Даут Осман: Скандалът има връзка с евроизборите
Даут Осман: Скандалът има връзка с евроизборите / netinfo
Заместник-председателят на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание г-н Даут Османв интервю за предаването „Денят” на Дарик радио.

Кажете откровено, допада ли ви метафората на Джефри ван Орден, че в момента страната ни прилича на едно огромно блато, пълно с алигатори?

Не, не вярвам, не ми се вярва да е така, защото той днес е тук, за да види в действителност как работи нашата прокуратура. И аз лично днес от тази среща с главния прокурор мога да кажа и да изразя задоволство от това, че лично главният прокурор откликна на поканата на Комисията по борба с корупцията. И всички народни представители, както от Комисията по борба с корупцията, и други наши колеги, народни представители, получиха информация за обстоятелства около скандала и за работата на прокуратурата.

Лично вие, разбирам, сте доволен от отчета, който само преди няколко часа направи пред вас, членовете на Комисията за борба с корупцията, главният прокурор Борис Велчев. Кажете с какво впечатление останахте, като чухте информацията, дадена ви лично от главния прокурор? Изясни ли ви се тази корупционна схема, предизвикала този огромен скандал?

Значи удовлетворен съм от това, че прокуратурата е била адекватна и получихме уверението, за пореден път аз за себе си получих уверение, в компетентността и безпристрастността на българската прокуратура, защото нещата бяха назовани с истинските имена. И оптимизмът, с който беше въоръжен главният прокурор, ни дава основание, че нещата до няколко дни ще бъдат приключени.

Това е хубаво, че вярвате на прокуратурата. Но бихте ли все пак казали на вас лично, като на депутат и гражданин, разбира се, на тази страна, ясна ли ви стана схемата, по която е текъл този корупционен механизъм? Самата корупционна схема изясни ли ви главният прокурор вътре при закрити врати?

Ами, следващата стъпка, която предприема Комисията по борба с корупцията, е ангажиментът, който пое главният прокурор - да уведоми Комисията за борба с корупцията след приключване на проверката по скандала и да посочи кои са рисковите сектори в държавната власт по отношение на фактор корупция. Комисията по борба с корупцията е получавала сигнали и смея да твърдя, че комисията с нито едно действие не е дала основание за съмнения, че селектира сигналите по политически оттенък. Каквито сигнали да са получили Комисията по борба с корупцията, са препратени към институциите, които имат тази компетенция.

Г-н Осман, какво ви обясни главният прокурор за специалните разузнавателни средства, които са били използвани в този случай? Веднага ви питам вярно ли е, че подслушването по този случай се е случило доста отдавна; че стенограмите на подслушаните разговори наброяват над 1000 страници и че. . . сега вие преди малко казахте, че вярвате в прокуратурата, но че за тези страници прокуратурата отдавна е знаела и нищо не е била направила, нищо не е предприела?

Обясненията, които даде главният прокурор пред комисията, че това са все пак неща, които изискват и време, и доказателства, които трябва да ги има, за да може да ги назове нещата с истинските имена. Разбира се, обемна е тази работа и аз за пореден път казвам, че вярвам в прокуратурата.

Да, да, аз това разбрах. По-скоро ви питам за онзи момент в близкото минало, това се е случило преди няколко месеца, когато бизнесменът Красимир Георгиев е бил подслушван. Нали стана ясно, че са използвани специални разузнавателни средства.

Междувпрочем вие разбрахте ли защо този бизнесмен е бил подслушван? Мотивите станаха ли ви ясни затова, защото за да има такова нещо, това означава, че този човек е застрашавал националната ни сигурност. Аз се питам с какво той е застрашавал националната сигурност?

Тепърва предстоят да бъдат разяснени тези неща.

Не, не, на вас стана ли ви ясно, в смисъл главният прокурор като обясняваше на вас светна ли ви защо е целият този скандал?

Целият този скандал е. . . разбира се, че има интереси, които по един или друг начин все пак някой не иска да излязат на яве.

Хайде, малко по-конкретно. Какво показва според вас този скандал, който наистина тресе върховете на изпълнителната и съдебната власт? Търся вашето лично мнение, не само породено от днешната ви среща.

За мен не е случайно, че този скандал попадна в един такъв период, когато има избори, когато ние, България трябва да си изгради имиджа. А някои сили имат наистина интерес да загърбят националните интереси. За сметка на имиджа на Република България да трупат дивиденти, имайки предвид, че техният дефицит на доверие сред българските граждани. . . Има, определена връзка има.

