Христозов: Внос на ток не е необходим, но износът може да се свие
Христозов: Внос на ток не е необходим, но износът може да се свие / снимка: Reuters
Христозов: Внос на ток не е необходим, но износът може да се свие
33800
Христозов: Внос на ток не е необходим, но износът може да се свие
  • Христозов: Внос на ток не е необходим, но износът може да се свие

Заради забавянето на пусковия срок на шести блок на АЕЦ „Козлодуй" вероятно ще се наложи да спрем износа на електроенергия, заяви за Дарик ръководителят на Централното диспечерско управление Митю Христозов. Според него до режим на тока със сигурност няма да се стигне. Ето какво още каза Христозов пред Дарик:

Правилата за търговия с електроенергия в България предвиждат, че ако има някакви опасности за електроснабдяването на потребителите у нас, те са винаги приоритет пред експорта. Така че ако има някаква опасност, ние ще направим редукция на експорта, но няма да пипаме вътрешното потребление.

Със сигурност ли ще се ограничи износът на ток и към кои страни евентуално?

Не мога да ви кажа. Според мен със сигурност, но все пак ние продължаваме да правим разчети в момента. Една от неопределеностите е, че не е ясно как ще е времето през следващите месеци. Не е ясно също закъснението на въвеждането в работа на този реактор в Козлодуй колко време ще бъде. Така че всичко зависи от много неща, които трябва да бъдат уточнени в следващите дни.

А към кои страни ще намалим или прекратим доставките?

Аз не прекратявам доставки. Доставките са на търговци. Има търговец, който продава от страна на България, това не е ЕСО, и има някой, който купува в съседна страна. Така че ние ще зададем количеството, което трябва да бъде ограничено евентуално.

А евентуално какви количества биха могли да бъдат ограничени. И колко в момента изнасяме?

Ако се наложи целият износ ще бъде ограничен.

А в момента колко е целият износ?

Около 1000 мегавата.

Ако се наложи да го спрем, какви пари ще изгуби България?

Питайте търговците.

Нека кажем какво е потреблението в момента и през студените месеци, каквито ни предстоят.

Потреблението за първите 18 дни на октомври е с 9,5 на сто по-високо отколкото за същия период на октомври миналата година. Тоест имаме значителен ръст на потреблението. Това основно е свързано с отоплението, защото този октомври е малко по-хладен, средно с около 3-4 градуса по-студен от предишния. 

А ако температурите продължат да падат, въпреки че топлофикациите вероятно ще заработят...

Тези разчети, които сме направили ние... Ако товарът е летен следващия месец, изобщо няма да пипаме износа, но тъй като ние знаем какъв би бил товарът през ноември и декември, затова казваме, че евентуално с цел да не застрашим сигурността на електроснабдяване на потребителите в България, вероятно ще се наложи някакво намаление на експорта. Трудно е да се каже в момента, защото ви казах, че има неопределени неща още

Има ли опасност да се наложи да внасяме електричество?

Към момента не виждам такава необходимост в следващите месеци. Реалната ситуация е, че едни 1000 мегавата, които бяха планирани да работят през ноември, ги няма. Това нещо изисква да активираме резервите, които сме имали планирани за други неща. И тъй като това е продължително, тези резерви в началото на зимата могат да застрашат примерно изчерпване на някакви складови наличности в ТЕЦ-ове и така нататък. И за да предотвратим тези неща, ние искаме, ако се наложи, да коригираме износа. Но всичко зависи... Да кажем дали ноември и декември ще бъдат по-хладни от обикновено или по-топли. Ако са по-топли и дъждовни, би трябвало да минем без проблеми, дори без никакви корекции на експорта.