Още през май са констатирани част от нарушенията в “Топлофикация”-София
Още през май са констатирани част от нарушенията в “Топлофикация”-София / netinfo

Интервю в предаването „Денят” на Дарик радио с Гален Ганчев, шеф на столичния инспекторат, извършил проверката на столичното парно преди ареста на Вальо Топлото, и с Петър Илиев, настоящият директор на "Топлофикация" – София.

Учудиха ли ви имената на арестантите от вчера в "Топлофикация"? Сега, важно е да кажем на слушателите ни, че вие именно направихте мащабната проверка в дружеството, материалите от която се оказаха в основата на по-нататъшната работа на прокуратурата.

Ганчев: Искам да кажа, че опашчицата от арестанти от вчера не учудва много, тъй като по заповед на кмета Бойко Борисов беше назначена проверката през май месец. Още тогава бяха констатирани определените. . . част от тези нарушения, които в момента са повдигнати като обвинение. И искам тук да посоча, че в дейността на комисията, която беше назначена със заповед на кмета Борисов, включваше да бъде извършена проверка в следните направления на топлофикационното дружество, а именно на счетоводно-финансовата и икономическата дейност на "Топлофикация". Сключените договори по материално-техническото снабдяване на фирмата, сключени граждански договори за извършване на определен вид дейност, целесъобразност и законосъобразност на ползваните услуги на външни фирми за конкретни дейности, свързани с правилното функциониране на дружеството, разхода за горива в автобазите, целесъобразност на закупените лодки и джетове в почивната база на дружеството в Приморско, както и рекламни договори и други, възникнали в процеса на проверката факти и обстоятелства, бяха проверявани.

Сега, от това, което казвате, и заглавията от днес - столичното парно точено с фактурни измами, значи вие сте го установили още тогава.

Ганчев: Сега, искам да подчертая тук, че след края на нашата проверка, та дори малко паралелно се извърши проверка и от Агенцията за държавен финансов контрол, която също констатира тези нарушения, които бяха констатирани и при нашата проверка. Фрапиращото в топлофикационното дружество беше, че. . . нали, така, най. . . бих казал насоките, направленията, по които е източено дружеството, мога да ги маркирам в пет пункта. Първият пункт - това са изразходвани средства за представителни разходи, така наречените. . .

Джакузитата и перлените вани. . .

Ганчев: Не, бих казал, това са храните, водите. . .

А, за купоните, купоните и дъвките. . .

Ганчев: . . . вината, дъвките, близалките, както се. . . Второто направление, по които е източено дружеството, това са именно средства, които са изразходвани за покупка от бензиностанции - зареждайки гориво, сме си правили. . . се е правило и удоволствие по бензиностанциите, закупувайки си разни такива, бих казал, сладки неща. Третото направление, това е разходи за купуване на плавателните съдове, това са джетовете, които бяха в почивната база на дружеството в Приморско.

Които на търг така и не успяхте да продадете на необходимата цена. Амортизирали се.

Ганчев: Всичко е въпрос на пазар. Тук не искам да коментирам, тук компетентните икономисти биха дали своето заключение. Четвъртото направление са допуснати правонарушения по Закона за обществените поръчки в периода 2003-2005, където чрез сключени фиктивни договори. . . покупки с липсващи договори. За 2005 година щетите възлизат на 5 440 612 лева, за 2004 година, пак при нарушение, при заобикаляне на ЗОП, щетите са за 4 417 691 лева и за 2003 година е 1 514 160, или общо за около 11 милиона.

Там ли са тези фактурни измами, заради които бяха задържани четиримцата вчера?

Ганчев: Значи, там са. . . бих казал фактурни измами - не, а по-скоро именно чрез заобикаляне на ЗОП подписвани са договори на ниска стойност, които са в рамките, позволени от Закона за обществените поръчки, но впоследствие, когато са доставяни тези всички. . . всичката тази арматура, те са заприходявани по отделни бележки. Всъщност сумата набъбна точно оттам, тоест на една фактура са. . . много приходни документи са начислени към тях. И петият пункт, това е именно закупуването на котелното гориво, мазута, през 2005 година, където са констатирани щети за около 4 млн.и 200 хиляди лева.

