/ БГНЕС
От следващата година право на лични асистенти ще имат хората с увреждания, които имат ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ. Това записаха депутати с поправки в Закона за личната помощ на първо четене.

До момента в закона се предвиждаше от 1 януари 2021 г. всички хора с увреждания да имат право на лична помощ, независимо от степента и вида на увреждането. Сега с промените обаче се регламентира конкретен кръг от лица с право на лична помощ, съобразно реалната нужда от асистентска грижа. 

Право на такава подкрепа през ще имат: пълнолетни с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ; деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на чужда помощ; деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на чужда помощ, както и на хора над 18 години с ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ. 

В закона се запазва максималният брой часове лична помощ от 168 часа на месец.

Приетите промени прецизират регулациите за засилване контрола за превенция от злоупотреби и за повишаване качеството на личната помощ за ползвателите чрез въвеждането на ангажимент за кметовете на общини при упражняването на контрол да извършват наблюдение за качеството на личната помощ, пише в мотивите на законопроекта.

По време на дебата от БСП остро възразиха срещу предлаганите промени в Закона за личната помощ. Според червените това е осакатяване на закона  и разрушава и малкото, което е постигнато за хората с увреждания.

Светлана Ангелова пък обвини опозицията, че прави манипулативни изказвания и отсече, че няма отнемане на права. Тя изтъкна, че през следващата година личните асистенти ще получат повече пари заради ръста на минималната работна заплата.