Съдебната реформа трябва да е национален приоритет, отчете за финал Златанова
Съдебната реформа трябва да е национален приоритет, отчете за финал Златанова / снимка: БГНЕС
Съдебната реформа трябва да е национален приоритет, отчете за финал Златанова
74038
Съдебната реформа трябва да е национален приоритет, отчете за финал Златанова
  • Съдебната реформа трябва да е национален приоритет, отчете за финал Златанова

Следващото правителство да превърне съдебната реформа в национален приоритет. Такъв призив отправи министърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова, която заедно с екипа си отчете работата на ведомството за последната година и два месеца.

Златанова изреди заварените проблеми като изтъкна в допълнение, че и политическата ситуация не е благоприятствала за провеждането на сериозна реформа. Като най-неотложни стъпки за изпълнение при следващото управление тя посочи избора на главен съдебен инспектор, приемането на нов Наказателен кодекс и обединението около нова стратегия за развитието на съдебната власт.

Проблемите със сградния фонд на съдебната власт, липсата на конкурси за назначаване на магистрати, нотариуси, съдебни изпълнители, синдици, забавяне на разработването на ключови законопроекти като нов НК, натрупани дългове от неплатени местни такси. Това са само част от проблемите, които правосъдният министър в оставка заяви, че е заварила при встъпването си в длъжност преди година и два месеца.

За работата си през това време Зинаида Златанова даде следната оценка: „За съжаление в последните години рушенето на институциите бавно и последователно, но настоятелно за сметка на това, доведе до сегашното състоянието, в което е много трудно взаимодействието между институциите, в което цари разделение, противопоставяне, по теми, по които не би трябвало да го има. това е най-голямото ми разочарование, защото ако имаше по-добра среда, може би щяхме да постигнем повече. Аз мисля, че за една година това, което успяхме да завършим и да започнем е един успех на моя екип”.

Златанова се обърна и към политическите сили, които ще съставят следващия парламент, като ги призова да се обединят около декларация за съгласие по основните насоки на съдебната реформа в следващите седем години.

„Новото правителство да предприеме стъпки продължаването на съдебната реформа да стане национален приоритет. Как може да стане национален приоритет? Само и единствено чрез политическо съгласие на всички парламентарно представени партии, които и да са те”, обясни Златанова.

Неизяснен остана чувствителният въпрос за критичното финансово състояние на органите на съдебната власт след като Златанова го препрати към Висшия съдебен съвет. Тя подчерта, че средствата за тази година са били с 30 млн. лева повече в сравнение с тези от предходната.