Българската армия ще купува апартаменти, а не корвети
Българската армия ще купува апартаменти, а не корвети / cнимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на отбраната Николай Цонев – гост в предаването „Седмицата” на Дарик

 

Президентът Барак Обама, с когото бяхте заедно на закуска преди две седмици, обеща тази седмица да увеличи броя на войниците в сухопътните сили на САЩ и морските пехотинци. Това стана в първата му реч пред двете камари на Американския конгрес. Мисли ли България за увеличение на армията? Ще даде ли Обама такъв сигнал към всички останали натовски армии?

 

Не, на този етап ние не мислим за увеличение на армията. По-скоро сме горди с това, че за последните десет месеца, благодарение на политиката, която аз провеждам в Министерството на отбраната, ние спряхме отлива на военнослужещи да напускат армията и вече по десет човека се борят за едно място при постъпване за професионален войник.

 

Това значи, че няма свободни места за професионални войници ли?

 

Да, в момента некомплектът на Българската армия е около 2-3%, което е един много добър показател. Нормално е да бъде около 5%.

 

Некомплект – това значи свободни места. Колко са българските войници в момента?

 

Българската армия е 32 000 души.

 

И това е таванът, до който ще стигнем?

 

Да, естествено.

 

Това означава, че няма нужда да се правят още конкурси за набиране. Преди, когато вие поехте поста, колко войници имаше в армията?

 

Когато аз поех Министерството на отбраната, Българската армия беше в процес на трансформации и тогава имаше и съкращения. Аз вече от няколко месеца говоря, че с приемането на Закона за отбраната от Народното събрание, който се надявам в средата на следващия месец да влезе на второ четене, ще приключи реформата в Българската армия. Българските военнослужещи трябва да бъдат спокойни, уверени, че те имат служба, имат работа. Не трябва да мислят за битовите си проблеми.

 

Добре, обаче от това, което казвате излиза, че след като няма проблем с войниците, са пресилени всички приказки за социалните проблеми в армията. За жилищата, за възнагражденията.

 

Да, вече имаме морално стимулиране и социално мотивиране на българските военнослужещи благодарение на политиката, която провеждаме последните десет месеца.

 

Обама обещава и увеличение на заплащането. Това е първата реч на американския президент пред Конгреса и той говори за по-високи заплати за войниците на Америка. А за България каква е перспективата?

 

Аз не бих се сравнявал с президента Обама, но първите мои крачки в Министерството на отбраната бяха точно такива. Увеличихме заплащането на военнослужещите, и по-специално на кадровите войници, с 33 %, увеличихме заплащането на командировъчните, когато участват в мисия. Сега пак от 1 януари увеличаваме заплащането на военнослужещите.

 

Колко ще взимат?

 

20 процента, както съм казвал винаги.

 

Т.е. колко става заплатата на един войник в Българската армия?

 

Един войник, редник, което е най-ниската длъжност, ще стане около 546 лв. Когато постъпих като министър на отбраната, тя беше 391 лв.

 

А колко взима един генерал?

 

Един генерал взима около 1800 лв. Не мога да кажа точно, защото е в зависимост от длъжността, която заема.

 

Обама обяви и пренасочване на военното усилие на САЩ от Ирак към Афганистан. Увеличава със 17 000 войниците в Афганистан. Това също сигнал ли е за останалите държави в НАТО, например България. Ще увеличи ли и България военното си присъствие в Афганистан?

 

Цялата световна общност знае, че Афганистан има сериозен проблем, особено с наближаващите на 20 август избори и всяка държава решава как да участва в подпомагането на изборния процес, как да участва при формирането и усилията да се развие афганистанската национална армия. Ние също даваме своя принос, знаете, че там ние имаме около 500 военнослужещи.

 

Да, от общо 56 400 под командването на НАТО и ще станат над 70 000 с новите американци.

 

Ние сме на четвърто място от страните, които процентно на населението участват в Афганистан.

 

Четвърто?

 

Да, и отзивите за нашите военнослужещи са изключително добри. Ние сме горди, аз с достойнство участвам в разговорите на министрите на отбраната на НАТО и всички колеги гледат с уважение на България.