Добре. Сега, моля ви да бъдете максимално откровен. Вие казахте, че като юрист ще се пазите да не казвате повече от необходимото, защото тече следствие, но прокурорите, които работят по парното, заявиха вчера, че спират с арестите, но само засега. От документите, които видяхте при проверката, има ли още имена на служители на столичната "Топлофикация", които да отидат при Вальо Топлото и неговата компания?

Ганчев: Сега, прокурорите вчера са казали това. Аз днес, което успях да видя, главният прокурор е казал нещо съвсем друго - че е готов да отиде докрай, независимо за кого става въпрос, което е, така, бих казал, похвално от негова страна. И аз мисля, че главният прокурор още в самото начало декларира своето намерение всички тези далавери, така да ги нарека на жаргонен език, в парното да бъдат разследвани и разнищени докрай.

Кажете вие сега, оставете Борис Велчев, кажете вие - от това, което видяхте, тук имате една дебела папка от сигурно 80 страници, смятате ли, че схемата е вече разплетена, що се отнася до служителите на "Топлофикация"?

Ганчев: Значи, тя схемата току-що я посочих, направленията, а може би да се окаже и някое допълнително направление на база експертизите, които се правят. Не би ме учудило, ако и други лица попаднат в ареста, не бих останал учуден.

Добре, защо според вас чак сега бяха задържани тези четирима души? В интервю, което давате през лятото пред "Дарик" радио, вие говорите за четвъртия обобщаващ проверката ви доклад в прокуратурата. Там още е било ясно за злоупотребите в материални, резервни части, горива, цялата схема, която беше ударена с арестите вчера, 6 месеца по-късно обаче.

Ганчев: Трудно ми е да дам коментар защо са се забавили и защо така се е процедирало, но лично аз, така, предполагам, че е било необходимо технологично време на самите разследващи органи, на които. . . за време, което е трябвало да се направят определени експертизи, да се докажат определени факти по реда, предвиден в НПК, както и предполагам и в Закона за специални разузнавателни средства, не искам да коментирам нещо, с което не съм запознат. Предполагам, че на това се дължи този период от 6 месеца след приключването на нашата проверка.

Кметът каза обаче, че има умисъл в бавенето, защото така, докато "Топлофикация" сега е в период на приватизация, ще се обезцени след поредицата скандали и ще се продаде евтино.

Ганчев: Трудно ми е да отговоря на един такъв въпрос, не съм икономически анализатор. Възможно е да бъде обезценена, възможно е пък и от гледна точка на това, че се провежда, бих казал, една такава пречиствателна акция в това топлофикационно дружество, цената може и да се качи. И ще ви дам пример, който тук съвсем наскоро го доказа това нещо. Знаете, че ние също със заповед на кмета извършихме. . . комисия извърши проверка, така, в общинското дружество "Пътища и съоръжения". . .

И после го продадохте за баснословно цени. . .

Ганчев: . . . и то за 30 милиона. Така че това е спорен момент - дали ще падне цената или не, крайният резултат е важен.

Като казвате пречиствателна акция, та се сещам да ви питам с какво си обяснявате факта, че хора, чиито подписи са стояли под фалшиви документи, установено още при вашата проверка, са останали на ръководни постове в дружеството въпреки злоупотребите?

Ганчев: Искам да ви кажа, искам да подчертая тук, че като комисия, която е извършила проверката в "Топлофикация" на база заповед на кмета Борисов, ние имаме по-скоро функциите да констатираме, а не да разследваме, тъй като самите разследвания са ясно и точно определени кои имат право на това. Ние сме констатирали тези факти и сме ги предали с обобщен доклад. . .

Пак се измъквате юридически.

