/ ИСУЛ
Интервенцията беше извършена от екип на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
За първи път в България беше поставен костен имплант на мъж, който е с вродена проводна загуба на слуха.

Уникалната операция беше извършена от екип в състав доц. д-р Орлин Стоянов и доц. д-р Тодор Попов от УНГ Клиниката към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и д-р Цветомир Маринов от Клиниката по анестезиология и реанимация, съобщават от столичната болница ИСУЛ.

Системата, която лекарите имплантираха, се казва BONEBRIDGE и се поема изцяло от НЗОК. Благодарение на нея пациентът ще може да чува всички звуци и да подобри качеството си на живот.

ИСУЛ

„При BONEBRIDGE, за разлика от кохлеарните импланти, които се използваха досега у нас, звукът се предава само по костен път. Зад ушната мида се имплантира процесор, който предава звуковите вълни директно към слуховия нерв. Имплантът е подходящ за хора с проводна, смесена или едностранна слухова загуба, които са навършили 5 години. При възрастните пациенти няма възрастови ограничения“, обясни доц. Стоянов, който е ръководител на Второ отделение по обща отоларингология към Клиниката по УНГ.

Такъв е случаят и на оперирания пациент, който е 46-годишен мъж от Перник, с вродена аномалия. При него няма външен слухов проход и слухови костички. Той е с малформация на долната челюст и липса на ушни миди, които са му били изградени допълнително като дете. Малформацията в долната челюст е създала проблем за анестезиолога, който не е успял да го интубира. Затова се е наложило водене на обща анестезия с ларингиална маска, което, благодарение на опитния анестезиолог д-р Маринов, е приключило успешно.

ИСУЛ

Имало е и чисто хирургичен проблем: на предварителния скенер е изглеждало, че костта зад ухото е достатъчно дебела, за да се издълбае в нея легло, в което да се постави импланта, но по време на операцията се е оказало, че това не е така. Въпреки това доц. Стоянов и доц. Попов са успели да се справят със ситуацията и да имплантират успешно устройството. Пациентът вече е изписан, а на 16 юни предстои да дойде в клиниката за махане на конците и активиране на импланта.

„Радвам се, защото такива събития са километрични камъни, отбелязващи всъщност много скрита работа и натрупан опит назад във времето. Пациентът беше изключително интересен случай поради оскъдната костна структура на темпоралната кост.  Важно е също да отчетем технологичното изпълнение на импланта - минималната му дебелина позволява безкомпромисна имплантация дори при такива сложни случаи“, коментира след операцията доц. Попов.

Костните слухови импланти са спасение за хора, които заради вродена аномалия или прекарана вирусна инфекция, имат проблеми с проводната система на ухото и при тях не може да бъде поставен кохлеарен имплант. Освен това, за разлика от кохлеарния имплант, който струва 36 000 лева, новото устройство е и доста по-евтино – 23 000 лева.

Около 30 кохлеарни импланта годишно се поставят в Клиниката по УНГ на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която е водеща за страната. Само от премахването на епидемичните мерки през месец март до сега са поставени 10 устройства. Въпреки че специалните устройства се поставят основно на деца между 1 и 2 години, които са с вродена глухота, напоследък не са изключение и възрастните пациенти, които са загубили слуха си покрай коронавируса. „За съжаление през тази година имахме много такива пациенти. На някои успяхме да помогнем с консервативно лечение и не се стигна до операция, но при по-запуснатите случаи (липса на слух повече от 3-4 месеца) често сме безсилни и се наложи по-сложна интервенция“, разказва доц. Стоянов.

Центърът в ИСУЛ е едно от малкото места в България, където, чрез високоспециализирано изследване (отвеждане на евокирани потенциали), се тества слуха при бебета и при нужда се поставя слухов имплант.