ГЕРБ и БСП остават на различни позиции за новите правила за провеждането на изборите на 4 април. Вчера окончателно бе прието, че карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии, като за това ще може да се подаде заявление три дни преди датата на вота.

Според Филип Попов от БСП това ще ограничи правото на глас на гражданите, а Красимир Ципов от ГЕРБ припомни, че президентът Румен Радев е определил дата за изборите, която може да затрудни гласуването на българите в чужбина.

"Изготвиха изборните правила не на мястото, в което трябва да бъдат - Изборният кодекс, а в Закона за извънредно положение”, критикува Попов в "Здравей, България" по NOVA.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов посочи, че категорично от партията не споделят позицията на столетницата. 

„Не предлагаме нищо по-различно. И в момента в Изборния кодекс има ясни правила как се гласува с подвижна избирателна кутия. Тя обаче е за хората с трайни увреждания. Ние казваме, че лицата, които са поставени под карантина, ще гласуват с подвижна кутия и даваме по-различен срок”, отговори Ципов. 

Той допълни, че до 1 април включително - три дни преди датата на вота, може да се подаде заявление за вписване в списъка за гласуване с подвижа урна на карантинираните.

„Това може да стане на хартия по пощата или с електронно заявление по имейл. В момента има пощенски оператори, които заявяват такива услуги до домовете”, каза още Ципов.

Попов посочи, че все още не е ясно защо се е наложило да се създаде законодателен хаос и да се погази Законът за нормативните актове и Конституцията. Ципов му отвърна, че такъв хаос няма.

Секретарят на ПГ на „БСП за България” попита защо от ГЕРБ отказват активната регистрация и видеонаблюдението при преброяване на бюлетините.

„Другата седмица ще дебатираме основно, предполагам, този въпрос, тъй като смятам, че колегите от БСП ще внесат в пленарната зала техните промени в Изборния кодекс. Ще изнесем всички важни аргументи, с които да кажем какви са нашите притеснения”, каза Ципов.

По отношение на видеонаблюдението представителят от ГЕРБ заяви, че трябва да се получи ясно и категорично становище от Комисията за защита на личните данни.

„Във всяко едно училище има видеокамери. На всяко едно кръстовище или банка - също. Тогава не са лични данни, видите ли, когато става въпрос за избори, за прозрачност - тогава изведнъж всичко става лични данни”, заключи Попов.
NOVA