Ганчев: Не, аз не се измъквам юридически, но това е правото и нямам право да давам оценки кой и защо остава. Друг е въпросът, че изборът на общо събрание на топлофикационното дружество е въпрос на политика от страна на Столична община и на Министерството на икономиката и енергетиката. Знаете, че там има процентно участие на общината и на енергетиката. Кой да бъде в това общо събрание определя с решение общинският съвет, също така и министърът на икономиката и енергетиката определя кой да представлява пък държавата в общото събрание на дружеството.

Добре. Сега, на 25 септември пред "Дарик" радио казвате, че няма общинска фирма, в която да не са установени нарушения. Кажете дали след ареста на Вальо Топлото новопостъпилите вчера арестанти Рогачев и Илиев са продължили да се занимават с източване на дружеството, или единствено са правили опити за прикриване на старите злоупотреби?

Ганчев: Тук да направя една корекция. Антонов е вчера, а не Илиев.

А. .. Илиев ще го интервюираме сега. Дано поне с него това не се случи. Благодаря ви за корекцията.

Ганчев: Дали са правили нарушения, след като е бил арестуван Валентин Димитров, трудно ми е да дам един такъв отговор, тъй като не е вършена проверка за последните 4 месеца, не мога да отговоря на този въпрос.

Да де, ама тази дебела папка със злоупотреби, установени по-отрано, не подсказва ли, че тези схеми не могат да бъдат пресечени така изведнъж и тези хора да се кротнат, които са точили толкова дълги години, или смятате, че така са се уплашили от ареста на Вальо Топлото, че нищо повече не са направили?

Ганчев: Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Не знам, на това може би ще отговори следствието, но поне дотолкова, доколкото ми е известно, днес от пресата, не съм запознат с разследването и никой не е длъжен да ме запознава с него, придобивам впечатление, че всичкото това, за което става въпрос като обвинение към тях, касае периода именно от проверката назад във времето, т.е. през периода, когато Валентин Димитров е бил изпълнителен директор, а те съответно негови заместници.

Добре, кажете сега, в навечерието на ареста на Вальо Топлото от "Топлофикация" беше направен опит да се изнасят документи. . .

Ганчев: Да, така е.

Вероятно може да се предполага, че след началото на вашите проверки в парното материали, които биха били доказателствен материал, са били унищожени. Имате ли такива съмнения?

Ганчев: Определено като съмнения имам, но не мога да ги докажа тези неща, тъй като фактът, че са съставени договори със задни дати, в които именно по въпроса, касаещ Закона за обществените поръчки, ми дава основание да си мисля, че определени документи са унищожени. Но аз мисля, че в момента, както и днес беше съобщено от прокуратурата, че самите, така да ги нарека, деяния, които са вършени в "Топлофикация", са разделени в 5 отделни следствени дела, ми дава основание, че прокуратурата е предприела действия за всеобхватност на разследването и се надявам всички тези наши съмнения или да бъдат категорично отхвърлени, т.е. че сме. . . напразно в нещо се съмняваме, или да бъдат доказани.

Сериозно се спекулира по евентуална схема за надписване на клиентски сметки от хората, които са съчинили и схемата за източване на дружеството. Проверката ви натъкна ли се на подобни неща?

Ганчев: Искам категорично да заявя тук, че нашата проверка . . . заповедта, с която ни е възложена проверката. . .

Това не сте го проверявали.

Ганчев: . . . не касае материята, касаеща. . .

Г-н Илиев, днес не успя да се проведе заседание на съвета на директорите на дружество "Топлофикация" заради липса на кворум, защото кворумът, колкото и неприятно да звучи, се е преместил в ареста. Кажете, колко хора сега управлявате "Топлофикация" и вземате решенията там?

Илиев: Вижте, съветът на директорите е от 5 човека, нали, и в момента Добринка Михайлова, която не е в командировка, я няма, така че. . . Но тя ще си дойде, доколкото ми е известно, утре ще е в София, така че няма нищо страшно.

Кворум ще има.

Илиев: Да.

Добре, преди да поемете оперативните функции, както ги наричат с днешна дата след ареста на Рогачев, сте бил негов заместник за 6 месеца, ако не ме лъже паметта. Така ли е?

