Следят царски орлета със сателитни предаватели
Следят царски орлета със сателитни предаватели / Българско дружество за защита на птиците
Следят царски орлета със сателитни предаватели
30652
Следят царски орлета със сателитни предаватели
  • Следят царски орлета със сателитни предаватели

На 7 млади царски орела ще бъдат поставени сателитни предаватели следващата седмица, съобщиха от Дружество за защита на птиците. За втора поредна година учените ще проследяват в реално време полета на световно застрашените царски орли и заплахите, пред които са изправени. Това се прави по проекта LIFE +. Миналата година Дарик осинови бебе орле, което носи името на медията. И тази година Дарик подкрепя инициативата.

Само за две от седемте птици, на които бяха поставени предаватели миналото лято, се знае, че са живи, обясни ръководителят на проекта в

България Светослав Спасов. Софи и Топола са все още живи. Едната птица е в Северна Добруджа в Румъния, а другата е все още в България. Причина за смъртта на останалите птици, които загинаха, са дейности, свързани с човека и това беше удар от електрически ток върху необезопасени електрически стълбове, една птица беше застреляна от бракониери и отравяне чрез отровни примамки, насочени към хищници на земята. Орелът Дарик е спрял да предава сигнал в европейската част на Турция. Съдбата му е неизвестна, тъй като предавателят и птицата не бяха намерени.

Предавателите се поставят на крачетата на малките орлета, като чрез следене на полета и живота им, по време на миграцията учените разбират много нови неща за този вид застрашени птици. Ясни са и основните опасности, които ги дебнат, обясни Димитър Демеджиев от дружеството. Това са най-вече отравяне, безспокойство, породено от различни човешки дейности, преминаване на коли близо до гнездата. Други свързани заплахи са природни – силните ветрове и бури причиняват загуба на яйца или на малки, каза той. Общият брой на царските орли у нас са малко над 40 птици.

Сателитните предаватели ще се поставят на орлите, там където гнездят (основно в района на Сакар и Западна Странджа) в началото на юли. Основните стъпки включват посещение на защитена територия и поставяне на сателитни предаватели на млади царски орли в началото на юли; последващо проследяване на живота на малките орли с предаватели - информация за това кога излитат за първи път от гнездото, къде се намират в момента, кога мигрират на юг и къде зимуват, какви препятствия срещат и т.н. Царският орел и ловният сокол, за които е предназначена програмата са два от най-застрашените видове птици както в България, така и на планетата. Това се дължи както на човешко безпокойство по време на отглеждането на малките, така и на токови удари и кацане на необезопасени електрически стълбове. Освен това се наблюдава и унищожаване на естествените местообитания и на храната на птиците, отравяне с пестициди и отровни примамки, ограбване на гнездата и яйцата, застрояване, отсичане на дърветата заедно с гнездата и много други.

Още миналата година загина Перун - едно от седемте млади орлета, на които през миналото лято бяха поставени сателитни предаватели. Останалите са Дора, Мара, София, Топола, Дарик и Борил, който стигна до Саудитска Арабия, където сигналът прекъсна.

Чрез поставянето на новите 7 предавателя данните за живота на орлите ще бъдат още по-пълни. Другите дейности по проекта са охраняването на най-застрашените гнезда на царски орли по време на мътенето и отглеждането на малките, захранване допълнително на орлите през зимата, засаждане на тополи, които са предпочитани за гнездене от орлите.