава и ще се различава значимо от НДСВ. Първо, НДСВ бих искал да кажа, че за мен практически е един приключил политически проект, докато пред "Българска нова демокрация", поне теоретично към този момент, съществуват възможности за развитие и...

С други думи, царят приключи, това казвате вие.

Не, царят не е приключил, защото царят, както вие се изразявате, е носител на една институция. Ние като българи трябва да уважаваме...

А вие как се изразявате като го наричате сега? Защото аз мислех, че като вас ще се изразя, вие царят така каза, царят инак каза и аз затова, така, да...Вие как го наричате?

...да наричам царя цар, защото той си е цар, това е една историческа личност и ние като българи трябва да уважаваме своята история. Но да се върна към по-съществения въпрос, каква е разликата между "Българска нова демокрация"...

Каква?

...и НДСВ. НДСВ през този мандат, 2005-2007 г., загуби и десния, и либералния си характер. С влизането най-напред в управляващата коалиция ние до голяма степен направихме един значим компромис. Разбира се, имахме основание за това, свързано с членството на България в Европейския съюз, считано до 1 януари тази година. След това обаче въпреки настояванията на всички наши структури, ние направихме национална среща с нашите координатори, въпреки настояването, и то единодушно, обърнете внимание, на последния конгрес на НДСВ да се разисква най-малкото този въпрос за излизане от управляващата коалиция той дори не беше поставен на обсъждане.

А що се отнася до самата подготовка и провеждането на този конгрес, то смея да твърдя, че НДСВ наистина загуби вече и либералната си окраска. Не може при един такъв нов стил на управление и методи на управление, които се свързват единствено с поставяне на ултиматуми, с измами, със заплахи, с изключвания, да се говори за либерална формация. В този смисъл ние в БНД, в "Българска нова демокрация", считаме, че тепърва ще трябва да продължим да отстояваме всичко онова, което сме отстоявали като кауза и през последните години.

Добре, а по какво се различава позицията на НДСВ от тази по времето, когато вие ръководехте парламентарната група и депутати също напускаха и партията, и парламентарната група, първо тези, които направиха "Национален идеал за единство", после тези, които направиха "Новото време"? И вас ви обвиняваха в диктаторство, в каквото обвинявате вие сегашното ръководство.

Никога, г-н Вълчев, не е имало период през 2001 - 2005 г., в който в рамките на НДСВ да са се поставяли ултиматуми или да се е поставял въпрос за изключване на който и да е. Да напомня, че примерите, които вие дадохте и с парламентарната група и политическа партия НИЕ, и с парламентарната група и политическа партия "Новото време", сочат тъкмо обратното. Нито един от тези колеги, и то обърнете внимание, в момент, в който беше застрашено управлението на страната преди предстоящото ни членство в НАТО, преди подписването на договора с Европейския съюз, не е бил заплашван с изключване и не е бил поставян такъв въпрос. Всеки един от колегите е имал възможност ако счита, че има съществени различия с политиката, която водеше тогава НДСВ, да се обособи и да опита да прави или да предложи на обществото свой нов политически модел. Така че има много голяма разлика между всичко онова, което се случваше в периода 2001 - 2005 г., и това, което се случва сега.

Защо Симеон Сакскобургготски стои в коалиция с бившите комунисти? Това изречение може да бъде продължено - наследниците на тези, които убиха чичо му, взеха имотите и изгониха семейството му.

Аз бях от тези, които през 2005 г. не застъпиха тезата за влизане на НДСВ в управляващата коалиция.

Напротив, сочат редица коментатори, че вие сте бил сред водещите преговорите и че тези, които са напуснали сега, са били най-активните сторонници на идеята за коалиция.

Коментаторите могат и да сочат, г-н Вълчев, но наскоро моите...

Вие бяхте против, така ли?

Наскоро моите колеги даже ми припомниха мотивите, с които съм обосновал тази теза в нашето политическо ръководство, и те са свързани с това, че ако НДСВ иска да продължи да се развива като водеща политическа сила в страната, а тя бе водеща политическа сила през 2005 г., да напомня, че ние тогава бяхме втора политическа сила и първа политическа партия, тъй като "Коалиция за България", знаете, се състои от около 15 политически партии, та ако искахме да се продължи развитието на НДСВ като водеща политическа сила, ние не трябваше да влизаме в тази политическа коалиция...

А кой искаше...

...и щяхме да спечелим изборите. Това беше моята теза.

Кой, кой беше най-големият привърженик?

Сега, редица колеги застъпиха обратната теза, като казаха, че...

Кои?

Не, не бих да идентифицирам. Аз сега говоря, нали, за собствената си позиция.

А Симеон Сакскобургготски искаше ли?

В крайна сметка надделя разбирането, което и той застъпи, но и по-голяма част от колегите, и аз се съобразих с решението естествено на политическия съвет на НДСВ.

Как гледате на идеи, на, така, внушенията, че Държавна сигурност държи царя, че тя го е върнала?