Много сте енигматичен. Хайдe да уточните кои са тези сили, кои са тези обекти, които искат да дестабилизират България в разгара на предизборната кампания, която безспорно е важна. Вие как ги виждате нещата?

Това са сили извън коалицията, така че . . .

Силите извън коалицията клатят коалицията.

Да.

А все пак по-конкретен ще бъдете ли, ще обясните ли на слушателите ни?

Значи историята помни и по-тежки моменти, и по-големи скандали от това, което е било и смятам, че институциите имат ресурса да се справят и с този скандал. Няма да е ново, ако кажа, че 1997 - 2001 година страната ни също се тресеше от такива скандали, но в края на краищата негово превъзходителство избирателят казва кой ще е.

Добре, аз разбирам, че не искате да кажете имена или може би искате, но тези злосторници или злосторник успяват ли, така, да създадат проблеми на управляващата коалиция? Създава ли се напрежение вътре между трите управляващи партии вследствие на този скандал? Вие как усещате нещата?

В момента се опитват да отклонят дневния ред от истинските проблеми, които стоят пред страната.

А кои са истинските проблеми според вас пред страната?

Сега предстои ние да изберем евродепутати, предстоят. . . нашите партньори в Европейския съюз да изразят. . . отношение от страна на Европейския съюз. За съжаление тези сили в момента нямат интерес коалицията да продължава, нямат интерес България да се развива в тази посока.

Ама, хайде да поговорим малко, това какви сили са - политически сили, икономически сили, някакви други?

Това са същите сили, които докараха страната до това дередже. Това са. . . 1997-2001 година активите на страната бяха разпродадени за над 30 милиарда на цена около 5-6 милиарда. И те сега в момента търсят някой друг да им е виновен.

Говорите за тогавашните управляващи, т.е. сегашната опозиция? Те са тези, които сега клатят държавата.

Да, те сега вече станаха морални съдници. Крадците викат - дръжте крадеца.

А между другото не знам дали днес сте чули, но аз ще ви кажа. Вашият колега от Българската социалистическа партия Младен Червеняков призна днес, че БСП е холдинг с много дружества и че войната в момента е именно между тези дружества. Приемате ли това сравнение? То между другото по някакъв начин доста напомня

на обръчите от фирми около ДПС, за които преди доста време говорихме толкова много.

Не, не съм чул, но смятам, че БСП не е тази партия, за която някои искат да бъде. Тя вече се е реформирала. Така че не мисля.

Тоест вие вярвате във вашия коалиционен партньор БСП. Смятате, че ще се справи с кризата? Не разбрах отговора ви.

Да, да, да, вярвам.

Вярвате. Одобрявате ли решението на премиера, който помоли министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да излезе в отпуск?

Не искам да коментирам действията на премиера в негово отсъствие. Аз смятам, че утре след завръщането той ще даде отговор на тези свои действия. Но смятам, че премиерът действа, така би трябвало да действа, щом като е преценил.

И в премиера вярвате.

Да.

Добре. Едни смятат, че след края на отпуската, която всъщност може би привечер изтича, защото привечер делегацията, ръководена от премиера, ще кацне на българска земя, та едни смятат, че след края на отпуската си Румен Овчаров няма вече да

се върне в кабинета. Други пък смятат точно обратното, че Румен Овчаров ще преодолее, така, кризата и ще си запази министерския пост. Вие господин Осман, какво, какво вярвате, кой от тези два изхода е по-вероятният според вас?

Единственото нещо, което вярвам, е, че коалицията ще си изкара мандата и ще продължи да управлява Република България.

Добре, де, обаче как си обяснявате факта, че без да има разследване и особена проверка двама заместник-министри, Корнелия Нинова и Делян Пеевски, тутакси бяха уволнени, без много, много да . . . Първо бяха уволнени, а пък след това ги питаха и разпитваха. Това не ви ли се струва малко нередно?

Не, не съм запознат и не искам да давам никакви оценки за действията на премиера.

Не, аз ви моля да кажете защо примерно за Ангел Александров и Румен Овчаров първо се проверяват, а след това ще бъдат съдени, в метафоричния смисъл на думата го казвам това. А пък за Корнелия Нинова и Делян Пеевски - те първо бяха уволнени, а пък след това бяха разследвани. Не е ли различен аршинът, с който се мери справедливостта и правдата?

Не, не смятам, че е така.

Добре, да ви питам за съдебния експерт, който поискахме от Европейската комисия, да дойде тук, да наблюдава разследването на корупционния скандал и делото "Топлофикация". Нужно ли беше това, не се ли престарахме, като поискахме такъв експерт от Европейската комисия? Какво мислите?

