Всеки, който се чувства ощетен да подаде възражение, посъветва министър Игнатов
Всеки, който се чувства ощетен да подаде възражение, посъветва министър Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Стотици учени протестираха заради нарушенията, свързани с финансирането на съмнителни проекти от Фонд "Научни изследвания". Според министъра на образованието Сергей Игнатов обаче твърденията им за корупция и източване на средства за наука са емоционални, въпреки че имат право на протест, "нещо за което сме се борили през целия преход".

Законът не позволява, докато един конкурс е в процедура, да се обявят имената на рецензентите, за да няма натиск върху тях. Така Игнатов отговори на исканията на протестиращите учени да се анулира конкурсът за проекти към Фонд "Научни изследвания".

Протестът на учените се използва политически, смята още той. Министърът обеща да отговори на всички въпроси по провеждането на конкурса пред депутатите от комисията по образование.

В студиото на bTV Сергей Игнатов заяви за пореден път, че протестът на учените е политически мотивиран, въпреки че към него се присъединиха и българи от университети и институти по света. "Много е лесно хората да бъдат подведени, особено в наше време", смята обаче Игнатов, според който пред неговото министерство са се събрали само около 250 - 300 души.

В призива за протеста пишело, че "няма да е мирен, а ще има свирки и домати". В тази връзка образователният министър припомни и изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че ГЕРБ щели да бъдат отстранени от власт с немирни средства, което предизвикало реакцията на Брюксел (европейската десница).

"Всички, които се чувстват ощетени след приключилия конкурс имат възможност да подадат възражения и проектите им ще бъдат разгледани по същата процедура и ако е допусната грешка, те ще бъде финансирани", увери Игнатов. "Някои от тях ще спечелят, други не. Поради това, че в един конкурс печелят малко, винаги ще има съмнения".

"Законът и правилникът не позволяват, докато трае даден конкурс да се обявяват имената на рецензентите, за да няма натиск над тях", обясни също Сергей Игнатов. "Експертната комисия, която гледа проектите, може да отхвърли проект и за липсващ печат, ако в правилата е записано, че трябва да го има", разкри още министърът.