Не съм аз този, който бих могъл да отговоря на този въпрос. Вие знаете, че за когото и да става дума, има вече специализиран орган в държавата, който се занимава с тези въпроси и който е в състояние в рамките на закона и на основание на закона да обяви принадлежност или връзки с Държавна сигурност на който и да е български гражданин. Факт е, че НДСВ през периода 2001 - 2005 г. изключително стриктно съблюдаваше основния си принцип да не допуска в депутатските листи представители на бившата Държавна сигурност. Факт е сега и друго - че за съжаление след последния конгрес на НДСВ във върховния политически орган на партията бяха поставени, не казвам избрани, защото не бяха избрани, но бяха поставени лица, които са бивши служители на Държавна сигурност.

За кого говорите? За лица, така ли, а не лице, защото аз за Каролев се сещам, че извадиха... Друго лице има ли?

Както виждате, ние с вас не можем да вадим лица...

Друго лице има ли?

...но органът ще се произнася тепърва и ще стане ясно на обществото за какво става дума.

Кой ви свърза с царя? Никога не сте казвал досега. Така може би ще си изясним пък възможностите за други негови връзки. Кой...

Не бих казал, че по този начин би могло да се изясни каквото и да било. Нито мисля да навлизам в подробности от такова естество, защото по този начин би се придал битов характер, елементарен характер на процеси и явления, които, бих казал, са далеч по-значими.

Е, и Иван Козовски в "Тема", това ви е бивш колега депутат от НДСВ, после напусна, казва: откакто е дошъл в политиката ни, Симеон прави само едно - пипва те, избърсва си носа с теб до последно като с кърпичка и накрая те изхвърля в коша за боклук... знаете ли колко много са захвърлени така.

Далеч съм от мисълта да правя такива констатации, тъй като, г-н Вълчев, ние всички сме свидетели, че фактът на завръщането на Симеон в България успокои в голяма степен политическите страсти и даде възможност да се обедини нацията наистина в решителен етап с оглед реализирането на националните приоритети и никой не може да отрече, че предходното управление 2001 - 2005 г. наистина изведе страната твърде напред в нейното развитие. Въпросът е, че сега редица от реформите са забавени или спрени, да си го кажем направо, и новата формация "Българска нова демокрация" ще се стреми към продължаването на тези реформи. Ние ще се обърнем с лице към българските региони, към българските общини, за да можем да видим хората как си представят сега в рамките на Европейския съюз запазването наистина на един подходящ темп на икономическо развитие, който да доведе възможност до по-добър начин на живот.

Преди да говорим за бъдещето, още малко за миналото обаче. Стоян Ганев твърди в "24 часа", че е било грешка НДСВ да става партия, а да не бъде движение или дори ако се регистрира формално като партия, не е трябвало да изгражда класически партийни структури, а той казва като в Америка, аз не съм съвсем сигурен, че това е точно така, парламентарната група, избрана от народа, да бъде политическото ядро.

Факт е, че в началото на 2002 г., всички си спомняме, беше направен опит на 26 януари за пръв път да има учредителен конгрес на новата политическа формация, който се провали. Тогава надделя разбирането, че наистина не би трябвало да се стига до регистрация на политическа партия, но в крайна сметка в демократичните страни, в това число и в Съединените щати, все още демокрацията се осъществява през такъв тип политически субекти. А що се отнася вече до вида, до характера на тези политически субекти, той може да бъде различен, в смисъл в Съединените щати наистина двете основни партии са преди всичко от електорален тип, т.е. те се активират или с оглед на определен обществен интерес, или по време на избори. Не са свързани с някакви партийни ядра, които водят ежедневен политически живот. Но, разбира се, това е въпрос и на традиция. В континентална Европа по-скоро наблюдаваме обратния модел.

Аз не разбрах, честно казано, вие сега опозиция ли ще сте или ще сте с управляващите. Като гледам как го усуквате - ама, това харесваме, друго не харесваме. Значи, в тези модели, за които говорихте от Виена през Атлантика няма такива - едно подкрепям, пък друго не. Или с тия или с ония. И този свят е успешният. Опозиция или управляваща партия ще бъде... управляваща формация, да кажем, ще бъде парламентарната група на "Българска...

Ами, ние сме в опозиция, г-н Вълчев, тъй като новата парламентарна група не е част от управляващата коалиция. Тя не е част от коалиционното споразумение.

И ще гласувате против управляващите....

По ключовите фактори - при бюджет опозицията гласува против, при вот на недоверие гласува против. Това е разделителната линия.

Гласува против правителството.

Да. Но не очаквайте от нас да се завъртим на 180 градуса във връзка с ценностите, които сме изповядвали. Напротив, всичко онова, за което сме се борили и не сме успели да реализираме до този момент, ние ще продължим да отстояваме и занапред. Ако в управляващата коалиция има положителни тенденции, свързани, да речем, с данъчната политика, с икономическата политика, с реформата в образованието, ние няма как да не ги подкрепим заради простия факт, че сме в опозиция. И между другото...

Тоест няма да искате формула 8:3:3:2. Тоест осем вие...

В никой случай.

...три - ДПС, три - НДСВ, три вие, двама вие.

