Съществува риск от корупция при изписването на скъпи лекарства
Съществува риск от корупция при изписването на скъпи лекарства / Sofia Photo Agency

Съществува корупционен риск в Министерство на здравеопазването при изпълнението на реда за предписване и получаване на лекарства за скъпо струващо лечение на злокачествени заболявания. Това показва одит на Сметната палата за периода от началото на 2001 година до края на 2005 година. Анализът показва, че нараства броят на болните от злокачествени заболявания, на които се предписва лекарствена терапия. Средното годишно нарастване на броя на нуждаещите се от скъпоструващо лечение е 3,4%, а на онкоболните – 10 на сто.

Лекарствената политика за лечението на злокачествени заболявания няма ясно определени цели и приоритети. Наредбата, по която се изписват скъпоструващите лекарства не създава ред за финансиране. Работната програма за доставката на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства не регламентира изготвянето на обобщена годишна заявка за необходимото количество медикаменти. Постоянна е тенденцията за изпреварващо нарастване на болните от злокачествени заболявания спрямо общо лекуваните със скъпоструващи лекарства.

Министерството на здравеопазването не разполага с надеждна система за броя им, за видовете заболявания, както и за тенденциите в развитието на онкологичните заболявания и така не може да направи реална заявка за нужните скъпи медикаменти. Включеният данък добавена стойност в цените на лекарствата от 2002 година и годишното нарастване на броя на болните не е компенсирано със съответстващото планиране на необходимите финансови средства по години.

Седем са най-рисковите механизми. Сред тях са прекомерно многото компетенции, упражнявани от един служител, пренебрежителното отношение към документацията и отчетността, слабия вътрешен контрол, неравнопоставения достъп до информацията.