С пленарна сесия завършва българското председателство на ПСЮИЕ
С пленарна сесия завършва българското председателство на ПСЮИЕ / БГНЕС

Парламентаристи от 12 страни ще участват в Пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ) в София. Основната тема на форума е "20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа: Регионът - нови реалности и споделени перспективи".

Пленарната сесия ще бъде открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която в момента е и президент на ПА на ПСЮИЕ, на 11 юни в НДК. Във форума ще участват председателите на парламентите на Словения Милан Бърглез, на Македония Трайко Веляноски и на Косово Кадри Весели.

С пленарна сесия завършва българското председателство на ПСЮИЕ
netinfo

С Пленарната сесия на ПА на ПСЮИЕ в София завършва българското председателство на организацията. В неговите рамки бяха предприети стъпки за задълбочаване на сътрудничеството между ПА на ПСЮИЕ с Европейския парламент и за създаване на постоянен механизъм за взаимодействие между двете организации.

Сред приоритетите на българското председателство бяха енергийната и транспортната свързаност на държавите от Югоизточна Европа, синхронизирането на законодателствата на националните парламенти с правото на ЕС, както и миграционните процеси с оглед необходимостта от законодателна рамка по отношение на миграцията и борбата с тероризма.

С пленарна сесия завършва българското председателство на ПСЮИЕ
netinfo

Предвижда се по време на Пленарната сесия на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ да бъдат представени и приети докладите на комисиите по "Икономика, инфраструктура и енергетика" и "Правосъдие, вътрешни работи и сътрудничество в областта на сигурността". Участниците ще приемат обща декларация.

Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ беше учредена на 10 май 2014 г. в Букурещ на годишната сесия на председателите на парламентите на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора. Тя е продължение на парламентарното измерение на ПСЮИЕ, което съществува от 1997 г.