Илиев: От 19 юли.

Познато ли ви звучат схемите, които разкри прокуратурата?

Илиев: Разбира се, тези схеми. . .

Специално що се отнася до Рогачев.

Илиев: Е, вижте сега, това е въпрос на следствието. Сега какво да ви кажа - дали са ми известни схемите. Точно в подробности не, защото това става въпрос за време, в което аз не съм бил там. Така че. . .

Добре де, но до посочената дата вие сте бил шеф на. . .

Илиев: Директор в Люлин, да.

Топлорайоните в София нали са четири?

Илиев: Да, 4 района, да.

Четирима са привлечени като свидетели след ареста на четиримата вчера. Вие разпитван ли сте?

Илиев: Да, разпитван съм няколко пъти, да, както в националната полиция, така и в следствието, така и в инспектората. Оттам тръгнаха нещата. . . .

Значи, вие сте сред онези четирима засега свидетели, които са били накарани от Рогачев да преправят документи с невярно съдържание, за да може да се прикрият злоупотребите и да се опишат разни фактури със задна дата.

Илиев: Е, не, вижте, не е точно така, сега. Не е от Рогачев. . .

Кажете как е? Кажете как е?

Илиев: . . . а от Валентин Димитров.

От Валентин Димитров, да. Общо взето, нали, беше на една седмична оперативка, където той каза, че трябва да си приведат някои документи в съответствие. Какво точно имаше предвид не ми беше ясно и след това г-жа Лина Абланска ни извика един по един и ни обясни, че. . . Това става въпрос, вижте, за неща, които са доставени и даже повечето от тях са били монтирани. Става въпрос за арматура, която ние бяхме заявили, но не по този начин, а ние бяхме заявили, когато. .. повечето и колеги, предполагам, си мислихме, че тя е закупена със средства на Световната и Европейската банка.

А се оказа, че тя е закупена със средства на "Топлофикация"...

Илиев: Да, със собствени средства...

... имало паралелни доставки.

Илиев: ... да но това го разбрахме, това доста по-късно го разбрах, когато започнаха вече разкрития на инспектората.

Кажете сега, защото това е особено важно. Вие когато трябваше да преправяте тези документи не знаехте за...

Илиев: Не сме ги преправяли. Вижте, за днес дадохме доста... обясних на ваши колеги, не знам дали вие сте ме разбрали...

Обяснете, за да ви разберем правилно.

Илиев: Да. Вижте, когато се сключи заемът, не си спомням точно датата, със Световната и Европейската банка, от всички райони бяха направени едни заявки за общото количество, нали, за пет години говоря, за...

През 2003 е сключен този договор.

Илиев: ... арматура и компенсатори.

През 2003 е сключен този договор.

Илиев: Да, значи тогава. Не си спомням, нали, по памет. Но подготвихме една спецификация за пет години необходимите ни материали - арматура и компенсатори, които ще ни трябват. И в един прекрасен момент те започнаха да пристигат.

Така, гладко, както обявяват от прокуратурата, гладко и без проблеми.

Илиев: Те пристигат в складовете, нали, идва разпределение, защото те не винаги идват в определен район, защото това бяха доста големи доставки. Разбирате ли? Регулярни доставки, нали, идват кранове, идва разпределението и това беше... изписани са повечето, нали, монтирани са. Това са неща, които са ни необходими и които в момента са си там.

А кажете за другите доставки, паралелните, за които прокуратурата...

Илиев: Не, няма паралелни, разбирате ли, едни са, няма паралелни. Просто една част...

Добре. Чакайте сега да ви кажа какво казва прокуратурата. Прокуратурата твърди следното - източването на средства от дружеството е станало чрез реализиране на паралелни схеми за доставки на машини, финансирани със средства от международната банка.

Илиев: Да, чух го и аз. И аз го чух по радиото...

