"Трябва да имаме предизборна кампания на идеи и на принципи за излизане на България от дълбоката криза и на визия за бъдещото развитие на страната, а не кампания на компромати. Засега се очертава само кампания на компромати, което не е добре".

Това каза президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси в Плевен, където участва в отбелязването на Деня на лозаря и празника св. Трифон Зарезан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
В отговор на въпрос за политическите процеси преди парламентарните избори, президентът Радев посочи, че ако трябва да отговори в контекста на  днешния празник, както лозето не ще молитва, а иска мотика, така е и с българската политика.

Радев с коментар за аферата с джиповете и случая със сина му (ВИДЕО)

„Трябва умно да „зарежем“ българското лозе, така че да дадем шанс на най-добрите филизи и да изрежем излишните, ако искаме да има плод“, заяви Румен Радев.

За предизборните коалиции държавният глава посочи, че е необходимо да мислим кой ще бъде най-добрият „купаж“, така че да даде наистина добър резултат. „Трябва да работим, иска се добра преценка, иска се правилен избор“, заяви Румен Радев и допълни, че се надява това да се случи на 4 април, за да имат изборите добър резултат.
 
Президентът посочи, че по всички личи, че след вота за Народно събрание се очертава сформиране на доста фрагментиран парламент. „Дали това е добре или зле ще покажат изборите и мъдростта на тези партии, които влязат в парламента, така че да се отстоява националният интерес“, коментира Румен Радев.
 
Попитан за вчерашния призив на министър-председателя в предизборната кампания да не бъдат замесвани деца, Румен Радев заяви, че това е „театър за наивници“. „Знам много добре откъде идват атаките към мен и моето семейство“, заяви президентът и допълни, че категорично не приема семействата да бъдат преследвани в политическа битка.

„Протестите на българите са закономерен резултат от политиката и действията на министър-председателя. Българите от месеци протестират под прозорците на Министерския съвет, но там няма никой“, коментира Румен Радев.
 
Държавният глава посочи, че огромни средства се раздават „от телевизора“ за справяне с икономическите последствия от настоящата криза с коронавируса, но категорично има ощетени.

„Парите не стигат до засегнатите, а масовите фалити са факт, както и разорението на българите“, заяви Румен Радев и допълни, че още в началото на кризата е призовал политиците да не се правят на лекари и обратното.

По думите на държавния глава днешният празник ни свързва като народ и заради почитта към майсторите на виното, които са се доказвали по българските земи от древни времена. “От поколения този празник и зарязването на лозовите масиви се почита със специални обреди, защото се считало, че това е началото на нов цикъл на живот”,  заяви Румен Радев.
 
Държавният глава изказа признателност към екипа на Института по лозарство и винарство и отбеляза, че ранното му създаване през 1902 г., дългогодишната работа на специалистите в него и високият им професионализъм са повод за национална гордост: “Искам да изкажа своята дълбока признателност на екипа на института за усилията, енергията и любовта, с които отстояват нашите вековни традиции, бранят опитите за похищение върху националния безценен генофонд, съхраняват българските сортове грозде и създаването на българско вино.

Те подготвят следваща генерация учени в тази област и развиват модерно лозарство, винопроизводство и водещи технологии, които намират световно признание и допринасят България да има достойно място на международните пазари”.
 
Радев изтъкна високия потенциал на българските лозари и винопроизводители да реализират традиционни сортове и продукция на международните пазари. Той удостои Института по лозарство и винарство с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента.

Отличието беше връчено за ключовата роля на института в подготовката на поколения учени в областта на лозарството и винарството, за цялостния му принос за съхранението на традиционните и създаването на нови сортове и хибриди лозови насаждения.