 

Според американския министър на отбраната Робърт Грейс, който участва на двудневната среща на министрите в Краков, 20 държави ще увеличат подкрепата си за Афганистан. България между тях ли е?

 

На този етап ние нямаме намерение да увеличаваме участието си в Афганистан с военнослужещи, по-скоро бихме увеличили своя принос с обединяване на нашите медицински екипи в една военнополева болница. Ние в момента имаме около пет медицински екипа в Афганистан.

 

Те са пръснати на различни места, така ли?

 

Те са в испанската болница, във френската болница и т.н. Ние ще концентрираме нашето участие там с цел да увеличим своя принос.

 

Т.е. България ще направи военна болница в Афганистан?

 

Да.

 

Това е планът. Това означава нови лекари ще се изпратят или тези, които са пръснати из Афганистан, ще ги съберем на едно място. В кой град ще са?

 

Не, тези, които са там. Нашите хора и сега са там. Не е още решено още в кой град.

 

Но нови войници няма да се изпратят?

 

Не, няма.

 

Нито техника ще се изпраща допълнително.

 

Не. Засега.

 

Други мисии? В рамките на НАТО, в които България планира да се включи, след като се изтеглят от Ирак?

 

На този етап основно усилията на НАТО са в Афганистан и главно подготовката за провеждането на изборите там.

 

Не планираме в Африка, в Дарфур? Увеличение на мисии на Балканите?

 

Да, проблемът с пиратите е също сериозен проблем, но на този етап ние нямаме нито финансова, нито друга възможност да участваме в тази мисия. И не е искано от нас такова нещо.

 

Противно на очакванията, Обама през седмицата даде сигнал, че САЩ ще продължат да участват в такива мисии, защото и неговото разбиране е, че така Америка защитава себе си. Случаят със сомалийските пирати, включително тия бандити, които са пленили една българка, показва, че ако България иска да търгува например с кораби, трябва да участва в такива мисии.

 

Съвсем нормално е всяка държава да провежда политика, която да реализира на практика справедливостта и служи на обществото. Все пак ние нямаме досега възможност да участваме в тази операция и не е искано това нещо от нас.

 

Сега да се върнем в България. През седмицата имахте един спор за имот в Пловдив. 17 декара на Пазарджишко шосе, които мислите да продадете на търг и с парите да купите жилища за военнослужещи, нали това е планът ви? Между временно Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” настоява да му го подарите, за да построи общежития за студентите.

 

Аз винаги съм доказвал, че съм диалогичен министър и мога да разговарям, да водя диалог. Но тук нещата малко се промениха. Смятам, че студентите абсолютно имат право да имат общежития, но въпросът им не трябва да бъде отправен към мен. По-скоро трябва да бъде отправен към ръководството на Пловдивския университет. Аз самият имам пет висши учебни заведения и никъде ръководствата на тези висши заведения, нито в Плевен, нито във Велико Търново, във Варна, Военна академия „Раковски”, не поставят въпроса да им се осигуряват общежития. Нека всеки да се грижи само за това, за което отговаря. Както аз се грижа за цялата Българска армия, за военните музеи, за Военната болница и за всички военнослужещи.

 

Има ли вече определен кой ще вземе този имот? Понеже това са упреците, които идват от Пловдив, доколкото чета в интернет.

 

На 26 март от 9.30 часа в Пловдив ще бъде проведен търгът. На моето посещение в Граф Игнатиево аз поканих всички журналисти, които имат някакви съмнения, да участват в процедурата, да присъстват и да отразят обективно това, което виждат.

 

Аргументите на Университета са, че това било близо до самия Университет, вашият имот на отбраната. И сега, вместо да го продавате, защо не им го подарите.

 

Да, те искат точно определени имоти, които са на Министерството на отбраната, при положение, че на тях са им предоставени 608 декара имоти, но те нямат лице към магистралата. Те искат точно този определен имот. И мен това, което ме притеснява, е, че чрез едно безвъзмездно предоставяне на този имот на Пловдивския университет, те ясно и категорично заявиха, че имат частен инвеститор. Аз не бих си позволил да предоставя безвъзмездно имот на Пловдивския университет, който да го даде на частен инвеститор, на който избирането му е неясно, непрозрачно, без конкурс и т.н.

