Редица нарушения са констатирани с военните имоти
Редица нарушения са констатирани с военните имоти / netinfo

Редица нарушения в процедурите по разпореждане с военни имоти е констатирала назначената от министъра на отбраната Николай Цонев ревизия. Сред констатациите са липса на ясни критерии, използване на едни и същи лицензирани оценители, липса на документи или наличие на документи с некорeктна информация. Това съобщи самият военен министър.

Министър Цонев подчерта, че с механизма на лицензираните оценители и то с предоставянето на оценката на едни и същи такива са нанесени вреди на ведомството и на държавата. Цонев посочи още, че при сделките с военни имоти няма равнопоставеност, публичност и откритост.

Установени били и пропуснати срокове при редица сделки, което нанесло ущърб на министерството. При сделките с продажба на имоти е констатирано непостигане на реални пазарни цени. В случаите на придобиване на апартаменти от замени на военни имоти се оказало, че в 77% от тях жилищата не се обитават поради субективен фактор, каза министърът и уточни, че в София при над 7000 хиляди картотекирани за жилище военнослужещи има над 400 свободни апартамента и те не са дадени заради чиновническо забавяне от служители в министерството.  68 процента от предоставените безвъзмездно на общините военни имоти за последните осем години са препродадени или пустеят.

Безвъзмездното предоставяне на имоти трябва да спре, защото и министерството би могло да ги продава и да печели, посочи министърът. Установените нарушения ще бъдат предоставени на компетентните органи, каза той.

Извън закононарушенията при сделки с военните имоти министър Цонев акцентира, че за подобряване живота на военните ще се предложат мерки за повдигане на социалния им статус. Сред тях са да имат право на 15-тата година след като са обитавали едно жилище, да го купят на цена, на която го е придобило Министерството на отбраната.

Чуйте фрапиращите примери на нарушения, които даде министър Цонев