Рашидов обвини пловдивския кмет в популизъм, изнудвал държавата
Рашидов обвини пловдивския кмет в популизъм, изнудвал държавата / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Рашидов обвини пловдивския кмет в популизъм, изнудвал държавата
31327
Рашидов обвини пловдивския кмет в популизъм, изнудвал държавата
  • Рашидов обвини пловдивския кмет в популизъм, изнудвал държавата

Министърът на културата Вежди Рашидов остро разкритикува поведението на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който е готов да поведе поход до столицата и да започне гладна стачка само и само Операта в града му да не бъде закривана. Идеята е част от реформите в театралната система, предложени от културното ведомство. В специално изявление Рашидов казва, че никому не прави чест подобен популизъм, целящ извличане на политически дивиденти и изнудване на държавата.

Междувременно от ръководеното от Вежди Рашидов министерство разпространиха и отчета на държавните културни институти за първите шест месеца на 2010 г. От него се вижда, че приходите на Пловдивската опера са едва 50 000 лева. Спектаклите й са били посетени от малко повече от 6600 зрители.

И в предаването „Денят" на Дарик кметът Славчо Атанасов потвърди, че е готов на крайности, за да защити Пловдивската опера. Призна и че е поканен лично от премиера Борисов да присъства на заседанието на Министерски съвет в сряда, на което да защити тезата си против закриването на институцията. Ето думите му:

Аз винаги съм бил привърженик на цивилизования диалог. И когато става въпрос за културната столица на България, и когато става въпрос за закриване на институция, която е символ на града, кажете ми, аз като кмет какво да направя? Аз като кмет съм длъжен да защитя пловдивчани и културните институции на града. Ако наистина в сряда проблемът не се реши, ще преминем към протести.

Как си ги представяте тези протести?

По много прост и ясен начин. Идването на пловдивчани в София пред Министерството на културата и на самия площад пред министерството ще започне да звучи 7-ма Ленинградска симфония.

Както се заканихте.

Както се заканих. Аз съм известен с това, че си удържам на думата и винаги си изпълнявам заканите.

Думите на пловдивския кмет обаче министърът на културата тълкува като чист популизъм. Вежди Рашидов контраатакува с цифри от отчета на културните институти за първите шест месеца на тази година. Напомня и че община Пловдив дава за издръжка на Оперно-филхармоничното дружество в града едва 25 000 лева, а от Министерство на културата излизат 2,1 млн. лева. „По-достойно за един кмет, истински загрижен за културата, е отдавна той да е построил подходяща сцена за оперни спектакли и да е поел своя дял от издръжката на културния институт", казва чрез медиите Рашидов на Славчо Атанасов.

В отчета, разпространен от Министерство на културата, се съдържат цифри и за другите културни институти, които ще бъдат засегнати от готвената реформа. Столичният театър „Сълза и смях", който се планира да бъде слят с Народния театър, е събрал през първите шест месеца на годината малко повече от 31 000 зрители. Приходите му са в размер на 383 631 лв.

Държавният музикален театър, към който ще се присъедини балет „Арабеск" е с приходи от 179 952 лева. Спектаклите му са гледали 20 529 зрители. „Арабеск" пък, който няма собствена сцена, е събрал за шест месеца 2941 зрители и приходи от 9090 лв.

С минимални приходи са филхармониите в Шумен, Враца, Видин и Плевен, които според предложенията за реформа, ще бъдат преобразувани в симфониети. В Шумен те са 7465 лв., събрани от 3300 зрители, във Враца - 2475 лв. от 1175 зрители, във Видин - 4545 лв. от 2537 зрители, и в Плевен - 14 514 лв. за 4556 зрители. Само за съпоставка трябва да се знае, че разходите на тези четири филхармонии (без капиталовите) са от порядъка на от 200 000 до 277 000 лева.