Зам.-министри и кметове подали грешни данни за имотното си състояние
Зам.-министри и кметове подали грешни данни за имотното си състояние / снимка: Sofia Photo Agency

От проверка на Сметната палата за имотното състояния на висши държавни служители стана ясно, че в декларациите на 195 лица има подадена невярна информация. Техните имена вече са публикувани в сайта на палатата – www.bulnao.government.bg. Общият брой на хората, подали декларации за състоянието на имуществото си за 2006 година, е 5857. Сред „забравилите” да опишат всичките си доходи, са и редица заместник-министри, кметове и прокурори.

Разминаване между декларираното пред Сметната палата имущество и информацията в публичния регистър е открито при 19 депутати, 14 заместник-министри, 19 прокурори, 33 съдии и 50 кметове и заместник-кметове.

Най-често не се декларират дялови участия в търговски дружества, както и моторни превозни средства, обясни председателят на Сметната палата Валери Димитров. По думите му институцията няма право да проверява за несъответствия по банковите сметки на висшите служители.

С най-много недекларирани доходи е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов. Той не е записал над 103 хил. лв., които получава от участието си в управителни и контролни органи.

„Платил съм до стотинка всички дължими на държавата данъци”, твърди самият Йордан Димов. Ето какво още каза Димов за Дарик:

Не е точно отразена сумата, но действително има допусната грешка – техническа грешка, при попълването на декларацията. Това е вярно. Проверих и се оказа така. Тази сума, която съм получил извън заплатата е разпръсната и в други графи и не е правилно отразена при електронната обработка на самата декларация. Доста е сложна за попълване една такава декларация, но аз съм предложил и представил пред Сметната палата копие от декларациите, с които съм си платил задълженията към държавата абсолютно до стотинка. Не съм ощетил държавата, но действително излиза, че при едно неправилно попълване се е получила тази грешка и някой може да помисли, че лъжа, което не е вярно.

В списъка на „пропусналите” да посочат всичките си доходи, са и заместник-министрите на вътрешните работи Камен Пенков, Раиф Мустафа и Цонко Киров. От МВР уточниха пред Дарик радио, че заместник-министър Цонко Киров е декларирал цитираните 12 187 лв. от управление и контрол, участие в управителни и контролни органи в Националната агенция по приходите и е платил съответните данъци за тях.

Поради факта, че данъците са вече платени, не е съобщил навреме в Сметната палата. Уведомлението е изпратено след установения срок и затова не е отразено. Заместник-министър Раиф Мустафа е допуснал техническа грешка при оформянето на декларацията, която след среща с експерти от Сметната палата е била отстранена.След консултация със счетоводител заместник-министър Камен Пенков е попълнил имуществената декларация от свое име, като не е обърнал внимание, че в таблица 11 трябва да посочи данни за съпругата си. Тази информация е предоставена допълнително на Сметната палата. Във всички случаи, след консултации с експерти от палатата, допуснатите пропуски са отстранени.

Заместник-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев също попада в списъка на непопълнилите всичките си доходи. Той не е декларирал почти 15 хиляди лева. По думите му обаче, по-важното е, че е платил данъците си за тях.

„Моя грешка, сигурно от недоглеждане във връзка с тази декларация, но не е с някаква умисъл. Самият факт, че съм го декларирал в годишната данъчна декларация и сам си платил данъците показва, че наистина става въпрос за грешка. Моя грешка е, че не съм си догледал тази – втората, декларация. Толкова много декларации и други неща има, които се попълват. За мен най-важната е данъчната декларация, защото това се вземания на държавата и гледам там да съм чист. Направил съм го, декларирал съм данъците, платил съм ги, ето тази съм я подценил, но считам, че това не е някакъв пропуск. Аз съм чист пред държавата”, заяви Калин Рогачев.

Велизар Стоилов, заместник-кмет по транспорта на столицата обясни, че това, което е пропуснал да декларира, е съвсем незначителна сума и добави:

„Преди два месеца лично на Валери Димитров съм му написал писмо-извинително, че това е дарение на жена ми и нито тя е знаела, нито аз. И сега това ли става новина във вестниците. И аз мога ли за една зеленчукова нива да укривам. За какво да укривам, тя за нищо не става. Не се коментира това, че аз съм декларирал приход от 400 хиляди лева, това не се отбелязва, защото не е интересно, защото съм го декларирал. 1/2 от нива, която не струва 10000 лева и аз не съм я укрил, а съм я декларирал, само че със закъснение, защото късно съм разбрал. Но не сега, а имам входящ номер в Сметната палата от миналата година”.

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров на служителите, които не са декларирали цялото си имущество, трябва да се дава право на отговор и защита. Ето какво още каза Валери Димитров:

„Недостатъкът на закона е, че не дава възможност на засегнатите лица да поставят обяснение и възражения. Той не им е дал право на защита. Не може аз да ви проверявам и да не ви давам право вие да се защитите. Ние се опитахме да поправим този пропуск на закона. В тази насока той трябва да бъде попълнен. Да има една по-разгърната процедура, за да може на засегнатите лица да им се даде достатъчен срок да представят обяснения, възражения, доказателства, ако е необходимо, т.е. да оспорят несъответствието, ако смятат, че имат основание за това”.