Така. Закупуването на оборудването с пари на банката е ставало гладко и без нарушения, обясняват от обвинението. Не така обаче стояли нещата, когато дружеството със собствени пари е пазарувало техника. В основата на схемата стои фирма "Шибър" на арестуваната Мая Стоилова. През нейното дружество са се извършвали доставка на машини и се е купувало паралелно ненужно оборудване.

Илиев: Не, не, не. Вижте, не... Вижте, не знам точно какво са имали предвид, нито съм бил там, но няма паралелни доставки. Има, примерно трябва да се доставят, общо казано, нали, десет броя шибъри Фи 400, диаметър - 400. Пет са закупени по линия на Световната банка, образно казано, нали, а пет са купени...

Пет чрез Мая Стоилова.

Илиев: ... със собствени средства. Тези, които са закупени по линия на Световната банка, тъй като са сключени с търг, нали, с участие на повечето фирми, са закупени по една цена. Другите са закупени по друга цена.

Далеч по-висока е онази, която...

Илиев: Да, да, да. Но това го разбрахме далеч по-късно. Но това, което чух и което ми стана ясно, и тези... А тези, пък които са закупени със средства на "Топлофикация", те са закупени, за да не буди съмнение, са купени на части, просто са разделени...

Добре. Кажете, сега, вас точно на онази оперативка, какво ви накараха след онази оперативка да правите? Да описвате документи със задна дата така ли?

Илиев: Не, не. Казаха ми трябва да се подготвят... Аз имах чувството, вижте, тогава, че са загубени по някакъв начин, защото това ставаше от... Аз дори много се учудих на колегите от тези неща, че нещо, което веднъж е заявявано, ще го заявяваме втори път, след като е монтирано. Разбирате ли, заявяваме нещо, което е заявено?

И не питахте ли, не питахте ли?

Илиев: Питахме. Да, питахме. Това е трябвало в някакво съответствие. Не знам кое е. Всички викахме, че това е пълна глупост и аз съм го казвал, че е глупост това да се прави.

Притеснявате ли се, че няма да останете просто свидетел по това дело?

Илиев: Засега не. Мисля, че аз достатъчно съм съдействал, обяснил съм как са нещата.

Кажете сега, вие подписвате вероятно някакви документи, не се страхувате.

Илиев: Ами, подписвам платежни. Да, да, защото "Топлофикация" трябва да работи. В крайна сметка трябва да работи.

Добре. Значи, коректно ли са ви цитирали днес, че признавате, че след ареста на Вальо Топлото още в първия месец плащанията към дружеството от страна на абонати са намалели с около 90 процента?

Илиев: Да, да, да. Наистина оттогава просто те наистина спряха... и хората... и това е напълно нормално. Разбирате ли, те просто не знаеха какво става.

Към момента как е?

Илиев: И на вас да ви кажат, че са източени от една фирма... вашите пари са отишли някъде и вие... Напълно човешки е. И нормално е. Аз осъзнавам това.

А към момента как е?

Илиев: Към момента бяха се... започнали да се нормализират, но сега не мога да ви кажа.

Сега, след втория арест сигурно на 100 процента ще спрат да плащат.

Илиев: Ами, да, да, точно за това и точно затова помолих вашите колеги и вас ви моля - просто да обясните на хората, че, нали, ако има виновни, ако се върнат парите, парите има си схеми и... При нас, общо взето, това е много ясно, парите ще бъдат винаги върнати на абонатите. Но ако няма нищо... това или някъде по някакъв друг начин, но който желае да ползва отопление трябва да си плаща, който не желае вече...

Сега, вие сте много прав. Карате ме, защото седя пред два милиона аудитория да обяснявам поне на 400 хиляди абонати на "Топлофикация" в София, че трябва да са коректни, обаче, първо, ви моля вие да ме убедите мен, защото и аз съм ваш абонат. Как така да плащам, като вие сам признавате, че вероятно надписване на сметки е имало?

Илиев: Не, вижте, надписване на сметки няма. Вижте сега...

Сигурен сте?