 

Т.е. вие ги подозирате в това, в което те вас подозират – че искат да вземат те имота, за да направят някаква далавера?

 

Аз много благодаря за този въпрос, защото аз не ги подозирам, аз само казвам какво те са казали, а това, което аз правя, винаги съм казвал, че аз съм политик практик, който прилага политиката в действие. Аз прозрачността съм я демонстрирал – има обявен публичен търг за продажба на имота, който е прозрачен, обявени условия, има първоначална цена. Тук имаше съмнения за цената, искам да кажа, че първоначалната цена на един търг има точно законово основание как се определя – това е данъчната оценка плюс 40 % отгоре. И първоначалната цена не значи продажната цена на имота. Точно за това е търгът, за да може да бъде наддавано отгоре, за да се получат максимално финансови средства.

 

Има ли много кандидати?

 

Още не е приключила процедурата по закупуване на документите, но вече има интерес.

 

Вече има купили много?

 

Не, има интерес, всички купуват в последния момент.

 

Т.е. ще има реално състезание, очаквате реално състезание?

 

Иска ми се. Но след тези акции, които се провеждат, може да се притеснят бъдещите купувачи.

 

Всъщност този въпрос, който се поставя към вас, е част от един по-глобален въпрос. Когато държавата има имоти, наистина сега, в този случай се оказват във вашето министерство, не може ли да се търси, а пък има нужда в друг сектор, какъвто е образованието, да се търси общо решение. Защото какво излиза сега? Университетите, където и да са, би трябвало, които са примерно държавни, трябва да се явяват на търгове, за да си купят земя, за да си построят. Да излезем от случая в Пловдив.

 

Да, абсолютно сте прав.

 

Тия военни имоти няма ли по-добър начин да бъдат използвани? Вие, вместо да ги продавате, да ги предоставите на такъв тип нуждаеща се институция, а от друга страна, държавата, вместо да изсипе пари в търгове, за да купува на тези институции имоти, да ви ги даде на вас, за да купите апартаменти.

 

Абсолютно сте прав, че така трябва да се решава, държавата да решава всички държавни имоти и тя го е направила с гласуването на Закона за държавния бюджет. Вие много добре знаете, че изискванията по съюзните ни споразумения с НАТО е бюджетът за отбрана да бъде над 2% задължително от брутния вътрешен продукт. Тази година бюджетът беше гласуван за отбрана 1,9%. Т.е. не над 2%, точно с тези уговорки, че Министерство на отбраната ще продава имоти с цел да мине тези 2% и да си реши своите вътрешни проблеми. Държавата го решава със Закона за държавния бюджет, няма никакъв проблем

 

Кога ще бъде обявена продажбата за Националния армейски на бул. „Скобелев” в София, известен като „Военното НДК” и определян от пресата като мегаломански комплекс?

 

Не бих дал определения какъв е комплексът, но аз лично смятам, че в условия на криза, финансова, когато има недостиг на финансови средства, ние трябва този комплекс да го продадем с цел да добием допълнителни финансови средства и да си изпълним нашите задачи. Ние имаме много задачи, свързани и с модернизация, и със социалния статус на военнослужещите. В момента ние готвим документите за неговото внасяне в Министерския съвет, където той ще бъде преобразуван от публична в частна собственост и ще бъде дадено разрешение от Министерски съвет да бъде извършена строителна сделка, тъй като неговата стойност, данъчната оценка е над 1 млн. лева.

 

Над един милион?

 

Над 1 млн. лева и по-точно над 70 млн. лева…

 

Аз четох, че началната тръжна трябва да бъде 100 млн., защото данъчната оценка е 70 млн.

Точно така.

 

Т.е. не един, а 100 млн. искате да кажете?

 

Казах над 1 млн. Съгласно закона всяка сделка, която е над един милион…

 А имате предвид, че затова ще мине през Министерския съвет. А няма ли обратната логика? Че точно в такава криза, когато няма пари в бизнеса и цените на имотите падат, е добре да се задържиш продажбата, за да вземеш повече пари след година-две, като мине кризата?

