НЕК дължи на Топлофикация-Плевен над 5 млн. лв. за ток
НЕК дължи на Топлофикация-Плевен над 5 млн. лв. за ток / cнимкa: Sofia Photo Agency
Опасно е ако топлофикациите изпаднат в неплатежоспособност и прекратят дейност
22275
Опасно е ако топлофикациите изпаднат в неплатежоспособност и прекратят дейност
  • Опасно е ако топлофикациите изпаднат в неплатежоспособност и прекратят дейност

Абонатите на парно в София, Плевен, Враца и Бургас може да останат на студено в началото на отоплителния сезон, ако топлофикациите в тези градове не изплатят дълговете си към газовия доставчик „Булгаргаз". В Денят на Дарик темата коментира председателят на асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

От дружеството „Булгаргаз" вече потвърдиха за Дарик, че до реалния старт на отоплителния сезон и четирите топлофикации трябва да са започнали да погасяват задълженията си за газ. В противен случай ще бъде спрян газа. До колко сериозна е тази опасност, как да приемат тази новина абонатите? И колко пари на газовия доставчик дружествата?

От изброените четири дружества - три имат тристранни споразумения за прихващане. Това означава, че дружествата в Плевен, Враца и Бургас, произвеждайки електроенергията, която е дължима да бъде заплатена от НЕК, превежда парите директно на „Булгаргаз". За Плевен няма просрочени задължения, балансовото число, според справката на „Булгаргаз", текущото задължение е в размер на 3,4 млн.лв., а според справката на НЕК, той дължи на Плевен 5,2 млн.лв. Сами разбирате, че не става въпрос за неплащане на дължимите суми за природен газ, а за непревеждане навреме на дължимите суми за електроенергия. Това е случаят с Плевен. По отношение на другите дружества по същата схема има забавяне на плащанията, текущите им задължения след приспадане на дължимите суми от НЕК за електроенергия са в размер на около по 5 млн.лв. за Враца и за Бургас.

Това са трите частни ТЕЦ-а...

Да допълня и за дружеството в София. В момента „Топлофикация София" има около 130 млн.лв. текущи задължения, които също обслужва. Нито едно от тези четири дружества не е преустановило изплащане на сумите за природен газ. Друг е въпросът, че в следствие на ценовата политика, провеждана от енергийния регулатор, тези дружества имат отрицателни парични потоци.

От регулатора казаха, че въпреки финансовите си трудности според лицензионните договори дружествата са задължени да обслужват абонатите си, от една страна, и от друга - от „Булгаргаз" казаха, че трите частни ТЕЦ-а - Плевен, Бургас и Враца, не изпълняват споразумението си да плащат и просрочените си задължения.

Дружеството в Плевен си е преизпълнило споразумението и към 1 октомври то дължеше 3,4 млн.лв. на НЕК, а пък имаше дължими 5,2 млн.лв. от тях. И сумите, които се намират в Българският енергиен холдинг за „Топлофикация Плевен" надвишават размера на консумирания природен газ за периода. 

Има ли реална опасност за спиране на газа за тези дружества?

Според мен има реална опасност, ако продължаваме да си заравяме главата в пясъка, всички дружества от сектора Топлофикации да изпаднат в тотална неплатежоспособност и да прекратят дейност. В тази връзка сме поискали среща и с държавния регулатор в лицето на новия председател и със заместник-министъра по енергетиката Мая Христова. Тези срещи ще бъдат проведени тази седмица, надяваме се на ползотворен диалог и абонатите ни могат да бъдат спокойни, че ще бъде намерено решение. От тук нататък ще настояваме страна по каквито и да било финансови споразумения на дружествата от сектора да бъде и представител на ДКЕВР.  Тъй като не може изпълнителните директори да поемат финансови ангажименти, тези ангажименти се определят от ценовата рамка, спускана от ДКЕВР.

Цялото интервю с Валентин Терзийски слушайте в прикачения звуков файл