Илиев: Абсолютно. Вижте, това просто не може да стане... схемата. Много е дълго да ви обяснявам, защото на практика, нали, аз съм човек, който съм много вътре в нещата, общо взето, съм въвеждал топломерите, тези прословути в абонатните станции. Те са едни от може би най-съвременните в... да не казвам в света, но в Европа. Нали, с памет 13 месеца назад се знае каква е консумацията...

Да де, няма да се връщаме, обаче само една вметка исках да направя.

Илиев: И за да стане едно надписване на сметки, на практика... или ако стане това ще е нещо, което... не знам кой, кой би го направил и защо.

А, пък ние се чудим кой си купува перлени вани докато дължи на "Булгаргаз". Виждате, че има кой да го прави. Кажете сега...

Илиев: Не, не, това е друго, това е друго. Вижте, то това не е надписване на сметки, това просто в цената на топлинната енергия, нали, това са платени с парите на това, но това не е надписване на сметки.

Но това е още по-нагло, господин Илиев.

Илиев: Може би щеше да бъде малко по-евтина топлинната енергия, нали. Но това вижте, това, което е доказано почти, дали... ако приемем, че това нещо е нали наистина доказано, въпреки че все още има следствие. На фона на огромните разходи това е на практика нищо, нали? Има морална страна, има престъпление, но да говорим, че ще бъде по-евтина топлинната енергия, ако не бяха правени тези нарушения, просто си е чист популизъм. Вижте, в София топлинната енергия е една от най-евтините в цялата страна.

Добре, сега да не задълбаваме колко неощетени са клиентите на "Топлофикация"...

Илиев: Не, не говоря, че са неощетени. Вижте, повечето разходи, вижте, тези всичките разходи са ощетени служителите на "Топлофикацията", защото повечето от тях са правени от социалните разходи, които вместо да са дадени по някакъв на работници и служителите на "Топлофикация", те са за удоволствието на един човек или...

Тук говорим и за източването на дружествата, и за тези паралелни доставки, говорим и за парите в сейфовете. Кажете, според вас, защото сте категоричен, че ако се установят тези злоупотреби и парите се намерят, те могат да бъдат върнати на клиентите на "Топлофикация"...

Илиев: Да, ако не, вижте...

Как си представяте, че ще стане това? Аз съм клиент, вие сте клиент, господин Ганчев е клиент. Как ще решите на кой колко ще върнете?

Илиев: Вижте, те ще бъдат върнати в себестойността на топлинната енергия...

Ще я намалите?

Илиев: Да, да, просто цената няма примерно да се увеличи, защото в момента сме... на чиста загуба работим, примерно няма да сме на загуба.

Кажете сега, ако продължи спада на постъпления от страна на клиентите ви, при огромния дълг, който имате към "Булгаргаз", може ли да гарантирате, че през зимата все пак ще има парно за онези, които...

Илиев: Не, вижте, аз днеска обясних на вашите слушатели, които бяха, нали?

Хубаво де, кажете го пак.

Илиев: Ние абсолютно нямаме желание това да стане и ако не спре газта, няма да спрем по никакъв начин и хората ще имат нормално отопление тази зима.

Да, де, но вероятно сте чули, че "Булгаргаз" предупреди час по-късно, че ако продължавате да им дължите пари, защото столичната "Топлофикация" е най-големият клиент на природен газ от всички топлофикационни дружества в страната, ще спре доставките. В тази ситуация как ще...

Илиев: Не, вижте, когато спрат доставките, ние просто нямаме избор.

Да, де, въпросът е как ще плащате дълга си, при положение, че клиентите няма да ви плащат?

Илиев: Ама не, вижте, просто нямаме избор, нали. Аз точно затова призовах хората просто на едно нещо разумно. Защото в крайна сметка, вижте, аз обясних, сега, повтарям се, вече не знам, защото разговарям с... не знам кой път. "Топлофикация", вижте, не е като обикновено предприятие, което можеш да го затвориш за една седмица или за две и след това да тръгне на пълни сили. Спрем ли топлоподаването в София в едно студено време, може да се окаже, че после няма да можем да пуснем - независимо дали ще имаме средствата, дали ще имаме газта или нещо други.

