52-рият ВУЗ: На кого пречи университетът в Перник?
52-рият ВУЗ: На кого пречи университетът в Перник? / Sofia Photo Agency
52-рия ВУЗ: На кого пречи университета в Перник?
26872
52-рия ВУЗ: На кого пречи университета в Перник?
  • 52-рия ВУЗ: На кого пречи университета в Перник?

Все още ненаписан окончателно новият закон за висшето образование разбуни духовете. Коментар предизвика най-вече намерението да се редуцира броят на съществуващите в момента 51 университета до 40. Идеята е ВУЗ-овете да станат по-малко като част от висшите училища у нас обединят структурите си. Точният механизъм, по който ще бъде свит броят на родните университети, ще бъде ясен когато бъде огласен и законопроектът. Отсега обаче образователният министър Сергей Игнатов е атакуван с въпроси защо ще закрива ВУЗ-ове, след като преди няма и месец с решение на правителството беше даден старт на нов - 52-ри университет в България, този в Перник.

Т. нар. Пернишки университет, който ще се казва Европейски политехнически университет, още не е заработил. Това е изцяло частен проект, зад който стоят две компании - „Инвестек" и "Бългериън пропъртис". Идеята е частният ВУЗ да отвори врати наесен и да обучава предимно чуждестранни студенти. Лично премиерът Бойко Борисов подкрепи през януари този нов университет с аргумента, че това е „антикризисна мярка", която ще помогне на града.

Дарик потърси учредителите на частното висше училище в Перник, за да кажат как приемат замесването на този университет в дебатите за това дали и колко ВУЗ-а да бъдат закрити в България. Ето какво каза Тошко Кръстев, представител на компаниите, инвеститори в проекта.

Новия закон за висшето образование и планираното намаляване на броя на университетите в България нямат отношение към нашия изцяло частен проект, категоричен беше Тошко Кръстев:

Наши противници използват това положение, за да нагнетяват - едва ли не нашият проект не трябва да го има, щом ще се обединяват университетите. Това е нелогично. Нелогично е и това, че се вижда страх от нещо, което не е започнало още да работи. Недоумявам какъв е този страх. Да не говорим, че контингентът от студенти е насочен преди всичко към чужди студенти, които биха дошли тук, защото половината от преподавателите пък са също чужденци. Ние четвърта година се борим с този проект. Борим се в истинския смисъл на думата, защото нашето висше образование е затънало толкова много, че не допуска нищо ново. Ако никой не иска да се открива нищо ново, да запишем в закона, че няма право никой да открива други университети или висши училища и т.н. Какво би било друго, ако не страх. Кажете един „нероден Петко", още не започнал да действа, да започнеш да го атакуваш и то по такъв начин.

Опонентите казват: защо се открива университет, при положение, че ще се закриват съществуващи вече и още нещо - защо в Перник, та толкова близо в София има много университети?

Ако ние правехме държавен университет, е точно така. Но когато се касае за частна инвестиция, за съвсем друг тип университет - ние не се борим за студенти в българското пространство. Ние знаем, че ще имаме малко студенти от България и не сме насочени към тях. Ние искаме да направим университет на много високо ниво за привличане на чужденци, които биха дошли в България по една единствена причина - защото на по-евтина цена ще получат високо образование. Говорим най-вече за страни, които са извън Европейския съюз и искат да получат диплома в ЕС. Страни като Сърбия, Македония, Косово, Турция, Казахстан, Индия, Китай, Судан, Либия и страни от Африка. Нашата таргет група не е България.

Амбицията ви е да стартирате през есента?

Ако не стартираме от есента, това не е ненормално, ами.... Ние сме минали процедура по оценяване в Агенцията по акредитация. Тази процедура ни траеше три години. Една стотинка от държавата не искаме! Това, което искаме и сме го получили от специализирания орган е, че ние - по проекта, направен по изискванията на Закона за висшето образование, можем да обучаваме студенти по този проект. До момента инвестицията е над 8 млн. лева, а планираната е около 20 млн. лева по този проект.

От университета разчитат, че ще имат достатъчно приходи от чуждите студенти, които биха дошли заради добрите чужди преподаватели.

Давам пример - в архитектурата проф. Ричард Ингладн е икона. Хора, които разбират от архитектура, как няма да дойдат да учат тук заради този човек? Има българи, които отиват и учат заради такива хора като него на други места - в Малта, в Италия.

Макар и неотворил все още врати новият частен университет, петият у нас, подкрепя в голяма степен идеите, които ще залегнат в новия закон за висшето образование. Една от тях е да се ограничи правото на преподавателите да четат лекции в няколко университета едновременно, което се отразява и на качеството на образование. В Перник смятат, че ще успеят да си позволят едни от най-добрите преподаватели. Ето какво каза Тошко Кръстев:

Ние имаме 200 нотариално заверени декларации на хабилитирани преподаватели, които биха дошли при нас. Имаме самочувствието да предложим по-добри условия на преподаватели. Нека да се борим за всеки преподавател, ако той наистина е добър и би носил реноме на съответната висша институция. Ако ние предложим на един професор от Софийския университет позиция при нас, ако СУ иска да го запази, да му предложи по-добра! Естествено, че преподавателите ще изберат тези условия, при които им се предлага европейски начин на работа и на заплащане. Тук става въпрос за конкуренция - нека да разграничаваме „кражба" от „конкуренция".

Инвеститорите са купили две недовършени сгради от общината в Перник, която е също съучредител на университета, но без финансов ангажимент. Като начало занятията ще се провеждат в помещения към едно от училищата в града. Първата година новото висше училище планира да приеме 300 студенти, а максималният му капацитет е 1800 души. От висшето училище планират таксите за обучение да бъдат двойно по-високи от останалите частни ВУЗ-ове у нас, сред които Варненският и Бургаският свободни университети и НБУ.