Вигенин: Турция едва ли иска в Европа да смятат, че пропуска емигранти към ЕС
Вигенин: Турция едва ли иска в Европа да смятат, че пропуска емигранти към ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вигенин: Турция едва ли иска в Европа да смятат, че пропуска емигранти към ЕС
67766
Вигенин: Турция едва ли иска в Европа да смятат, че пропуска емигранти към ЕС
  • Вигенин: Турция едва ли иска в Европа да смятат, че пропуска емигранти към ЕС

Подготвя се и в най-скоро време ще бъде свикано заседание на смесената българо-турска гранична комисия, която да обсъди мерките и на двете държави за пресичането на потока от нелегални емигранти и бежанци от Турция към България. Това съобщи в интервю за Дарик министърът на външните работи Кристиян Вигенин.

След срещата му с турския външен министър Ахмет Давутоглу преди дни в Анкара, днес Кристиян Вигенин коментира, че от страна на Турция няма никакви възражения срещу това, че България започва изграждането на защитни съоръжения по границата.

Според българския външен министър на политическо равнище в Турция не се насърчавал потока от нелегални емигранти към България, а ако това се случвало било резултат по-скоро на недобре свършена работа от страна на граничните им сили. Защото по-голяма част от тези сили били пренасочени към границата със Сирия.

Свикват смесената гранична комисия по документ от 1967 г.

„Едно от важните неща, по които се договорихме, беше да се свика т.нар. централна смесена българо-турска комисия – орган, който може да бъде свикан на базата на Спогодба за предотвратяване на граничните инциденти с Турция”, съобщи българският външен министър. По думите му въпреки, че този документ е от 1967 г., тази стара спогодба е основа все пак в отношенията между двете държави по граничните въпроси. Доколкото все още не е подписано Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, поясни Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че проблемът е общ и не мисли, че Турция би искала да влиза в сводките и анализите, включително пред ЕК и европейските партньори като „страна, която не може да охранява границата и умишлено пропуска емигранти към ЕС. „Самата Турция започна да изгражда преградни съоръжения по границата със Сирия”, напомни министърът.

Нужен бил политически натиск за спогодбата за реадмисия

На въпрос дава ли знаци Турция, че има шанс скоро да бъде подписан този документ, който ще засяга нелегалните емигранти, министър Вигенин заяви, че е нужна политическа подкрепа за това. „Даже политически натиск бих казал. Неслучайно поставих въпроса и на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой - заявих, че имаме нужда от ускоряване на този процес, защото това допълнително би могло да даде гаранции за България”, допълни Кристиян Вигенин.

„Не бих коментирал конкретни срокове, но разбира се това няма да стане утре или до края на годината. Поне така изглежда към момента, освен ако не се осъществи някакъв по-сериозен пробив”, каза още по повод очакваната спогодба между ЕС и Турция българският външен министър.

Предстои връщането на нелегални емигранти, които не са получили статут

На този етап по думите на Вигенин държавата трябва да използва онези възможности за ограничаване на потока от нелегално влизащи в България, които имаме в момента.

„Има вече хора, на които предстои да бъдат върнати в страните, от които са дошли. Най-много са от Афганистан по информацията, която имам. Така че навлизането на повече нелегални емигранти оттук нататък ще бъде свързано съответно пък и с връщане на една част от тези, които вече са на наша територия и не са получили съответния статут”, коментира още министър Кристиян Вигенин.