Вътрешният министър Младен Маринов
Вътрешният министър Младен Маринов / БГНЕС, архив
Осем задържани при акцията в онкоболници
99126
Осем задържани при акцията в онкоболници
  • Осем задържани при акцията в онкоболници
Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че 8 души са задържани за съпричастност към организирана престъпна група след акциите в две болници за онкологично лечение. 

Вчера антимафиоти влязоха в столичната Хематологична болница „Йоан Павел" и в благоевградската „Свети Мина". Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверявани са документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика, бе съобщено вчера.
 
4 октомври: Спецпрокуратурата и ГДБОП проверяват две онкоболници

"От вчера се провеждат процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и се извършват процесуално-следствени действия по неутрализиране на организирана престъпна група", каза Маринов. Той посочи, че процесуално-следствените действия продължават и ще се въздържи от повече коментари. "Тези разследвания са дълги, няколко месеца, важно е да завършат с резултат", коментира той.
 
На въпрос колко души са замесени във въпросната престъпна група, Маринов отговори, че има задържани 8 лица, които са съпричастни и предстои да се види на колко ще бъдат повдигнати обвинения.
 
Междувременно от спецпрокуратурата съобщиха, че в петък следобед ще бъде даден брифинг за резултатите от проверката на СП и ГДБОП за злоупотреби с лекарства за онкоболни. Информация ще предоставят заместникът на главния прокурор Иван Гешев, наблюдаващият прокурор Лидия Манолова и зам.-директорът на ГДБОП Стефан Джолев.