Държавата отдавна е загубила войната с икономическите интереси в Студентски град
Държавата отдавна е загубила войната с икономическите интереси в Студентски град / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата отдавна е загубила войната с икономическите интереси в Студентски град
51017
Държавата отдавна е загубила войната с икономическите интереси в Студентски град
  • Държавата отдавна е загубила войната с икономическите интереси в Студентски град

Държавата отдавна е загубила войната с икономическите интереси в Студентски град.  Това каза пред Дарик зам.-директорът на Столичната полиция комисар Ивайло Спиридонов. За никой не е тайна, че високата концентрация на престъпността в района се дължи на интереси, свързани с наркоразпространението, кражбите на коли и проституцията. В последно време обаче точно това са причините за наплива от чужденци, които се впускат в турове за забавления в Студентски град, обясни още Спиридонов.

Разговор с комисар Ивайло Спиридонов за това в какви условия живеят българските младежи в сянката на последния инцидент, при който 19-годишно момче беше убито в студентско общежитие и какви мерки взима столичната полиция, за да се презастрахова от бъдещи жалби за полицейско насилие, след случая със семейство Начкови от Мировяне:

Очаква се скоро спецотрядът „Кобрите” да започне да работи с камери на каските си. От какво беше провокирано това решение?

Това беше провокирано от резултатите от извършена проверка, която беше назначена от директора на СДВР. Мотивът затова предложение е фактът, че при всяка една жалба срещу служители на МВР, и тук конкретно говоря за групата специализирани полицейски операции, ние реално не можем да видим какво се е случило при една рискова операция, която се изпълнява. Поради тази причина, предложението на комисията, която извърши проверката, е, да бъдат закупени камери, които да заснемат действията на групата от началото на нейното действие по определена операция до момента, до който задържаното лице е предадено на служител на от районното управление, примерно. Какво печелим с това нещо? Печелим, че виждаме действията на нашите служители от една страна, и от друга, действията на лицата, срещу които са насочени тези действия. Така че при една евентуална жалба много бързо ще бъде изчистен този въпрос дали има насилие срещу въпросното лице или няма. Въпросните камери ще играят и дисциплиниращ ефект върху служителите. Не можем през месец да се занимаваме със случаи за полицейско насилие и в крайна сметка да не можем да се оправдаем по някакъв начин. Служителите, които са в тези групи, изпълняват заповеди и инструкции и по принцип задържането на едно лице се извършва по заповеди и инструкции. В тези инструкции е упоменато как и по какъв начин да бъде подходено към едно лице, когато то не изпълнява полицейско разпореждане. Това, което казвате, може би е провокирано от това, че групите много често задържат лица с белезници и т.н. Това са случаи, когато самите лица не са изпълнили полицейското разпореждане. Второ, когато се използва такава група, самото наименование на тези групи сочи, че те се използват при строго специфични задържания, когато има опасност за лицата, които се намират в района на задържането, има информация, че лицето е агресивно, разполага с оръжие и т.н.

Можем ли да обясним спецификата на конкретната операция, при която беше задържано семейство Начкови от Мировяне. Каква е спецификата на случаите, когато използвате служителите от специализирани полицейски групи?

Случаят със семейство Начкови е показателен как не трябва да бъде използвана групата. До това заключение стигна и комисията, която извършваше проверката. Служителите, които участваха в тази операция, за това, че не са преценили изменението на оперативната обстановка, си понесоха съответните наказания.

Новите законодателни промени, които предвижда МВР, като въвеждането на стандарт абсолютна необходимост” за употреба на оръжие, по какъв начин ще се отрази на работата на служителите?

Аз мисля, че е добре това, което законодателят към момента е определил. Ако предположим, че след време посегателствата срещу полицаи се увеличат, възможно ли е законодателят да промени закона. Възможно е, разбира се.

Друг актуален случай - убийството в общежитие в Студентски град? Вие излязохте със становище, че няма как да има полицай на всеки етаж в общежитията.

Държавата трябва да си влезе в ролята и да промени правилата в Студентски град, който отдавна вече не е Студентски град. Според мен държавните интереси отдавна са отстъпили място на икономическите специално в този район. Към настоящия момент всички знаят за какви икономически интереси става въпрос в Студентски град, колко заведения има, колко дискотеки. В общежитията въобще дали живеят само студенти или какви ли не. Що се отнася до това, че е възникнал конфликт между няколко човека в Студентски град и в резултат е настъпил смъртен случай, полицията няма как да предотврати едно такова престъпление. Почти ежедневно има полицейски операции, като на територията на Студентски град такива операции провежда не само местното Седмо РУП, а се включват служители на МВР от цяла София. В Студентски град, в тези въпросни заведения, не ходят младежи само от Студентски град, а от цяла София и цяла България. Даже вече имаме чужденци, които си правят турове за забавления.

По какъв начин се промени ситуацията в Студентски град през последните години след смъртта на Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия”. Все още ли Студентски град е един от районите с най-концентрирана престъпност?

Все още, да. За да се стигне дотам Студентски град да бъде район с такава концентрация на престъпност, има много фактори. Като се започне от това, че на територията на Студентски град живеят много хора от цялата страна, а много от тях и без адресни регистрации. В Студентски град няма само общежития, отдавна има и жилищни блокове, в които живеят хора, които не са ангажирани с дейността на университетите, а с интереси по наркоразпространение, кражби на автомобили, интереси казвам от страна на престъпния свят. Отдавна държавата е изгубила борбата с икономическите интереси в района. В центъра на София също има големи заведения, които са сериозно посещавани, в тези заведения имаме данни, че се разпространяват наркотици, включително не без помощта на персонала. Все пак концентрацията на тези заведения е много голям.

Усилено се говори, че причина за инцидента със самбиста Благой Иванов не е обикновена пиянска свада, а преразпределение на наркопазара в София.

Не разполагаме с такава информация. Според мен не е, защото от страна на полицията ние знаем каква е истината за конфликта. Въпросът е, че истината, която знаем, не можем да я споделим. В средствата за масова информации четох и слушах какви ли не версии. От това, че влязла някаква случайна група с бухалки и започнали да бият наред в заведението, което нито отговаря на истината, нито се е случило по този начин. Отдавна колегите не се бяха сблъсквали с такъв случай, много трудно хората, които са заинтересовани да споделят истината, хората от групата на Благой Иванов, много трудно казваха какво се е случило въпросната вечер. Повечето от тях бяха в Районното управление и силно се притесняваха да споделят точната истина за случилото се. Мисля, че конфликтът е тлеел във времето. В момента, в който в общественото пространство се появи името на Дъмпела, че е съпричастен с въпросния случай, няколко човека тичаха към Районното управление, за да кажат точно този човек е намушкал Иванов.

Толкова ли е важен този Дъмпела - момче на 23 години от Люлин.

Според мен въобще не е важен, но според тях явно е много важен. Няма някакви данни да се занимава със законна дейност.

Как може момче на 23 години да е толкова сериозна фигура?

В момент няма структура в столицата, която да е значима по линия на наркоразпространението.