Русенци ще събират нефтеното петно
Русенци ще събират нефтеното петно / netinfo

В българския участък на река Дунав няма подходяща техника, която може да събере нефтеното петно, каза кап. Георги Иванов от Морска администрация в Русе.

Разливът, по поречието на Дунав е от мазут, който ще запуши охладителната система на нефтосъбирачите. Това стана ясно от заседанието свикано от областния управител на Русе Мария Димова за ограничаване на последиците от разлива.

Най-удачният начин за реагиране в подобна ситуация е да се изтласка петното в островната група при 585 км. по поречието на Дунав и да се събере с лопати, заедно с почвата. Това е най-тесният участък на реката, който обаче се намира в Плевенска област.

Параходство БРП отказва да съдейства с техника, защото има неизплатени 500 хил лв. от правителствената комисия за защита на населението при бедствия и аварии. Парите са изразходвани от частното дружество при разбиването на ледохода през зимните месеци.

Ако се пристъпи към събирането на нефтения разлив може да се стигне до спиране на корабоплаването за 24 часа.

Проблем ще има и със складирането на мазута, след като той бъде събран. Това е опасен отпадък и трябва да се намери подходящо депо за съхранение и унищожаване, предупреди директорът на русенската екоинспекция Дауд Ибрям.

24-часово непрекъснато наблюдение върху качеството на питейната вода осъществяват от ВиК –Русе. Дори и да се стигне до криза има достатъчно количество резервни водоизточници, казват от дружеството.

Голямото петролно петно, което се движи от вчера по Дунав, все още не представлява заплаха за жителите на крайречните райони в Община Свищов. Това заяви началникът на Гражданска защита в крайдунавския град – Виктор Тинков. Той поясни, че от Гражданска защита се извършват постоянни наблюдения и при необходимост ще бъдат предприети действия за предотвратяване на евентуални поражения.

Според изчисленията на Държавната инспекция по корабоплаване, петролното петно няма да достигне района на Свищов по-рано от четвъртък. Участъкът, в който се намира петното, в момента е на 150 километра по Дунав, а при ниските нива на водата, средната скорост на реката е 4-5 километра в час.

Създаде е система от заграждения край АЕЦ Козлодуй, за да не се допуснат неблагоприятни последици при достигането около 19 часа на петното в района на централата.

Това каза за Дарик шефът на Гражданска защита Андрей Иванов.

Чуйте още от него в звуковия файл.