Томбола с избори не се връзва много, смята депутат реформатор
Томбола с избори не се връзва много, смята депутат реформатор / БГНЕС, архив

Реформаторите смятат, че би могло да се помисли за стимули и облекчения за упражняване правото на глас на избори. Те са твърдо против идеята за задължително гласуване. Това стана ясно от думите на депутата от дясната коалиция Димитър Делчев.
"Идеята ни е да стимулираме участието в изборите, но не чрез задължително гласуване" каза той, цитиран от БГНЕС.

Реформаторите са против задължителното гласуване

Делчев посочи, че идеята за участие в томбола като стимул за гласуване идва от Патриотичния франт. "Разбира се, на изборите не трябва да се гледа като на нещо лековато или на нещо, от което могат да се спечелят пари", допълни Делчев. По принцип реформаторите са се спрели на принципа като стимул да има известни облекчения за гласуващите, но томбола и предметни награди не им се връзвало много с изборите, стана ясно от думите на народния представител.

Калфин: Абсурдно е да има социални санкции при задължителен вот, трябват стимули

"Облекчения, разбирам, от рода на тези, когато човек си плати по-рано данъците", подчерта Делчев. Той подчерта, че реформаторите държат на активната регистрация и ще продължават да отстояват тази своя позиция на комисия. По-важното е също колко ще струват машините за машинното гласуване, които според дясната коалиция биха излезли 1500 лв. на машина, уточни Делчев. Реформаторите искат на следващите избори в най-малко половината секции да има машинно гласуване, държим и на електронното гласуване, е неговото мнение.

ДПС е против задължителното гласуване, заяви пред медиите и съпредседателят на парламентарната група на движението Четин Казак. Според него то е противоконституционно. "Не може едно конституционно право да се трансформира в задължение, без да се пипне съответния текст в Конституцията. Дали това задължение ще бъде съпроводено със санкции или с поощрения е второстепенен въпрос", каза той и допълни: "Ако ще поощряваме избирателната активност, това трябва да бъде чрез убеждаване на хората от ползата да упражнят конституционното си право на глас, а не подкупвайки ги". Според него идеята за томбола и други подобни навяват тъга за нивото на българската демокрация.

Задължителното гласуване мина на първо четене

От утре започва второто четене в правна комисия на Изборния кодекс на извънредно заседание, днес в 18 ч. изтича времето за предложения между първо и второ четене, посочи и председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Ако става дума за предметни награди, това е последващ етап за стимулиране на участието в избори, каза той. В българската изборна практика в този век е имало такъв случай, но не мога да коментирам дали е постигнат ефект, допълни той.

Премиерът против задължителното гласуване

Когато парламентарните партии не са подготвени със сериозни, сигурни законодателни идеи, те не би трябвало да ги лансират, заяви депутатът от БСП лява България Атанас Мерджанов. Ние сме против задължителното гласуване, този въпрос не е актуален за нас и ние ще спазваме досегашното си парламентарно поведение, посочи той.