Възможно е отстраняването на шефа на Шейново заради починалата родилка
Възможно е отстраняването на шефа на Шейново заради починалата родилка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Възможно е отстраняването на шефа на Шейново заради починалата родилка
47359
Възможно е отстраняването на шефа на Шейново заради починалата родилка
  • Възможно е отстраняването на шефа на Шейново заради починалата родилка

Може да се стигне и до уволнението на директора на АГ „Шейново” д-р Иван Костов, ако се докаже, че има данни за общи нарушения в организацията на лечебното заведение. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод проверките в болницата след смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова, която почина в началото на седмицата при раждане на второто си дете.

Фандъкова добави, че всеки, който е проявил небрежност в ситуацията, която доведе до смъртта на млада жена и на бебето, трябва да си понесе последствията.

Комисията, която разгледа случая с починалата родилка в болница „Шейново” е приключила работа. Предстои да бъде подготвен протоколът. Все още не са готови резултатите от съдебно-медицинската експертиза, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „Категорична съм, че всеки, който е проявил небрежност в тази ситуация, която доведе до смъртта на млада жена и бебето, трябва да бъде наказан”, коментира кметът.

Фандъкова обясни, че в една от най-големите болници, каквато е и „Шейново”, има много раждания, работят добри лекари, „но това не означава, че трябва да си затваряме очите и да правим компромиси с живота и здравето на хората”.

Родилката дошла в болницата на 20 ноември сутринта с нерегулярни контракции, със слабо родово разкритие. Направени били записи на тоновете на детето, след което тя била върната вкъщи в нормално състояние, разказа директорът на болницата д-р Иван Костов. Според него са били спазени всички стандарти по акушерство и гинекология. Следобед жената отново отишла в болницата и й е било обяснено, че ако иска, може да остане в лечебното заведение. Пациентката отказала поради липса на промяна в състоянието й, казва още д-р Костов. По думите му в 3.00 ч. през нощта на неделя срещу понеделник родилката се върнала с данни за раждане и докато я приемали, се получил белодробен инцидент. Последвала активна реанимация, но жената изпаднала в клинична смърт.

Той разказва още, че след пълен обем реанимационни процедури, за кратко се възстановила сърдечната дейност на пациентката и било направено цезарово сечение, за да се спаси бебето. То било родено живо, реанимирано и транспортирано в Университетската болница по педиатрия. Има съмнение за белодробна емболия при тази пациентка, но резултатите от аутопсията ще са готови след няколко дни, допълва лекарят.

Само преди около месец 19-годишна родилка почина 42 дни след раждане в болница „Шейново". Дни наред лекари от „Пирогов" и „Шейново" я разкарвали по кабинетите без уточнена диагноза. След смъртта на момичето двете болници си прехвърляха вината, а по случая беше разпоредена проверка, след която беше решено лекарите, ангажирани със случая, да бъдат наказани.