Скандали на етническа основа разпалиха стари страсти в парламента
Скандали на етническа основа разпалиха стари страсти в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Скандали на етническа основа разпалиха стари страсти в парламента
77817
Скандали на етническа основа разпалиха стари страсти в парламента
  • Скандали на етническа основа разпалиха стари страсти в парламента

Скандали на етническа основа разпалиха стари страсти в пленарната зала. Депутатите си спомниха за Възродителния процес, атентата на гара Буново, Държавна сигурност и дори жертвите от войната в Косово.

Депутатите вдигнаха пореден скандал в пленарната зала. Този път причина стана предложение за промяна в Закона за гражданската регистрация. Идеята е да се заличат всички регистри на българските имена, наложени на мюсюлманите по време на т.нар. Възродителен процес.

Поправките в закона за гражданската регистрация са внесени от почти всички депутати от ДПС, начело с лидера на партията Лютви Местан.

Станишев се извинил за възродителния процес спонтанно

Социалистите обвиниха бившите си коалиционни партньори в лицемерие, което провокира и острата реакция на Местан.

„Прегръдката на Орлов мост беше израз първо, на признание за доблестта на Станишев да поднесе извинение за Възродителния процес пред 50 000 души. Второ, това беше израз на категоричната ни оценка, че Възродителният процес е престъпление на режима, не на българския народ. И затова не може да се вмени вина на всички български граждани, още по-малко на следващите поколения. Днес, обаче, аз питам - каква стойност има извинението, каква стойност има и вашата декларация за осъждане на Възродителния процес, когато днес гласувате, изразявате позиция срещу естественото право имената на починалите, за да се успокои паметта им, да бъдат възстановени по административен ред", заяви Лютви Местан.

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов се обърна към лидера на ДПС с „ага":

„О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на бившата ДС? Поради що се срамиш да се наречеш член на Българската комунистическа партия? Поради що се срамиш да се идентифицираш с тези две структури, които преименуваха българските турци? Поради що търсиш днес индулгенция за всички тези свои деяния? Не ние тук и не наследниците на българите променихме имената на българските турци. Промениха ги Българската комунистическа партия и агентите на Държавна сигурност, които са сред вашите редици и с които се целунахте на Орлов мост. С тях си върнете целувките и с тяхното агентство и членство се оправяйте".

Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че ще подкрепи промените в закона, но не заради ДПС: „Ще подкрепя този закон не защото агент Павел го предлага, не защото агентите на Държавна сигурност, които създадоха ДПС, го предлагат, а защото аз съм демократ и смятам, че когато на един човек му отнемеш насилствено неговата самоличност - име, държавата е в дълг и ние на тези хора трябва да можем да върнем тяхната самоличност без те да правят повече разходи за това. Това е извинението на българския народ към българските турци, които са едни от най-честните и почтени български граждани, но не и на тяхната политическа олигархия в лицето на ДПС".

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че много често мюсюлмани, които са останали с християнските си имена, са подлагани на натиск от ДПС: „Днес за пореден път ставаме свидетели на едно пошло лицемерие. Навръх великите християнки празници, точно този лидер на антибългарската партия ДПС си позволи да се изгаври с българския народ. Днес той се опитва да прекрои историята, да вменява вина на българския народ. Бихте ли запитали тези господа пред вас, колко от тях са бивши членове на БКП? Колко от тях са участвали лично в този пъклен план на ДС, наречен Възродителен процес. Истината е, че стотици хиляди български мюсюлмани в Родопите никога не са желаели да носят мюсюлмански имена".

Според него тези хора, които са с християнски имена, са подложени на изключително гаврене:

„Когато почине такъв човек, той дори не може да бъде погребан, защото там някакъв си религиозен господин, естествено с влиянието на ДСП, е забранил да бъдат погребвани такива хора. Аз съм израснал в такъв район. Имам приятел - съученик, който си смени името от Мустафа на Бисер. За това, че не пожела да си върне това име, под натиска на ДПС беше уволнен от горското стопанство, в което работеше".

Местан не лекува раните, а слага сол в тях, каза от своя страна независимият депутат Велизар Енчев.

Енчев припомни и горчивият опит на сърбите с косоварите по време на войната: „Когато светът се тресе от етнически конфликти, българският парламент точно в този момент се занимава с разпалване на етническия огън, а не с гасенето на етническия пожар, който имам чувството, че като ви слушам и гледам и от двете страни, наблюдавам косовския парламент или по-точно сръбския парламент преди 25 години. Докъде стигнаха те преди 25 години. Сърбия не е единна държава. Косово е отделна държава. Гражданска война, в която загинаха 250 000 души. Предложението на Местан не е лекуване на рани, а слагане на сол в раните. Раните се лекуват с лек, а не със сол. Защо точно сега решавате да вкарате този законопроект, точно в този момент, когато сте в опозиция и защо не го направихте, когато бяхте на власт само преди една година, дори да имате основание да го правите, избраният момент е възможно най-неудачният".

Лидерът на Атака Волен Сидеров попита ДПС как ще разберат, че вече почитал човек иска да си върне родното име?: Какво ни се предлага, ние няма да подкрепим това предложение на ДСП, защото то иска, когато отиваш да си вадиш акт за рождение, брак или смърт, там да не те питат как ти е било българското име. То това ще обърка самия регистър. Представете си, че е необходимо, за да ви издадат акт, да ви питат все пак. Второ, вие искате да смените имената на вече починали хора административно. Откъде сте сигурни, че този починал човек не би искал да си запази българското име. Няма как да го знаете освен чрез спиритически сеанс с отвъдното".

В крайна сметка след всички скандали до гласуване не се стигна, защото депутатите излязоха в почивка. След това обаче следва месечният блиц контрол с премиера Бойко Борисов и така темата с българските имена на мюсюлманите остава за някои от следващите дни.