Съдът ще налага запор на незаконно имущество при достатъчно доказателства
Съдът ще налага запор на незаконно имущество при достатъчно доказателства / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Парламентът прие на второ четене текстове от законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество, свързани с обезпечителните мерки.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество приема решение за внасяне в съда на искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на имущество въз основа на доклад на директора на съответната териториална дирекция, когато от проверката са събрани достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито, реши парламентът.

Когато не са налице достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито, комисията приема решение за отказ от образуване на производство по този закон и прекратяване на проверката или приема решение за връщане на преписката за събиране на допълнителни данни.

Според Христо Бисеров от ДПС няма логика да се дава възможност за възобновяване на проверката на същите основания. Мая Манолова от левицата отбеляза, че така един човек може да бъде проверяван безкрай. Когато не е изтекъл срокът на проверката, не може ли преписката да се върне за събиране на допълнителни данни, попита риторично Анастас Анастасов от ГЕРБ. След изтичане на срока проверката се прекратява, посочи той.

При осъждането на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество правосъдният министър Диана Ковачева коментира, че проверяваното лице, тогава, когато има повдигнато обвинение или съответно влязъл в сила административен акт за административно нарушение, ще бъде проверявано, без да бъде уведомявано до момента, в който не бъде изпратено искане до съда за налагане на обезпечение на имуществото.

Съдът ще налага запор на незаконно имущество при достатъчно доказателства
netinfo

Ковачева обясни, че причината за това е обстоятелството, че „на практика не се нарушават негови права в момента на проверката”. Ковачева посочи, че ако комисията установи, че няма никакви данни, за да образува производство на практика, проверката просто отпада и остава без резултат. „В случаите, когато вече се посяга на имуществото на лицето от гледна точка на налагане на обезпечение, е абсолютно задължително то да бъде уведомено - така предвижда законът, в този момент има и право на адвокат”, каза правосъдният министър.

Тя обясни, че мярката е заради това, че често този, който е проверяван може да се опита по някакъв начин „да трансформира имуществото и да го прехвърли на трети лица”.

Законът предвижда тази проверка да продължи една година, но с възможност да бъде удължено с шест месеца. „Но в рамките на тази проверка не се засягат по никакъв начин правата на лицето, нито се налагат обезпечение”, посочи правосъдният министър. Тя обаче подчерта, че и най-добрият закон в ръцете на недобросъвестна комисия или недобросъвестен орган може да бъде използван.