Таня Андреева: Бихме искали увеличение на здравната вноска, но хората нямат пари
Таня Андреева: Бихме искали увеличение на здравната вноска, но хората нямат пари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Таня Андреева: Бихме искали увеличение на здравната вноска, но хората нямат пари
65399
Таня Андреева: Бихме искали увеличение на здравната вноска, но хората нямат пари
  • Таня Андреева: Бихме искали увеличение на здравната вноска, но хората нямат пари

Бихме искали увеличаване на здравната вноска поне с още един процент - до 9%, за да отидат допълнителните средства за дентална медицина за децата. По този начин пакетите за деца ще станат безплатни.

В момента обаче такава стъпка не е на дневен ред, тъй като хората нямат пари.

Това коментира в предаването „Седмицата" на Дарик ресорният министър д-р Таня Андреева.

Лекарствата за онкоболни остават в Здравната каса и няма да бъдат прехвърляни за финансиране към Министерството на здравеопазването.

Основната причина за това решение е, че начинът, по който в момента се договарят и провеждат търговете за тези медикаменти, осигурява по-лесен достъп до лечение, но на по-високи цени.

Според Андреева за пациентите с онкологични заболявания е по-важно времето, за което те ще получат терапия, отколкото каква ще бъде нейната цена.

Министърът обаче бе категоричен, че ведомството ще си върне интензивните грижи, инвитро процедурите и ваксините, което ще облекчи ресурса на касата с близо 100 милиона лева.

Част от тези средства биха могли да се вложат в пакета за дентална помощ за децата, тъй като желанието на министъра е от следващата година малчуганите да ходят на зъболекар напълно безплатно.

„Онколекарствата ще останат в Здравната каса. Когато търговете са се правели в министерството, методиката е позволявала да се договарят по-ниски цени на медикаментите. Но пък силно е било затруднено снабдяването на болниците с тези медикаменти, а оттам - и достъпът до лечение на пациентите. Стигнах до заключението, че е много по-важно за тези хора да започнат бързо своята терапия, защото това са заболявания, които не чакат, отколкото цените. Тук обаче ще направя едно уточнение. Има възможност методиката на договаряне на цени в касата да бъде направена така, че част от цените на медикаментите да бъдат намалени точно така, както е било в министерството", добави Андреева.

Според анализи на самата каса 60% от парите отивали за 10% от лекарствата.

„В тези 10% има пет медикамента, които са единствени и уникални на пазара, те нямат аналози. В този смисъл е ясно, че те ще трябва да бъдат заплащани. Тук обаче е моментът на контрола - дали всички пациенти, за които се изписват тези медикаменти, имат нужда точно от тях. В България поне до момента касата няма контрол върху това каква е ефективността на дадена терапия, когато тя е изписана. В чужбина, дори в Англия, никога не се започва с най-скъпия медикамент, който е от най-висока генерация. Винаги се започва от нещо малко по-ниско, за да се види ефектът. Ако няма такъв, вече се преминава към по-скъпи. У нас трябва да има преди всичко контрол на това кое и защо се използва при лечението на пациентите", каза още здравният министър.