С което призовавате столичани да си плащат, за да имат парно?

Илиев: Да, просто, да, на един разумен диалог, нали... но трябва, вижте. . .

Те като гледат новините с поредните арести и като се чудят сега - вас пък защо са ви разпитвали, да не би и вие да се окажете в ареста...

Илиев: Ама вие, вижте, в крайна сметка нищо не се решава нито от изпълнителя, нито от ръководството. Там седят 2600 човека, нали, аз точно за това. Тези 2600 човека, които седят на пултовете, седят, обикалят по абонатни станции, отстраняват аварии, пробиви, нали, те със сигурност не са виновни. Дори оставете ме мен.

Така че, но вижте, аз нещо не харесвам... или това - не го плащам, но не го и ползвам. Аз съм на тази теза. Да, ето, тези са мошеници в "Топлофикация", те са престъпници, не желая повече да бъда абонат на "Топлофикация", няма да ползвам.

Свалям радиаторите, това искате да кажете, ако не плащам...

Илиев: Да, да, спираме сградата и решаваме по друг начин, защото не желая все повече да ме лъжат.

Добре, кажете, моля ви, накрая, може ли според вас подобна грандиозна схема на източване на "Топлофикация" да се е случвала без политическа протекция отгоре?

Илиев: Е, вижте, питате ме много сложни въпроси без никакви доказателства. Личното ми мнение е, че не, но не мога нищо да докажа.

Какво не? Че не може да е без протекции?

Илиев: Да, абсолютно. Вижте, и моето желание, вижте, моето желание, не знам как ще се развият нещата, но трябва да се промени системата, която да не допуска в бъдеще такова нещо. Абсолютно. Вижте, системата допускаше. И просто това е човек... такава беше системата. И ако не е бил Валентин Димитров, може би щеше да бъде някой друг.

Накрая, господин Ганчев, и вас да ви питам. Документите, с които се запознахте, подсказват ли протекция на Валентин Димитров от по-висока инстанция и политически чадър над действията му? Сега, хората, които слушат новини по радиото, четат вестници, си казват - как така тоя човек Вальо Топлото е бил началник на парното при трима министри. Точил, точил от дружеството, пък те не знаели?

Ганчев: Сега, тук искам да внеса едно пояснение. Валентин Димитров е избран като изпълнителен директор именно от съвета на директорите. Съветът на директорите до влизането на държавата като съсобственик в това топлофикационно дружество изцяло се определял от общината - било то Общински съвет, било кмет.

Сега, говорите за господин Софиянски сега - като беше кмет?

Ганчев: Аз не искам да говоря конкретно за господин Софиянски...

Говорим за времето, говорим за времето.

Ганчев: ... говорим за времето, точно така. Някой, за да те предложи там, значи, той има твоя, има доверието, че може или да го оправдаеш, или да работиш по определен начин. И така, както каза и господин Петър Илиев, аз не мога да твърдя, че някой умишлено го е сложил там и му е казал - господин Димитров, даваме ви тоя пост и почвате да точите поголовно. Това просто мисля, че най-малкото, което е...

А какво може да кажете, а какво може да кажете?

Просто аз мисля, че в един определен момент господин Димитров, така, се е почувствал абсолютно здрав на стола, на който седи, пълна подкрепа има в продължение на десет години, когато е изпълнявал тая длъжност. И просто се е самозабравил. А дали някъде е заделял някакви средства, просто не мога да го твърдя, тъй като нямам абсолютно никакви доказателства за това. Но логиката сочи, както казвате и вие, при министри, при общински съвет, при кмет той продължава да изпълнява тая длъжност в продължение на десет години. Това показва, че в него е имало доверие, че може да изпълнява тая длъжност. Сега, дали доверието е било със знак минус, или плюс, просто не мога да твърдя. Не мога да взема категорична позиция и да кажа - да, така е, защото го доказвам по този начин.