Днес е вторият ден от официалното посещение на председателя на Народното събрание Росен Желязков в Албания. Визитата е по покана на председателя на албанския парламент Линдита Никола, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Той разговаря с нея и след това дадоха съвместна пресконференция пред българските и албанските медии. 

БГНЕС

Между България и Албания няма висящи, нерешени или отворени въпроси, каза още Росен Желязков сред срещата си с председателя на албанския парламент Линдита Никола, по чиято покана е на официално посещение в страната. На срещата с Никола двамата са обсъдили засилването на сътрудничеството между България и Албания в различни сфери, както и задълбочаването на двустранните отношения.

Разговаряхме за традиционното приятелство между нашите държави, за двустранното сътрудничество, за интеграцията на Албания в Европейския съюз, отбеляза Линдита Никола след срещата. Уверена съм, че България ще продължи да подкрепя Албания и в регионалните инициативи, и в Европейския съюз. Вярваме, че България и Албания ще продължат реципрочно да развиват своите отношения във всички сфери на интерес, добави председателят на албанския парламент. 

Очертахме важността и значението на българо-албанските отношения, както в контекста на процеса на интеграция в ЕС, на европейския път пред Албания, така и в контекста на предизвикателствата пред международния правов ред и на регионалните измерения на тези предизвикателства, каза Росен Желязков. Председателят на парламента подчерта, че между България и Албания няма висящи, нерешени или отворени въпроси. Политическият диалог на най-високо равнище се изразява и в днешната среща, подчерта той. 

БГНЕС

България безусловно подкрепя заключенията на Европейската комисия, както и доклада по отношение на изпълнението на индикаторите по напредъка на Албания. Надяваме се близките седмици да се проведе втората междуправителствена конференция, както и реалните преговори по фундаменталните въпроси, по основополагащите принципи, както и по преговорните глави, свързани с върховенството на закона и административната реформа. В това отношение Албания може да разчита на подкрепата на България“, заяви Росен Желязков. 

„Изповядваме принципа на собствените заслуги и в това отношение Албания е шампион в региона на Западните Балкани - не само за европейската интеграция, но и по отношение на политиката на сигурност в ЕС, войната в Украйна и проблеми, свързани със Западните Балкани", добави Желязков. Той каза, че с Линдита Никола са разговаряли за икономическото сътрудничество, насърчаването на инвестициите, за възможностите, които строителството на Коридор номер 8 ще предостави за по-интензивен стокообмен. 

Росен Желязков увери събеседничката си, че в рамките на една година ще бъде открита редовна авиолиния между двете страни. „Това ще даде съвсем друг потенциал за развитието на туризма, за бизнес обмен и за инвестиции“, посочи той. 

Желязков благодари и за гарантирането на правата на българското национално мнозинство в Албания. Ние оценяваме усилията и тази наша оценка е база на нашата подкрепа за европейското развитие на Албания, заяви той. 

БГНЕС

Изложба „Дипломация и изкуство" беше открита в албанския парламент.

По-рано през деня председателят на Народното събрание се срещна и с президента на Албания Байрам Бегай. Двамата разговаряха при закрити врата. На срещата с албанския президент Росен Желязков е заявил, че България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната.

"Засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните партньори се е превърнал в неразделна част от отговора на ЕС на новата геополитическа реалност вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна", отбеляза председателят на парламента. Той посочи, че България никога не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Република Северна Македония.

Президентът на Албания Байрам Бегай изрази изключителната си благодарност за последователната подкрепа на България по пътя на страната му към членство в ЕС. Вашето приятелство и помощ са безценни за бъдещето на Албания, подчерта той. Албанският президент пожела на България възможно най-скоро да може да се ползва в пълна степен от пълноправното си членство в Шенген.

"Ние оценяваме нашите отношения като отлични и стабилни, изградени на солидна историческа основа, традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство, подчерта председателят на парламента. Между нашите две държави няма нито открити, нито спорни политически въпроси и се радваме на активен и ползотворен диалог, включително на високо и най-високо равнище, допълни той. По думите му активният подход към двустранните отношения ще помогне на двете страни да станат по-ефективни и конкурентоспособни както на регионално, така и на световно равнище. Да пазим мира и да разширяваме доверието помежду си", призова в заключение Росен Желязков.

"Съществува потенциал за задълбочаване на сътрудничеството между България и Албания в сферите на икономиката, търговията, туризма и инфраструктурната регионална свързаност, посочи Росен Желязков. Той подчерта стратегическото значение на Коридор VIII и допълни, че като държава - членка на ЕС, България е вложила значителни усилия за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от коридор „Западни Балкани/Източно Средиземноморие“.

Председателят на НС Росен Желязков пристигна на официално посещение в Албания

Въпреки че обемът на двустранната търговия се е увеличил почти двойно в периода 2018 - 2022 г., икономическото ни сътрудничество далеч изостава от нивото на политическия ни диалог, отбеляза председателят на Народното събрание. Той подчерта, че туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически отношения през последните години, като се забелязва трайно увеличаване броя на посещенията на албански и български граждани в двете страни, както и постепенното възстановяване на нивата на туристопотока до тези преди пандемията. Пускането на редовна авиолиния София-Тирана е в много напреднал етап и се надяваме до 1 година да бъдат осъществявани полети, заяви Росен Желязков. По думите му това несъмнено ще улесни контактите между фирмите в двете страни и обмена на туристи.

Важно място в двустранните отношения заема и сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата, отбеляза Росен Желязков. Той подчерта, че визитата му в Албания е още едно потвърждение за волята на двете страни да продължат да обсъждат по-нататъшно развитие на  отношенията си във всички сфери от взаимен интерес. 

В лицето на българското национално малцинство в Албания вашата страна има едни от най-трудолюбивите граждани за просперитета на Отечеството си и силни привърженици за европейското бъдеще на Албания, отбеляза Росен Желязков. Очакваме с нетърпение публикуването на резултатите от неотдавнашното преброяване на населението в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство, добави той.

Българското малцинство има всички възможности за развитие и абсолютно равни права с останалите албански граждани, подчерта президентът на Албания Байрам Бегай.

Росен Желязков е придружен от делегация, в чийто състав има по един народен представител от всяка парламентарна група в 49-ото Народно събрание на Република България. В делегацията са председателят на Групата за приятелство България–Албания и народен представител от "Възраждане" Климент Шопов и членовете на групата Тома Биков (народен представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС) и Румен Гечев (народен представител от парламентарната група на „БСП за България“).

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня