Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев
Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев / БГНЕС
Разследването в онкоболниците започнало през пролетта на миналата година
99138
Разследването в онкоболниците започнало през пролетта на миналата година
  • Разследването в онкоболниците започнало през пролетта на миналата година
Прокуратурата подготвя обвинения срещу седем души, сред които и управител на болнично заведение, които са участвали в организирана престъпна група за търговия с медикаменти за онкологично болни хора. Разследването е започнало през пролетта на миналата година и в него са използвани и СРС-та. Установено е, че на пациенти с онкологични заболявания са изписвани вливания на специални, скъпо струващи лекарства, които обаче са се случвали само по документи, а всъщност са предавани на фирма за износ на медикаменти в чужбина.

4 октомври: Спецпрокуратурата и ГДБОП проверяват две онкоболници
 
Организираната група е действала в две онкологични болници – „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” в Благоевград. Сред задържаните е и управителят на една от двете болници, лекар, фармацевт и посредници на търговията, които са установявали връзката с фирма за реекспорт на лекарства. Установено е, че животоподдържащите медикаменти така и не са стигали до пациентите, а вместо това на тях са се вливали други вещества.
 
Повече за злоупотребата обясни наблюдаващият прокурор по делото Лидия Манолова: "Такива лекарства не могат да бъдат намирани нито в аптечната мрежа, нито някой би могъл да си ги закупи или да ги придобие по друг начин. Заплащат се от Здравната каса. Лекари, които работят в тези болници, вливат тези лекарства на нуждаещи се онкоболни, след което това се записва в регистри. Ние констатирахме, че на раковоболни лица, нуждаещи се от такива вливания, не са вливани, но са изписвани, че са вливани такива лекарства".

5 октомври: Осем задържани след акциите в онкоболници
 
Практиката не е нова, посочиха от прокуратурата и допълниха още, че пресичането й не може да стане само по линия на наказателно преследване, а трябва да се работи по превенция и недопускане на подобни злоупотреби.
 
Случаят оставя след себе си много въпросителни, коментира пред Дарик Ангелина Бонева, която преди години осъди здравното министерство заради липса на онколекарства: "Има фантоми пациенти и винаги е имало. Изненадва ме, че е болница, за която не бях чувала въобще. И друго ме изненадва - че въобще не се казва за какви медикаменти става дума. Но онколекарствата са с много кратка преживяемост. България е единствената държава, която внася огромни разфасовки по неясна причина, защото след това законът задължава да изхвърлиш остатъка. Тоест, имаме заболявания, при които е необходимо само 20 мл. да бъдат приети от пациента. Останалата част от 2 литра трябва да се изхвърли. Това е една от причините да трябва да се поръчват малки разфасовки".
 
След като прокуратурата анализира събраните доказателства предстои да повдигне обвинения, все още не е ясно обаче срещу колко от задържаните.