Не. Смятам, че това, което каза и главният прокурор, целта е била да се увери в компетентността и безпристрастността на българската прокуратура, за да няма интерпретации впоследствие.

Каква е преценката ви? След гръмването на този скандал. . . Чувате ли ме, г-н Осман? Надявам се да ме чувате добре. Питам ви, как мислите, след този скандал, застрашена ли е страната ни от налагането на предпазната клауза правосъдие и вътрешен ред?

Смятам, дано да е така, че България няма да получи тази предпазна клауза, а ще излезе от създалата се ситуация подобаващо.

Как лично комисията, чийто заместник-председател сте вие, може да помогне за бързото изясняване на тази скандална ситуация? Спор няма, самият вие казахте - тази ситуация силно тушира и неглижира предизборната кампания за евродепутати.

Затова комисията се ангажира, затова и не прие анкетираща комисия, защото. . .

Защо?

. . . една анкетна комисия не може да има повече правомощия от постоянната Комисия за борба с корупцията, която действа, постоянно действа в парламента. Но още от утре ръководството на комисията ще начертае план за работа на комисията както в редовните, така и извън извънредните заседания и ще изведе като приоритет всички сигнали, които са били на дневен ред. И те искат да бъдат информирани за хода на предприетите мерки.

Добре, вие самият сте в ръководството на тази комисия, какви планове има във вашите мисли, във вашата глава - план по повод този скандал и излизането от него? Какво ще предложите вие?

Ами, ще предложа, първото, което е, да бъдат изслушани всички имена, които са назовани в днешното заседание или днешния разговор, който сме имали с прокурора. Все пак комисията има правото да прецени, комисията не само . . . разбира се. Стенограмите също имат в последствие доказателствен характер.

Да, разбира се. Хайде, за да не става двусмислие, да изброим заедно с вас тези имена, хората, които искате да бъдат изслушани от комисията, чийто член сте вие. Румен Овчаров искате ли да изслушате?

И Румен Овчаров. . .

Ангел Александров? Ангел Александров искате ли да изслушате?

Разбира се, разбира се.

Корнелия Нинова?

И заместник-министърката, следователите по това. . . прокурора, разследващия прокурор.

Изпълнителният директор на "Булгартабак" искате ли да чуете, и него?

Г-н Лачев.

Искате да ги чуете и да си съставите една по-пълна картина за случилото се?

Разбира се.

Така, това е едното ви предложение. Друго ще предложите ли?

Ало?

Г-н Осман, питам ви - друго ще предложите ли? Казахте едно предложение, друго ще предложите ли на вашите колеги?

По този въпрос в тази посока ще работим.

Добре. Последен въпрос имам към вас. След като днес чухте обстоятелственото, предполагам, обяснение на главния прокурор Борис Велчев, с какви впечатления останахте? Има ли достатъчно основания срещу министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров и срещу директора на националното следствие Ангел Александров да бъде повдигнато съдебно преследване?

Смятам, че главният прокурор е в правото си да повдигне или да смени. . . В края на краищата прокуратурата е институцията, която трябва да я оставим да си гледа работата, тъй като вярвам в съдебната система и нека този път да я оставим да стигне до дъното. Политически чадър не трябва да има както върху политици, министри, така и върху съдебната система.

Това го разбрах и аз, и слушателите. Според мен по безспорен начин. . .

Да, според мен, да ги оставим да си работят институциите.

Да, да, да. Вие, Даут Осман, вярвате в независимостта на съдебната ни система. Питам ви вие обаче убеден ли сте, че главните действащи лица в този скандал - министър Румен Овчаров и главният следовател Ангел Александров са чисти по тази афера, че техните имена са чисти?

Не, докато не съм запознат в дълбочина, няма да мога да ви отговоря на този въпрос.

Добре. Благодаря ви за този разговор. Даут Осман, който е заместник-председател на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание с повече информация за това какво се е случило зад вратите на днешното заседание. То беше закрито за колегите ни журналисти. Пред него главният прокурор Борис Велчев в крайна сметка съобщи на депутатите повече информация за скандала, който тече в момента и който противопостави върховете на изпълнителната власт с върховете на съдебната власт.

Разбрахме, че г-н Осман вярва твърдо в независимостта на съдебната система и качествата и действията на главния прокурор. В същото време тази комисия, парламентарна, ще предложи всички главни действащи лица в този скандал да бъдат специални гости на тази комисия, за да бъдат изслушани и съответно колегите депутати да си съставят мнение за това защо държавата от няколко дни се тресе в скандал.