/ iStock/Getty Images
"Валежи прекомерни ще има, както е имало. Природни бедствия ще има. Няма значение кой управлява - когато има бедствие, то не се съобразява с политическата конюнктура. Всякакъв опит за упрек е една глупава елементарна политическа агитация и акция", заяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов след изслушването на ресорните министри в парламента във връзка с наводненията в страната от последните дни.

"Слава Богу, че имаме дейни министри, хора, които си връшат работата, хора, които обясняват с човешки думи", беше оценката му.

От БСП обаче изразиха коренно различно мнение. 

България е в постоянно бедствено положение в последните години - за некомпетентността на управляващите са виновни ту глобалното затопляне, ту многото дъжд, ту Дядо Боже, критикува червеният Крум Зарков.

"Това дълго и протяжно изслушване е пълната демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата за водите. В продължение на повече от 2 часа и половина тук се говори спокойно и с равен тон за неща, които сякаш са нормални. Сякаш е нормално една страна само за няколко седмици и месеци да мине от заплаха за суша - в заплаха за наводнения. От безводие - до цунами", възмути се социалистът.

"Нямаме Цар Калоян, колеги от БСП и ДПС", припомни на опозицията пък Симеонов.

По думите му дъждовните системи на градовете не са били планирани за толкова много вода, защото преди не е имало толкова много валежи. 

Симеонов заговори и за ниската застрахователна култура на българите и апелира да се работи в посока тя да се повиши.

"Какво да направим, че къщата е построена на такова място, където има естествен водосбор при голям валеж и какво да се направи, когато гражданинът не си е платил 100 лева на година да си застрахова къщата? С тази сума всички щети ще бъдат покривани от застраховател, а не от държавата, не от общите данъци. Защото всеки гражданин, който не е потърпевш, може да ни потърси сметка защо покриваме щетите. Трябва да се работи за повишаване на общата застрахователна култура на обществото, която е ниска. Тези истини трябва да се казват, а не природното бедствие да се превръща в повод за политически атаки", заключи той.

"МОСВ не изпълнява своите ангажименти за превенция от наводнения в настоящата ситуация", пък бе оценката след изслушването на депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Той добави, че отговорите на министъра не са били по същество. 

"Работим усилено и в правилната посока по отношение на намаляване риска от бедствия", отчете и Красимир Ципов от ГЕРБ.

По думите му все по-добре си взаимодействат компетентните органи с цел да бъдат запазени животът и здравето на българските граждани и да бъдат преодолени последствията от бедствията.