 

Да, чувам такива мнения. Недейте забравя все пак, че аз съм маркетолог и доста дълго съм се занимавал с пазарните отношения. Аз предприемам точно най-правилните мерки, които би трябвало да се предприемат в момент на криза и в момент, в който не се знае цените накъде вървят, нагоре или надолу. Т.е. правя и двете неща. И продавам, и купувам. Т.е. продавам имоти и купувам апартаменти за военнослужещи.

 

Т.е. вие вземате примерно 100 млн. и ще ги дадете за апартаменти пак по ниските цени, това искате да кажете? Продавате нещо, което не ви трябва.

 

Което значи, че ако цените падат, ние ще купуваме евтино и ще продаваме евтино, а ако цените се увеличават, ни ще купуваме скъпо и ще продаваме скъпо.

 

А наистина ли няма никаква нужда армията от такъв национален център?

 

Когато е проектирано това нещо, е имало решение, че сигурно е целесъобразно това да бъде направено. На този етап политическото ръководство на Министерството на отбраната смята, че трябва да имаме други приоритети.

 

Колко апартамента ви трябват? Защото те явно се превръщат в центъра на всичко, което правите с имуществото. Да съберете апартаменти, за да задържате военнослужещите в армията.

 

Военнослужещите са една особена част от българското общество, те са граждани на нашето общество, те са граждани на Община Пловдив и една трета от военнослужещите в Българската армия се намират в Община Пловдив, но не трябва да забравяме, че те все пак са граждани с ограничени граждански права. Те нямат право на допълнителни трудови взаимоотношения с други работодатели, те нямат право да напускат гарнизона без разрешение, те трябва да бъдат на разположение 24 часа в денонощието...

 

Така изпреварвате следващия ми въпрос. Откъде накъде пък ще се купуват на военните, а няма да се купуват на учителите апартаменти или на докторите.

 

Да, те трябва да заминат на мисия със заповед, не по тяхно собствено желание. Така че не трябва да се говори и да се противопоставят студентите, учителите на военнослужещите. Ако някой смята, че военнослужещите са облагодетелствани заради апартаментите, заповядайте в армията, ще приемем. Но с конкурс.

 

Колко апартамента трябват на армията?

 

На армията и трябват около 500-600 апартамента на година.

 

На година? Нови?

 

500-600 апартамента на година за тези апартаменти, които ние ще продаваме на нашите военнослужещи след навършване на 15 години служба, а в момента на армията й трябват около 6000 апартамента за създаване на оборотния жилищен фонд, който е фонд на армията. Те са жилища, които няма да се продават, в тях военнослужещите ще живеят, докато служат, тъй като много добре знаете, те се местят непрекъснато, издигат се в йерархията, семействата им понасят тези трудности по преместването.

 

6000, а вие колко имате в момента?

 

В момента около 1500.

 

А 24 млн. лева, които планирате до края на мандата на правителството да бъдат похарчени за апартаменти, ще стигнат ли за тези още 4500 апартамента?

 

Точно това е смисълът в нещата, че ние мобилизираме всички финансови средства, за да можем да стартираме процеса. Ние, естествено, няма да можем да го завършим този процес, но много хубаво ми отваряте темата за тези 24 млн. Тези 24 млн. всяка година се дават като компенсации на военнослужещите, за да плащат наеми. Ръководството на Министерството на отбраната в момента смята, че тези пари отиват в канала. Защото те се дават на военнослужещите, но няма нищо след тях. По-добре да купим с тях апартаменти и военнослужещите да живеят без наем, отколкото да ги даваме всяка година и да изчезват.

 

А това значи ли, че ще спрете сега да им давате парите за наем, за да ги дадете тия 24 млн. за апартаменти?

 

След като им предоставим жилище, без да плащат наем, защо да им даваме пари за наем?

 

Т.е. вие ще успеете до края на мандата колко апартамента да придобиете? От тия 6000.

 

Е, не бих се ангажирал. Не бих се ангажирал, защото всички зависи от цялата администрация, дори самият, как да го наречем, старт, самият случай в Пловдив говори, че има хора, които искат да попречат на тези реформи в армията да станат. Защото ако вие сте инвеститори и знаете, че има спор за някакъв имот, вие ще започнете да се замисляте дали да го купувате или не.

