/ БГНЕС
Съдът наложи мярка „подписка” на младежа, рисувал по Паметника на съветската армия
99749
Съдът наложи мярка „подписка” на младежа, рисувал по Паметника на съветската армия
  • Съдът наложи мярка „подписка” на младежа, рисувал по Паметника на съветската армия
Софийският градски съд отказа да наложи постоянен арест на 22-годишния студент, надраскал със спрей Паметника на съветската армия. Съдът отчете като прекомерно повдигнатото от прокуратурата обвинение за хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, и наложи на Траян Димитров най-леката мярка – подписка. Той бе задържан преди седмица и престоя 72 часа в ареста, след като изписал на английски върху паметника: „Бежанци, добре дошли, Льо Пен – върви си”. Поводът бил визитата на лидера на френската крайна десница Марин льо Пен.
 
Траян Димитров е задържан късно вечерта на 15 ноември. Новината за поредния графит върху Паметника на съветската армия бе съобщена най-напред от СДВР и от руското посолство у нас. 22-годишният студент престоя 72 часа в ареста. Прокуратурата поиска постоянен арест за него и му повдигна обвинение за хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, за което се предвижда до пет години затвор.

Паметникът на Съветската армия отново надраскан (СНИМКИ)
 
Преди дни Софийският районен съд отказа да наложи на Димитров постоянен арест и му наложи най-леката мярка – „подписка”. Прокуратурата обаче протестира решението и настоя за постоянно задържане и пред втората инстанция. Днес Софийският градски съд също потвърди подписката.
 
Според съда случаят отговаря на друга алинея за хулиганство от Наказателния кодекс, която е по-леко наказуема. Магистратите не откриха в надписа изключителна дързост и цинизъм, нито отчетоха той да е обиден към определен човек, нито осквернителен към паметника, на който е изписан. Димитров оказал и пълно съдействие при ареста и не бил задържан непосредствено до паметника, а на бул. „Васил Левски”.
 
Адвокатът на студента – Лидия Георгиева, заяви, че той е склонен да признае вина и да сключи споразумение, но само ако прокуратурата преквалифицира обвинението в по-леко. В противен случай делото ще се гледа по общия ред и тепърва ще се назначават експертизи, разпитват свидетели и събирани доказателства.
 
Определението на съда е окончателно и не може да се обжалва.