/ iStock/Getty Images
Заетостта е едно от слабите звена в страните от Западните Балкани, от една страна много висок неформален сектор, изтичане на кадри и депопулация на тези страни.  Общо 60 процента е неформалният сектор в Косово. Това каза Веселин Митов, международен секретар на КТ „Подкрепа“, при откриването на международна конференция на тема: „Достойна заетост и социална сигурност в Западните Балкани – от регионални специфики към общо европейско бъдеще“, организирана от КТ „Подкрепа“.  

Сред основните проблеми Митов изтъкна "изтичането не само на мозъци, но като цяло на всякакъв вид работна ръка". По думите му това е проблем не само за България, но и за страните от Западните Балкани. 

В конференцията участват синдикалисти от страните от Западните Балкани.

Митов отбеляза, че интеграцията на Западните Балкани е един много дълъг процес. Той посочи, че за присъединяването на Западните Балкани е предвиден допълнителен ресурс от шест милиарда евро, насочен към четири основни стълба: по-голяма интеграция в единния пазар, по-задълбочена регионална икономическа интеграция, ускоряване на основните реформи и по-голяма предприсъединителна финансова помощ. 

По думите на Митов от въпросните шест милиарда евро, два милиарда ще са грантове и четири милиарда ще са заеми. Мисля, че трябва да приветстваме това разбуждане на ЕК и този нов поглед към страните от Западните Балкани. Разбира се, всичко това трябва да го свържем и с геополитическия шок, който настъпи преди около 20 месеца с войната в Украйна, отбеляза синдикалистът. По думите му именно това е наложило ЕС много по-активно да гледа, включително и на страните от Западните Балкани, както и на страни като Украйна и Молдова, които придобиха статут на страни, които ще започнат преговори с ЕС и Грузия, която също е придобила статут на потенциален кандидат. 

По време на конференцията, освен новия пакет мерки в подкрепа на Западните Балкани като инструмент, ориентиран към бъдещето, ще бъде поставен и специален акцент на зеления и цифровия преход като политики на ЕС. 

Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара, отбеляза, че Българската стопанска камара съвсем убедено подкрепя присъединяването на страните от Западните Балкани. Балканите пропускат възможности и не използват потенциала на един регионален пазар. Ние продължаваме да сме водени от миналото, а не от бъдещето, заяви тя. По думите ѝ работодатели и синдикати имат ключова роля при присъединяването на дадена държава към ЕС. 

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, отбеляза, че ние се намираме в етап на специфични политически развития. В момента в България се провеждат избори за местна власт. По-важното за нас като синдикалисти е започването на процедурата по съставянето на бюджета на държавата за следващата година. Ние за пореден път затвърждаваме позицията по отношение процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани. 

Приветствия към участниците във форума отправи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Той подчерта, че зеленият преход и дигиталната трансформация крият различни заплахи и поставят на изпитание ефективните политики на пазара на труда. По думите му недостигът на кадри и повишаващите се разходи за труд са сред най-големите предизвикателства за работодателите.  

Приветствия поднесе и съветникът на министъра на труда и социалната политика Константин Стойчев, както и председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.  
Десислава Антонова/БТА