Танев: История славянобългарска отива там, където ще бъде по-добре разбрана
Танев: История славянобългарска отива там, където ще бъде по-добре разбрана / БГНЕС
Танев: "История славянобългарска" отива там, където ще бъде по-добре разбрана
83746
Танев: "История славянобългарска" отива там, където ще бъде по-добре разбрана
Танев: "История славянобългарска" отива там, където ще бъде по-добре разбрана
  • Танев: "История славянобългарска" отива там, където ще бъде по-добре разбрана
  • Танев: "История славянобългарска" отива там, където ще бъде по-добре разбрана

История славянобългарска" ще се изучава тогава, когато ще може да бъде разбрана добре от учениците.

Така министърът на образованието Тодор Танев обясни преместването на текста от 6-ти клас, както беше досега, в материала за 9-ти клас, какъвто е проектът за новите учебни програми по литература.

Танев обясни, че в 6-ти клас е твърде рано това произведение да се учи и за шестокласниците ще бъде "просто текст".

"История славянобългарска" отпада от учебника по литература за шести клас

Министърът беше категоричен, че произведенията на автори като Христо Ботев и Иван Вазов трябва да се изучават в правилната възраст и във връзка с останалите учебни предмети. Все пак от МОН признаха, че до 12-ти клас учениците ще изучават с 30 текста по малко, отколкото досега.

Сред произведенията, които няма да се изучават вече в задължителната подготовка са Алековият „Бай Ганьо в банята", „Дервишово семе" на Николай Хайтов, „Да бъде ден" на Христо Смирненски, както и романът на Александър Дюма „Граф Монте Кристо".

Образователният министър Тодор Танев обеща, че нищо, свързано с българската национална идентичност, няма да отпадне от учебните програми по литература.

Танев обясни, че проектите за учебни програми са качени на сайта на министерството, за да може по тях да има обществено обсъждане, но беше категоричен, че това не е окончателният им вариант и в следващия един месец ще се чуе мнението както на учителите, така и на родителите.

"Ботев отказвам да е текст, Вазов отказвам да е само текст. Тези велики произведения трябва да се поднесат по най-добрия възможен начин, както във вертикала, така и в хоризонтала. Във вертикала означава в нужната възрастова група, а в хоризонтала означава в синхрон с други учебни предмети за същия клас, за да не се получават повторения от един клас в друг. Бяхме обвинени, че "История славянобългарска" пада. Нито пада, нито изчезва. Но нейното изучаване е по-добре да стане в 9 клас, заради възрастовата психология", добави министърът.

По думите на директора на дирекция "Образователни програми" Евгения Костадинова в 10-ти клас ще се изучава само българска литература, като припомни, че тогава има външно оценяване.

За изучаване отпада „Бай Ганьо в банята":

„Смятам, че не е подходящо. Ние сме в 21 век и България е мръднала, специално в това отношение от тогава", каза министърът.