България да се фокусира върху възобновяемите енергийни източници
България да се фокусира върху възобновяемите енергийни източници / netinfo

Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България, в „Седмицата” на Дарик

Г-н Хислоп, как бихте подредили първите 10 по степен на важност енергийни проекти в България, в които ЕБВР участва, и кои са според вас най-важните сектори, в които банката инвестира?

Само в България ЕБВР е финансирала енергийни проекти на стойност 250 милиона евро. Става въпрос за проекти, които се отнасят за производство, предаване и дистрибуция на електроенергия. Също така банката осигури и 150 милиона евро, които да подобрят производствената енергия и да обновят енергийни проекти.

Що се отнася до това кои са най-важните ни проекти, малко ми е трудно да ги подредя от 1 до 10, но смятам, че всички те са важни и достойни за уважение. Например нашият пръв проект през 1992 година с НЕК. Това беше един много важен проект. Друг важен проект за ЕБВР е проектът "Марица-изток 3", сключен през 2003 година. Тогава, съгласно споразумението, консорциум от 10 банки осигури заем от 348 милиона евро за рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 3" с цел да се подобри ефективността и да се увеличи полезният живот на електроцентралата.

Няма как да пропусна и договора ни с ТЕЦ "Марица-изток 1". Вие знаете много добре, че консорциумът AES планира да вложи около 1 милиард лева, което прави тази инвестиция най-голямата на зелено в Централна и Източна Европа, като 70 на сто от тази сума се поема от нас и още три финансови институции. С осъществяването си проектът трябва да осигури развитие на електроенергийната система на страната и да повиши конкурентоспособността на българската икономика.

Това, че позициите на България на енергийния пазар на Югоизточна Европа отслабнаха от началото на годината, ще накара ли ЕБВР да преразгледа стратегията за инвестиции на банката в страната и евентуално в каква посока ще ги промени?

Това, че България затвори трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" и по този начин намали позициите си на енергийния пазар в Югоизточна Европа, няма директно да повлияе на инвестиционната ни стратегия. Целта на ЕБВР е да продължи с инвестициите си и финансирането на енергийни компании от публичния и частния сектор, които се отнасят за производство, пренасяне и дистрибуция на електроенергия, като по този начин се спазят директивите на ЕС за либерализация на пазара.

Това, което също искам да кажа, е, че България е регионален лидер в реформите в енергийния сектор с приватизационните сделки и реформите, които прави. Аз вече говорих за проектите като този на AES за изграждането на два блока с обща мощност 670 мегавата. Банката ни също така поддържа и ще помогне на България да продължи да бъде енергиен регионален лидер в Югоизточна Европа, като подпомага регионалната интеграция. Това ще го направим с цел енергийната сигурност на България. Също така ЕБВР мисли да инвестира в проекта за енергийна ефективност.

В България с помощта на Министерството на икономиката и енергетиката сме инвестирали 150 млн. евро в проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. В дългосрочен план ЕБВР смята да продължава да подпомага успешната приватизация, да продължава да подпомага и развива конкуренцията.

Също така ние искаме да подпомагаме стойностни инвестиционни програми, които да редуцират техническите загуби и да подобрят ефективността на дистрибуторската мрежа. Друга наша цел е да подкрепяме идването в България на първи клас стратегически инвеститори като E.ON, която е най-голямата електроразпределителна компания, чието поведение и начин на работа трябва да служи за пример.

Европейската банка за възстановяване и развитие притежава 8 процента от акции от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица, собственост на германската компания E.ON. Защо избрахте участие в дружествата на E.ON?

Това, което ни кара да участваме в дружествата на E.ON, е това, че те са най-голямата електроразпределителна компания в Европа. Правилното поведение и начин на отношение също ни кара да участваме в техните дружества.

Как оценявате работата на E.ON в България?

Европейската банка за възстановяване и развитие много позитивно гледа към досегашната работа на E.ON в България. Смятаме, че E.ON върви в правилна посока. От компанията се опитват да внедрят нови практики, за да подобрят ефективността на работата.

Европейската банка за възстановяване и развитие партнира ли с E.ON в други държави в Европа?

Да, ние си партнираме с E.ON и с електроразпределително дружество, което притежават в Братислава, две дружества в Румъния и още едно, но газоразпределително, пак в Румъния.

Има ли разлика между работата на E.ON в България и в другите страни?

Аз мога да се концентрирам и да се изкажа за работата на E.ON само и единствено в България, където смятам, че си върши работата перфектно. Добрата работа на компанията е не само в България, но и във всички други страни, където те притежават електроразпределителни дружества.

Какво е отношението на Европейската банка за възстановяване и развитие към проекта АЕЦ "Белене"?

Както знаете, енергийната политика на Европейската банка за възстановяване и развитие е да не подкрепя нови инвестиции в сферата на ядрената енергетика. Ние смятаме, че България трябва да се фокусира върху възобновяемите енергийни източници и, както споменах по-рано, точно това е една от целите на банката.