 

А как избирате от кой да купите апартаментите? Т.е. вие тепърва, ако ще купувате 4500 апартамента, ставате най-големият купувач на пазара в България и разбирате какво ще се изсипе на главата ви като съмнения в, както сега е модерно да се казва, в конфликт на интереси. Имате ли братя строители, роднини, бивши съдружници строители?

 

Не, не. Нямам никога. Винаги съм имал само двама съдружници, които остават мои приятели, след като напуснах фирмата, когато станах министър, и те са мои приятели, колеги, офицери от армията. Други съдружници никога не съм имал и не съм участвал в други фирми. Да, цифрата 4500 апартамента е много висока, но аз не вярвам да успеем това да го направим, защото процедурата, която ние сме направили с цел да бъде прозрачно е доста тежичка. В момента съгласно законодателството няма законово, не и по Закона за обществените поръчки, не е определена такава процедура как се закупуват апартаменти в армията. Затова ние предложихме една процедура, която смятаме, че е прозрачна. Публикувахме критериите на сайта на Министерството на отбраната, на какви критерии трябва да отговарят апартаментите и какви документи трябва да бъдат подадени. И закупуването се осъществява на два етапа. Първо, документите се подават по дати в една комисия, която преценява дали са наред и отговарят на изискванията, които ние сме дали. След това се дава на една комисия от 15 члена, които са само военнослужещи, само офицери от Българската армия.

 

Не, те като са офицери, това пак не значи, че няма да бъдат податливи, купи един блок, пък един апартамент за тебе, нали.

 

Все пак 15 човека трудно биха нарушили воинската чест.

 

Т.е. вие заради това правите толкова голяма комисия, за да се пазят едни други?

 

Разбира се. И недейте така все пак да обиждате българските офицери.

 

Не, не, не ги обиждам...

 

Българските офицери са изключително честни и достойни хора.

 

Този разговор може би трябва да го водим не за купуване на апартаменти, като говорим за армията, а за купуване на пушки. Образно казано. Кризата променя ли плановете за обновление на техниката в Българската армия?

 

Естествено, че кризата ще повлияе върху обновлението на Българската армия. Ние в момента извършваме разчети и с колегите от Генералния щаб вече втора седмица подробно обсъждаме как да вървим напред към модернизацията на Българската армия, без кризата да повлияе на военната готовност.

 

Какво ще се купува?

 

Засега сме се спрели да покрием минималните военни изисквания, които трябва да постигнем, но естествено, това, което сигурно вас ви интересува, на този етап ние нито имаме готовност да купуваме многоцелеви изтребител, преговорите за корветите са в застой. Просто не правим нищо, ние нямаме финансови средства.

 

Французите продължават ли да натискат?

 

Да, в преговори сме, в изчакване. Но ние ясно и категорично сме заявили, аз лично съм го казал на колегите, че ние нямаме финансови средства, за да купуваме корвети на този етап.

 

И изтребители няма да купувате. Тогава защо отваряте в Граф Игнатиево на авиобазата толкова модерен спортен център? Нали нямаме изтребители, за какво ни е спортен център? Имате много хубава снимка във вестник „Труд”. Видяхте ли си снимката в „Труд”? Под надпис „Гладиатор” как пробвате един от „гладиаторите” в тоя спортен център, който струвал милион и половина.

 

Аз съм изключително горд с този спортен център, защото това е една моя идея отпреди две години, две години и половина, още когато бях в агенция „Социални дейности”. И това е първият от многото спортни центрове, които ще бъдат открити в поделенията в Българската армия. Мога да кажа с удоволствие, че това, което видях в спортния център в Граф Игнатиево, надмина моите очаквания. Стана ми много приятно и това беше един много приятен момент през тази изминала седмица. Ние не сме го открили в Граф Игнатиево специално защото там трябва да има многоцелеви изтребител, ами просто защото командирът на базата в Граф Игнатиево най-бързо подготви документите за терена и инфраструктурата, където да бъде построен този спортен център. Вторият спортен център ще бъде в Крумово, третият планираме да бъде в Карлово, четвъртият в Сливен. Българските военнослужещи трябва да имат добра физическа подготовка и това, което аз винаги говоря с колеги, които не знаят какво е армията и не са служили в армията, в армията има едно правило, че трябва да създадеш условия на военнослужещия да изпълнява своите задължения. Трябва да му създадеш условия той да изпълни задачата, която му бъде поставена. Когато не му създаваш условия, когато той мисли за битовите си проблеми, когато той е болен, когато мисли детето му дали ще отиде на детска градина, той надали ще мисли за националната сигурност.

