Рискът за ебола в България е минимален, успокои д-р Ангел Кунчев
Рискът за ебола в България е минимален, успокои д-р Ангел Кунчев / снимка: БГНЕС, архив
Рискът за ебола в България е минимален, успокои д-р Ангел Кунчев
75478
Рискът за ебола в България е минимален, успокои д-р Ангел Кунчев
  • Рискът за ебола в България е минимален, успокои д-р Ангел Кунчев

Рискът от пренос на Ебола на Летище София е равен на 0,003%, а в Бургас и Варна е три пъти по-нисък. Това показват изчисления на германски учени, съобщи пред Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, и добави, че българското общество може да бъде спокойно по отношение на вируса.

Специалистът подчерта, че с Ебола не може да се заразим по въздушно-капков път. Вирусът се предава единствено с обмяна на телесни течности. Според д-р Кунчев в рамките на една година медицината ще е създала ваксина срещу коварния вирус.

Българите можем да бъдем спокойни по отношение на Еболата, но спокойствието не трябва да значи бездействие, категоричен е д-р Ангел Кунчев.

„Беше ни изпратен и разполагаме с един много интересен инструмент. Това е математически модел, разработен от един германски научен институт, който на базата на съществуващите потоци от пътници и възможностите за прекачване на различни международни летища, изчислява за всяко едно летище в Европа какъв е рискът човек, пребивавал в заразени страни, да попадне в съответната територия. Бяха оценени три летища в България - София, Варна и Бургас, като рискът за София беше 0,003, а Бургас и Варна - 0,001. Летищата, от която е най-голяма вероятността такъв заразен да пристигне, са четири. За Летище София това са Лондон, Франкфурт, Париж и Милано”, обясни д-р Кунчев.

България има опит в лечението на хеморагичните трески, към които спада и вирусната инфекция Ебола, тъй като подобни се срещат у нас ежегодно, добави Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

„Фактът, че вирусната инфекция ебола е далеч от България и са минимални шансовете за проникване, не е причина ние да не проверим до каква степен сме готови, ако все пак възникне такава ситуация, как бихме могли да се справим. Хубаво е, че тези въпроси се задават. Хубава  хората да знаят, че в момента не съществува риск, но потенциална опасност от заразни заболявания винаги има, те винаги са съпътствали човечеството”, заяви проф. Кожухарова.

Към момента на Стария континент официално случаи на Ебола са регистрирани единствено в Испания.