В шест града почетоха с шествия паметта на загиналите при катастрофи
В шест града почетоха с шествия паметта на загиналите при катастрофи / снимки: DarikNews.bg
Мирното шествие в София
51159
Мирното шествие в София
Протестът в Пловдив
Бдението в Симеоновград
  • Мирното шествие в София
  • Протестът в Пловдив
  • Бдението в Симеоновград

Мирни шествия в памет на жертвите при катастрофи имаше в шест града у нас. Организатори на проявите бяха родители и близки на загинали в катастрофи. Те настояват за законодателни промени и по-сурови наказания за шофьорите, причинили смърт след употреба на алкохол.

Протестите преминаха под надслов „Безопасни улици” едновременно в София, Плевен, Велико Търново, Варна и Пловдив. Протест имаше и в Симеоновград на мястото, където миналата година на Великден бяха убити шест деца. Делото в Хасковския окръжен съд все още не е приключило.

Шествието „Безопасни улици” в София бе в памет на 22-годишната Марияна, която почина след като беше пометена от маршрутно такси на 14 февруари т.г. Мълчаливото шествие тръгна от НДК през Съдебната палата до сградата на парламента. Пред сградата на Съдебната палата протестиращите поставиха цветя в памет на жертвите на катастрофи. Близки и роднини на загиналите оставиха свещи, цветя, както и решения на съда, с които част от шофьорите убийци са получили условна присъда. Те настояха за много по-тежки наказания за шофьорите, които са причинили катастрофи с фатален изход.

Приятел на Марияна - Младен Христов, обобщи основните искания на участващите в шествието: „Това, което ние искаме и подкрепяме, е да се променят условните присъди, да има ефективни такива за шофьорите убийци, да има по-големи глоби и наказания за тези, които превишават скоростта и не спазват правилата за движение, както и за тези, които карат пили или употребили наркотици. В последно време и това е наболял проблем. Виждаме подкрепа от доста места. Надяваме се този път да се променят условията”.

За спирането на софийското шествие за около 15 минути пред Съдебната палата Христов обясни: „Съдебната палата е мястото, където се издават тези присъди. Затова искаме да обърнем внимание, че трябва да се променят правилата и законите. Цветята пред Съдебната палата са символ на това, което сме решили да постигнем. Спираме и пред парламента, където съответно се приемат тези закони и се гласуват. Предполагам, че декларация с исканията ни ще бъде връчена на депутатите, но дали ще се приемат, в това вече ние не участваме”.

С едноминутно мълчание повече от 200 души в Плевен почетоха паметта на загиналите млади хора, чийто живот е погубен от шофьори, нарушили правилата за движение по пътищата. И там пред сградата на съда бяха положени цветя, а движението бе спряно от служители на полицията. Минути по-късно колите прегазиха оставените на пешеходната пътека цветя.



Около 40 души във Велико Търново се включиха в мирното шествие в памет на жертвите при катастрофи, където само за половин час бяха над 100 души се включиха в подписка със същите искания. Предстои тя да бъде внесена в Народното събрание.

Десетки бяха и протестиращите във Варна. С плакати „Стига смърт по пътищата”, „Искаме спокойно да вървим по улицата” и „Законодатели, гласувайте нови справедливи закони” се проведе там мирното шествие в памет на деца и млади хора, загинали нелепо в катастрофи по пътищата на България. По пътя си шестващите спираха на няколко места и оформяха кръг. Същото се случи и пред съда, където младежите стояха мълчаливо повече от 10 минути, държейки в ръце плакатите с исканията си.



Едва 10-ина души се събраха на площад „Централен” в Пловдив на шествието в памет на загиналите от катастрофи. Организатор за Пловдив е Марио Русалинов - 23-годишен студент в София и съученик от Плевен на Мариана. По думите му хората трудно се ангажират с кауза, в която не са пряко засегнати. Антоанета Чобанова от Пловдив не е пряко засегната от войната по пътищата, но подкрепи протеста.