 

Все пак аз не разбрах планът ви до края на мандата – какво ще купи България за армията, освен апартаментите и там не казахте броя, който очаквате, че е реалистично да бъде даден?

 

Нека да не определяме, че основната задача на Министерството на отбраната е да купува апартаменти. Това е една част от социалната стратегия, която то иска да реализира...

 

Не, то че си е основно, вие доста го обосновахте, така че пък нищо лошо няма да е основно тук следващите месеци...

 

Естествено. Ние извършваме дейности в МО и в Българската армия.

 

Какво друго освен апартаменти ще се купува?

 

На този етап не предвиждаме нищо друго, освен да продължим изпълнението на договорите по модернизацията, която вече е стартирала.

 

Докъде стигна утилизацията? Понеже през седмицата имаше съобщение, че, буквалните заглавия са: „Американци гърмят снаряди в Челопечене”, щели да разчистват и то за сметка на бюджет, осигурен от самите американци, остатъците от взрива в поделението. Вие тъкмо станахте министър, даже първото участие в това предаване беше първата седмица, която беше гърма от Челопечене. Какво направихте за тези месеци, за да не гръмне някъде другаде пак нещо?

 

На всеки може да му се случи. На мен ми се случи. Дали е за добро или за лошо...

 

Тогава като ви се случи, към вас нямаше начин да има упрек, по-скоро се питаха предишните министри какво са правили. Сега вие какво правите?

 

Аз съм изключително доволен, че там нямаше нито жертви, нито ранени в този инцидент бих го нарекъл. И повече беше уплахата на софиянци какво става. Нека да ги разделим двата процеса. Единият процес на утилизацията и на унищожаване на излишните боеприпаси в БА, което много добре знаете, че правителството светкавично реагира и отпусна 30 милиона за този процес. Ние извършихме един много тежък труд положихме, за да създадем нормативна база, с цел провеждането на търг за утилизация, тъй като това не беше залегнало в законовите документи, които съществуваха в нашата държава и в края на годината проведохме търг за унищожаването на около 15 хиляди тона...

 

А те колко бяха всичките?

 

Първоначално бяха 46...

 

Тоест, искате да кажете, че вече за 1/3 е проведен търг за унищожаването им.

 

Нека да довърша изречението.

 

Добре. Довършете.

 

Ние започнахме с освобождаването на боеприпаси. В момента, за да бъда точен, имаме още 11 000 тона, които подлежат на утилизация. Аз се надявам, че от средствата, които ние ще получим като допълнителни приходи от министерството от всякакви вид продажби на имоти и т.н., ние ще осигурим средства, за да продължим утилизацията на излишните боеприпаси. А в случая с колегите от американската фирма, които разчистват района, е че веднага след инцидента ние се обърнахме към американското посолство и те веднага отговориха по най-бързия начин на нашето искане и изпратиха своя фирма, която е специализирана в разчистване на площи след такива инциденти. Естествено, ние в България нямаме специалисти. Искам да изкажа благодарност на американската страна, че ни осигуриха финансирането на този процес, което на този етап ще стигне до един милион долара.

 

Тоест, от 46 000 тона излишни боеприпаси за армията, които вие получихте като министър, са останали за унищожаване 15 000 тона?

 

Не съм казал такова нещо. Нещо сметките не излизат.

