Сърбия връща земи на българи
Сърбия връща земи на българи / снимка: DarikNews.bg, архив

Сърбия започва връщането на земи на българи. Става дума за техни наследствени земи в пограничните райони.

Земите в Община Цариброд по-скоро трябва да принадлежат на хора, които са живели тук, отколкото да дойдат хора от другаде и да ги изкупят на безценица.

„Сърбия е тръгнала към ЕС. Фактически за хората, които не са регулирали земите си, а все пак са наследници на тези земи, Законът за реституцията им дава възможност отново да си възстановят правото на собственост", обясни пред Дарик Драголюб Нотев, председател на Партията на българите в Сърбия.

„Според нас трябва да се информират хората, които са от Западните покрайнини, с царибродско потекло, при какви условия са се отказали и имат ли право да си ги върнат тези земи", добави Нотев.

По думите му в институциите в Цариброд - например в кметството, се говори и на български, така че българите лесно ще могат да получат информация. Освен това се намира само на 60 км от София.

„Нашата цел е хората с царибродско потекло, които смятат, че това е град, където трябва да възстановят имотите си или имат интерес за бизнес, да дойдат и да проверят какви са изискванията. В кратък срок ще им отговорят дали и как ще им възстановят земята", обясни още лидерът на българската партия в Сърбия.

По думите му вече има случаи на българи, които са се интересували от въпроса и са проверили в съда и кметството дали могат да им се възстановят земите.

По неофициални данни в кварталите „Захарна фабрика", „Надежда" и др. в София има около 15 000 души с потекло от царибродския край.

Нотев призова българите да се поинтересуват, да си потърсят съответните документи и да проверят в институциите какво е необходимо, за да се възстанови имотът им.

„Сърбия тръгва към ЕС, сега се минава само с лична карта, без големи затруднения. Нашият призив е да има повече присъствие и да разберат българите при какви условия техните близки са загубили земите си", добави Нотев.

Той подчерта, че законът за реституцията на българските имоти е в сила до края на годината. „Дори и да не си върнат земите, тези българи ще разберат повече за рода си - по какви причини и как са напуснали земите си", каза още Нотев.