Учени: Без нов правилник на научния фонд, всеки конкурс за проекти може да се опорочи
Учени: Без нов правилник на научния фонд, всеки конкурс за проекти може да се опорочи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Учени: Без нов правилник на научния фонд, всеки конкурс за проекти може да се опорочи
70468
Учени: Без нов правилник на научния фонд, всеки конкурс за проекти може да се опорочи
  • Учени: Без нов правилник на научния фонд, всеки конкурс за проекти може да се опорочи

Без да има нов правилник на Фонд „Научни изследвания" трудно ще бъде гарантирана прозрачността в оценката на проектите, като има риск всяка нова научна сесия да бъде опорочена. Това коментира в интервю за Дарик Петко Тодоров от Института по електроника на Българската академия на науките /БАН/, който е член на Сдружението за млади учени „Когито". Той припомни, че по време на протестите преди година учените са настоявали да бъде приет нов правилник за работата на Фонда, но се наблюдавала известна пасивност по темата дори в научните среди.

Според Петко Тодоров фактите за нарушения показвали, че може да се говори не само за монопол в проектния бизнес, но и за вид научна олигархия.

„В момента не работи. Не се изплащат сумите по текущите проекти. Проектите, в които има двустранно сътрудничество между България и друга страна, също не се изплащат. На едно заседание на Комисията по образование и наука към парламента министър Клисарова каза, че в средата на март ще започнат да се изплащат тези суми. Последната, злополучна, сесия бе в края на 2012 година. Имаше сериозни нарушения и Инспекторатът към Министерския съвет установи нарушения. Сега има една книга на проф. Емил Хорозов „Проектният бизнес и ограбването на науката". Когато той е бил управител на Фонда 2008 година, почти същите нарушения са се практикували и тогава. Това е една практика, която трябва да бъде прекратена. Аз много се учудвам, че до този момент не е прокаран нов правилник на Фонда. Има такъв, който е разработен, но той така и не е приет. Това е, което трябва да се направи преди нова сесия задължително, иначе си продължаваме по стария път", коментира Тодоров.

По думите му научната общност също е слабо активна в това отношение: „Няма много активност за промяна на нормативната уредба. От другата страна също няма активност, има един застой".

Петко Тодоров предположи, че може тези хора, които са на най-добри позиции, да имат интерес нещата да продължават по този начин. „Има монопол в проектния бизнес. Говори се вече за научна олигархия. Има определени личности, които се възползват от това проектно финансиране и се възползват по нечестен начин", добави Тодоров.

По-рано министърът на образованието и науката Анелия Клисарова съобщи, че след 15 април ще бъдат открити възможностите за обявяване на новите научни конкурси и на новата научна сесия към фонд "Научни изследвания", като в оценяването на проектите ще бъдат включени и международни рецензенти.

При откриването на конференция за новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" министър Клисарова посочи още, че до 1 септември 2014 г. ще бъде изграден регистърът на фонд "Научни изследвания", в който ще се отразява информацията за одобрените за финансиране проекти.