 

Колко? Дайте да изкараме сметките. Вие получавате 46 000…

 

Първоначално, когато са освободени преди година и нещо, боеприпасите са били 46 000. След това на базата на търговски сделки тези боеприпаси са намелели и това е станало още в края на 2007 година – началото на 2008-а. И в момента след като ние 15 00 тона предоставихме на фирмите да утилизират остават 11 000 тона. Имайте предвид, че може би в бъдеще се очаква в близките две – три години да се освободят още 10 000 тона, но за това трябва да бъдат осигурени средства, тъй като процесът на утилизация е доста сложен, защото трябва боеприпасът да бъде приведен до негодно състояние и изисква доста мероприятия, които трябва да се извършват. Даже и когато се интересуваха вашите колеги журналисти защо толкова се бавим с обявяване на процедурата ние им казахме, че нормативната база е изключително ограничителна, дори бих казал зловещо ограничителна и такава трябва да бъде, защото тя предпазва живота и здравето на хората. Но един такъв любопитен момент е, че при температура под +3 градуса боеприпаси не могат да се превозват, защото съществува възможност от опасност за този, който транспортира боеприпаса. Тоест, ограниченията са страшно много и ние въпреки всичко успяхме да се справим с тези ограничения. Приехме нова наредба, приехме няколко изменения на наредби на МВР. Защото примерно да речем се получава когато боеприпасът вече е утилизиран, т.е. разглобен, частите, които остават от него, т.е. барут, металът, който остава, става собственост на фирмата, която утилизира това нещо, а пък съгласно Закона на „Контрол на общоопасните средства” (КОС) и наредбата на КОС може да се превозват само собствени... боеприпасите, които трябва да превозваш и които трябва да транспортираш трябва да бъдат задължително само твои собствени, пък ние това не го сме регламентирали и променихме наредбата на МВР. Тоест, извършихме доста сериозна работа, извършихме я по уточняване на нормативните документи преди да пристъпим към самата утилизация.

 

Има ли някакво място в България като Челопечене, което да е концентрирано с толкова много боеприпаси?

 

Цялото българско общество и всички български граждани могат да бъдат спокойни, че няма никаква опасност.

 

Няма да гръмне пак?

 

Никаква опасност няма. В Челопечене беше малко по-особен район. Там се съхраняваха негодните боеприпаси на БА.

 

Те се изгърмяха...

 

Вие сам си отговорихте на въпроса.

 

Споровете по Закона за отбраната. Изтекоха трите седмици между първо и второ четене, които самият парламент обяви за предложения за промени. На вас известни ли са ви кои са по-съществените предложения за изменения в проекта? Те били над 200, според вестник „Сега”.

 

Вие много добре знаете, че преди да влезе този закон в МС и да стане проект на цялото правителство за Закон за отбраната, той премина през доста широко обществено обсъждане. Беше качен няколко месеца преди това на сайта на МО, имаше много забележки, критики, редакторски поправки, имаше обсъждания от неправителствени организации, мина през Консултативен съвет за национална сигурност при президента, Съвет по сигурността при премиера. Аз направих презентация пред всички парламентарни групи в НС относно философията и структурата на закона и накрая той беше приет от МС и внесен в НС, мина през първо четене в НС. Искам да отбележа, че с много голям процент одобрение. След всичко това, което казах искам да кажа, че нашите идеи за един модерен европейски натовски Закон за отбраната ние сме ги осъществили, предложили сме ги на НС и оттук нататък народните представители трябва да решат дали да внесат някакви поправки. Те подходиха много конструктивно. Създадоха веднага работна група, която се състои от депутати от Комисията по отбрана, експерти от Генералния щаб (ГЩ), която да обобщи всички предложения, които се дават от депутати и от неправителствени организации и т.н. и да бъдат обобщени и следващата седмица в Комисията по отбрана тази комисия ще предложи на Комисията по отбрана да прецени кои от тези предложения са конструктивни, кои не могат да бъдат приети. Аз съм съгласен, че депутатите имат много предложения, но имайте предвид, че нашите виждания за закон ние вече сме ги дали, ние нищо не можем да направим на този етап, всичко е в ръцете на депутатите. Но не приемам за състоятелни примерно предложенията да се върне наборната армия.

 

Генерален ли ще е щабът по отбраната? Според вашия проект ще има Щаб по отбраната, който не е генерален, но сега се била обсъждала промяна в статута, така че да се отстъпи от идеята за интегриран модел на управление на армията. Вашата концепция е била управлението да става от министерството. Там да бъде основната тежест, нали?

