Закриват 160 болници?
Закриват 160 болници? / cнимкa: Sofia Photo Agency
Закриват 160 болници?
25443
Закриват 160 болници?
  • Закриват 160 болници?

21 болници ще затворят на 1 февруари, защото не са покрили изискванията на Здравната каса и няма откъде да се финансират. От здравното министерство не уточниха кои са тези лечебни заведения, като посочиха само шест от тях - това са болниците в Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула и Царево. Други 160 са успели да покрият изискванията за по-малко от 20 клинични пътеки, което означава, че ако продължат да работят, приходите им ще спаднат наполовина. Пред Дарик председателят на Българския лекарския съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов прогнозира, че всички тези болници ще се закрият, освен ако общинските съвети по места не решат да финансират дейността им.

С 14% по-малко е броят на договорите по клинични пътеки, които ще сключат лечебните заведения с НЗОК през тази година в сравнение с миналата. Най-сериозно затруднение при покриването на критериите за болниците е било осигуряването на 24-часова медицинска помощ. За тази цел всеки мениджър трябваше да намери минимум двама лекари с една специалност. Някои шефове на болници са назначили лекари, които са над 80-годишна възраст, за да покрият изискването. Това съобщи председателят на Управителния съвет на НЗОК и заместник-министър по финансите Владислав Горанов: „Лекари специалисти с отделни специалности, които са над 80-годишна възраст, но които в момента са дали своя принос към това определени лечебни заведения да могат да сключат договор със Здравно-осигурителната каса".

Болниците, които няма да могат да продължат да работят с касата, могат да се преструктурират в диагностично-консултативни или медицински центрове. Въпреки твърдението на здравния министър д-р Божидар Нанев, че тези лечебни заведения могат да се превърнат в хосписи или болници за долекуване, се оказа, че за подобни клинични пътеки пари не са предвидени: „Ние имаме закон за бюджета такъв, какъвто е приет от парламента и според Управителния съвет на НЗОК на този етап такива средства не са осигурени".