Само 1,9% от родителите не одобрявали забавачката за 4-годишните
Само 1,9% от родителите не одобрявали забавачката за 4-годишните / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Само 1,9% от родителите не одобрявали забавачката за 4-годишните
60481
Само 1,9% от родителите не одобрявали забавачката за 4-годишните
  • Само 1,9% от родителите не одобрявали забавачката за 4-годишните

1,9% от родителите не са съгласни да се въведе задължителна предучилищна за 4-годишните деца, заяви просветният министър Сергей Игнатов при дискусията на второ четене на новия закон за предучилищното и училищно образование.

Всички, освен ГЕРБ, разкритикуваха идеята, защото родителите, според тях, трябва да имат право на избор.

„Проблемът е кога да започва тази задължителна училищна подготовка. Колкото до конституционния текст - да, задължителната предучилищна подготовка от 4 години наистина е в нарушение изискването на Конституцията семейството да отглежда и да възпитава своето дете", заяви по време на обсъждането Ивелин Николов от БСП.

Мартин Димитров от Синята коалиция каза: „Аз имам дете на четири години и не смятам, че министърът на образованието, българският парламент или някоя друга институция може да прецени по-добре от мен и от семейството ми, от всяко едно семейство, коя е най-подходящата възраст за моето дете да тръгне на училище".

В отговор на критиките министър Сергей Игнатов заяви: „1,9% от родителите не са съгласни децата на 4 години да ходят на детска градина. В момента референдумът за ходене на 4-годишните на детска градина е спечелен от родителите. 80% от българските деца ходят на детска градина. И така, както народните представители от ляво, от център, от дясно, отвсякъде защитават интересите на своите избиратели, по същия начин и ние, като управление, сме задължени да сумираме това, което е в приемните на кметовете в цялата страна. Семействата постоянно поставят въпрос - те искат места в детските градини".

Дискусията по спорния текст ще продължи и утре в пленарната зала.