 

Някои ваши колеги се опитват да омаловажат огромния труд, който експертите на МО и на ГЩ положиха при създаването на този доста сериозен, модерен и съвременен закон. Всички предложения, касаещи военната експертиза, интегриран модел на управление, наименованието началник на отбраната, щаб на отбраната... всички тези предложения са от военната експертиза от колегите от ГЩ и ние просто сме ги приели. Аз не бих си позволил да коментирам. Да, аз имам военен опит, имам много сериозни разбирания в областта на отбраната, аз съм завършил Военна академия и ги знам нещата, но аз се съобразявам със съвременните изисквания, които нашите съюзници от НАТО, така че...

 

Вие сте да има Щаб по отбраната, той да влиза в централната администрация на МО и казвате, че на базата на опита, който цитирате това е верният модел, който се прилага в натовските държави?

 

Да. Това е предложението на колегите от ГЩ и аз го приемам.

 

Става ясно, поне от публикациите в пресата, че точно тези от ГЩ май искат да са си ГЩ, да не бъдат например подчинени на зам.-министрите или зам.-министрите също да могат да стоят йерархично по-високо спрямо тези дето ще са в Щаба по отбраната и са се хванали пак да си имат Генерален щаб.

 

Как ще се нарича тази структура, която ще дава военната експертиза и ще дава военното планиране на БА не е от съществено значение. Важно е каква функция ще изпълнява и дали ще изпълнява задачите, които й биват поставени. Пак повтарям това как да се нарича е предложение от колегите от ГЩ и аз съм го приел без да го обсъждам, защото съм съгласен с тях. По отношение статута на началника на отбраната също не бих спорил. Не е важно какъв е статутът, важно е какви са функциите, дали са му записани правилно и дали той може да си изпълнява задачите. Но ние сме дали доста сериозна мотивация.

 

Ще бъде ли под командването на зам.-министрите, например?

 

Не.

 

Т.е., как ще изглежда йерархията – президент – главнокомандващ, министър на отбраната, след това е началник на Щаб по отбрана или ако се преборят пак да са си ГЩ, а след това са зам.-министрите. Това ли е йерархията?

 

Да не звучи много самохвално, но искам само да ви кажа, че аз може би съм политикът, който повече работи и по-малко приказва и не разяснява това, което прави и не го експонира в обществото, но мога да ви кажа, че с влизането в действие на устройствения правилник на МО от 1 август миналата година функциите на зам.-министрите са политически и контролни, т.е. те не управляват дирекции в МО и съгласно този устройствен план, който вече действа в МО, не може да се каже, че има влияние, политическо, върху държавната структура и върху военните в МО. Така че въпросът ви бих казал е малко позакъснял, тъй като ние вече тази реформа сме я направили.

 

Ще стане ли Соломон Паси шеф на НАТО? Какво показват вашите разговори? Водите ли разговори с колегите си министри на отбраната на другите натовски държави? Каква е реакцията?

 

Да. Аз непрекъснато се срещам с моите колеги от другите страни-членки на НАТО, водят се разговори. Всеки кандидат има своите шансове, всеки кандидат има своите плюсове и минуси.

 

Колко са кандидатите?

 

Аз мисля, че не всички, които желаят да станат генерален секретар все още са обявили своите кандидатури.

 

Т.е., мислите, че ще излязат още кандидати, освен тези, за които се говори?

 

Да. Всеки си има тактика.

 

Каква е вашата тактика като министър на отбраната?

 

Ние от правителството изразихме своята воля като обявихме кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО и взехме решение на МС.

 

Добре. Той ще е следващият ни събеседник в студиото. Новините от разговора с министъра на отбраната – България ще направи военнополева болница в Афганистан на базата на съществуващите медицински екипи там. 32 хиляди души е вече комплектована БА. 2% само казахте са свободните места.

 

Да.

 

БА ще купува апартаменти, а не корвети и остават само 11 000 тона за унищожаване от общо 46 000 тона излишни боеприпаси на БА.

 

Да. Абсолютно точно цитирахте. На вас и на всички ваши слушатели пожелавам весели празници. Поздравявам ги в навечерието и на двата празника. Трети март е важен празник на БА, защото смели български мъже са дали живота си за свободата, което е най-святото нещо за всеки един народ.

 

Министърът на отбраната Николай Цонев в „Седмицата” на Дарик.