Инспекторите от ГИТ ще проверяват дали се спазват изискванията за безопасност и здраве
Главната инспекция по труда (ГИТ) започна масирани проверки по строителните обекти в страната във връзка с Европейската седмица на действието, организирана от Европейския орган по труда (ЕОТ), съобщиха от ГИТ.

Те ще се проведат в рамките на четири дни - от 24 до 28 април. 

Инспекторите по труда в София ще бъдат подпомогнати от командировани инспектори от други градове.

От инспекцията уточняват, че след селското стопанство през 2021 г. и транспорта – през 2022 г., през 2023 г. ЕОТ ще съсредоточи своите усилия за повишаване на осведомеността за прилагане на трудовото законодателство в сектор „Строителство“.

Главният секретар на МВР: В строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс

От своя страна Инспекцията по труда посвещава кампанията в Седмицата на действието на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа, тъй като строителството е една от най-рисковите по отношение на трудовия травматизъм дейности.

При проверките инспекторите по труда ще следят дали се спазват изискванията за безопасност и здраве при извършване на строително-монтажни работи, както и за възникването и осъществяването на трудовите правоотношения, вкл. и законосъобразното наемане на чужди граждани в България, тъй като секторът е рисков и по отношение прилагането на различните форми на недеклариран труд, както и на работата без трудов договор.

Строителството е сред акцентите в контролната дейност на Инспекцията по труда в последните години.

"През тази година в плана на Агенцията отново е заложена специална мярка за сектора, тъй като той е с високи нива на трудов травматизъм, в т.ч. и по отношение на злополуки с летален изход и такива, водещи до инвалидност. Нагласата за пренебрегване на основни правила за безопасност при работа както от длъжностните лица, така и от работещите е сред основните причини за травматизма. Рисковият характер на строителните дейности като работа на височина, земни/изкопни работи, използване на повдигателни съоръжения и на тежка строителна механизация също допринасят за увеличаване на трудовите злополуки", отбелязват от там, 

През 2022 г. в сектора са извършени 5 585 бр. проверки. Установени са 29 112 бр. нарушения, от тях 19 411 бр. са по осигуряване на здраве и безопасност при работа. Случаите на работа без трудов договор са 808 бр., което е почти 24% от всички установени случаи.

Извършените проверки от контролните органи на Инспекцията по труда установяват, че най-честите нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са:
  • неизползване на колективни и лични предпазни средства; л
  • ипса на обучения и професионална квалификация за извършваните дейности;
  • неосигурено обезопасяване на конструктивни отвори и конструктивни елементи;
  • работа на необезопасени скелета;
  • необезопасеност на изкопите;
  • боравене с неизправни машини и инструменти;
  • неправилни действия при внезапно спиране на електрозахранването;
  • използване на нестандартни (самоделни) пособия;
  • неподдържане на реда и чистотата на работната площадка, което е предпоставка за спъване и падане; самоинициирани действия за отстраняване на авария или на дефекти на машините и други.
Фандъкова: До края на годината ще бъде завършен ремонтът на 28 СУ (СНИМКИ)

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор при трудов инцидент възпрепятства възможността им да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.