Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, посочиха от Финансовото министерство. Новината първо съобщи президентът Румен Радев. 

"Това е признание за усилията на няколко правителства и е признание на всички страни от еврогрупата след щателни анализи за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която е завладяла цяла Европа. Това е признание, че правителството успява, то пречупи тренда. Признават се и усилията за гарантиране на макро финансова стабилност. Това е успех за България", посочи Радев в Тирана, където е на среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.  

Меморандумът за разбирателство е подписан на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз, уточниха от Министерство на финансите. 

Държавният глава коментира и други актуални теми, сред които и присъединяването ни към Шенген. 

"Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас. Това го знам от разговорите с двете държави, които все още се колебаят. Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да си свършим работата и в България", посочи Радев и отправи апел към всички политически партии тази тема да не се политизира и да не се използва за лична разправа между партийни лидери.

По думите му Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да свърши, добави той.

Относно видеоматериал и снимки в няколко международни медии, в които се твърди, че български власти, охраняващи границата, са стреляли по бежанци, един от които е ранен, Румен Радев коментира, че се извършва щателна проверка по случая.

"Към момента от доказателствата е ясно едно – имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, имаме потрошен автомобил на „Гранична полиция“, имаме ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, нямаме доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант", добави Радев.

„Аз казах нещо много ясно – да няма лъжа. Лъжата разбива и обществото, и политическата система“, каза президентът, помолен да коментира разменените реплики между него и „Продължаваме Промяната“ (ПП).

На въпрос какво е довело до влошаването на отношенията, Радев каза, че не иска да се връща назад.

„Винаги има причини, но аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство, своя национален интерес, това винаги ми е било отправна точка“, каза той.