/ iStock/Getty Images
Според тях, тя трябва да е такава по принцип, а не само при форсмажорни обстоятелства
"Не знаем колко пъти целият туристически бранш и всички браншови организации, трябва да повторим по всички възможни начини, че няма нищо по-нормално, в европейски мащаб, туристическият бранш да работи с диференцирана ставка ДДС по принцип, а не заради пандемията от COVID-19 или заради някакви други форсмажорни обстоятелства". Това заявяват от Съюза на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведнията (БАЗ) на страницата си във Facebook, обръщайки се към министрите, депутатите и експертите в Народното събрание.

Ресторантьори: Щом зеленият сертификат не важи за парламента, да отпадне навсякъде

"Страните в Европа, които отдавна искаме да настигнем по стандарт на живот, доходи, качество на предлаганата услуга, интерес към продукта и т.н. отдавна са осъзнали, че няма по-справедливо и реално решение, от това един сектор да работи с по-различни условия от гледна точка на данъчното законодателство", гласи съобщението."Няма да изброяваме страните, в които хотели и ресторанти работят от години с намалено ДДС, а в условия на пандемия ДДС бе намалено допълнително, като антикризисна мярка. Тук, в България, всичко е "на парче", от днес за утре, в последния момент. Свикнали сме, но не е редно! А всички ние искаме промяна! Дотук оцеляхме, някои от нас. Въпреки вас", заявяват от двете организации.

"Намалената ставка за ДДС изтича в края на годината, което е след седмица. И въпреки подадените сигнали и очакванията днес да се гласува удължаването й в парламента, това не се случи. Настояваме, за пореден път, за спешно гласуване за запазване на диференцираната ставка от 9% ДДС за хотели и ресторанти, като постоянна и безсрочна мярка", подчертават още от асоциациите.