Не, нямаме такива намерения категорично. Ние сме извън управляващата коалиция и сме в опозиция.

Ами, тогава вашите депутати би трябвало да напуснат и председателските места в комисиите.

Не бих казал, г-н Вълчев, защото дори и тези парламентарни групи, които са в опозиция от началото на това Народно събрание, имат председателски...

Кой?

...и заместник председателски места. Всички парламентарни групи.

Кой е председател, не мога да се сетя...

Ами, ето, сега ще имате, да речем...

От СДС кой беше?

..Данчо Бакалов такъв председател. Като събеседник след малко, можете да го попитате.

А, той е председател, да. Тоест вие ще си запазите...

Така че в парламентарната практика и в правилника на българския парламент изрично е записано, че представителството в ръководствата на парламентарните комисии става на базата на квотен принцип, а не на база това кой е в управлението на страната в момента и кой е в опозиция.

Може ли да станете най-голямата опозиционна...

Убеден съм, че...

...парламентарна група, като дойдат при вас Мариана Костадинова, Огнян Герджиков, Соломон Паси? Той, Соломон Паси какво казва...

Не бих искал да конкретизирам сега с тези имена...

Йордан Мирчев.

...тъй като в крайна сметка е въпрос на личен избор на всеки един от нашите колеги от НДСВ, ние продължаваме да ги считаме за такива... е въпрос на личен избор какъв път ще избере. Но съм убеден, че в най-близко време ние ще бъдем повече от 16 депутати в новата парламентарна група, сиреч ще бъдем най-голямата опозиционна парламентарна група.

Това значи, че няма да подкрепите мнозинството за инспектората към Висшия съдебен съвет, за който се изисква по-голямо мнозинство от сто и...

Това е въпрос на водене на разговори. Така или иначе изисква се две трети наистина, за да се изберат членовете на инспектората. Не мисля, че саботирането на излъчването на представители в която и да е от българските институции е нещо, което заслужава политическа похвала. Така че е въпрос на политически разговори и уточнения от гледна точка интереса от функционирането на този орган в българската държава да се разберем.

Ще участвате ли, ще искате ли да участвате в споразумение на десницата? СДС е единият център в момента, другият е ГЕРБ, който също предлага споразумение.

Нашата цел, г-н Вълчев, е наистина в относително близко време страната ни да има едно автентично дясноцентристко управление. И в този смисъл ние сме отворени за диалог и при желание и от другата страна, която и да е тя, за ефективно сътрудничество именно за създаването на такова дясноцентристко управление.

Да, де, обаче Ивайло Калфин казва в блога миналата седмица - смешни са обясненията ние сме десни и не можем да правим коалиция с леви, ами, тогава ходете при десните. Сега ли се сетихте, че не обичате левицата, след две и половина години... когато следващите парламентарни избори вече са на хоризонта.

Не бих искал да обсъждам, да ви призная, изявленията на господин министъра на външните работи по тази тема.

Ще правите ли партия?

Това е един от основните политически въпроси, с които тепърва предстои да се занимаем. Бихме искали да усетим какво е настроението в българските региони и общини. Вие знаете, че ние обявихме желанието си да правим една консенсусна политика на светло с лице към българските региони и общини. Ако видим, че има достатъчно обществена енергия с оглед възникването на такъв нов политически проект, ние ще се заемем с неговата реализация. Искам да кажа, че за нас е много важно, че всеки един от участниците в новата парламентарна група в крайна сметка е човек, доказал своя професионализъм в една или друга област. Тоест за нас създаването на нов политически субект и борбата... и политическата борба не е единственият път за развитие. Това ни дава много големи възможности. А иначе, обективно погледнато, всички политолози и социолози в момента сочат, че четири ще са политическите формации, ако няма промяна на политическото статукво през 2009 година, които ще влязат в българския парламент, това са БСП и ГЕРБ, от една страна, "Атака" и ДПС от друга. Считаме определено в "Българска нова демокрация", че ако няма промяна на това политическо статукво една значима част от българските граждани няма да има за кого да гласуват.

И вие мислите, че ще гласуват за БНД.

Това не бих могъл да кажа в момента. Аз направих достатъчно ясна уговорка, че искаме да преценим внимателно нещата, да видим какви са настроенията в българските общини и региони и едва тогава ще преценим дали си заслужава да се прави, и то сериозен, опит за нов десноцентристки политически проект.

Накрая какво бихте искал да попитате царя, той сигурно не ви говори, нямате връзка никаква с него.

Аз не бих могъл да питам вече и в момента каквото и да било. Само за да няма никакви недоразумения, бих искал да отбележа, че бяхме с г-н Николай Свинаров в Брюксел командировани от българския парламент в Европейския парламент и в този момент бе свикана част от парламентарната група, за да изключи тези, които сме изразявали, да речем, алтернативна позиция, свързана с конгреса от 3 юни.

Водите ли си дневник?

Към момента все още не.

Това е голяма грешка. Това, което ви се случи през всички тези години със Симеон Сакскобургготски, със сигурност може да бъде изучавано от мемоаристите.

Благодаря ви много. Вземам си бележка.