Асен Василев излъга вчера, че имаме връзки с Радев. Днес събрахме Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да коментираме тази лъжа“, това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в извънредно включване във фейсбук от централата на партията относно обвиненията на "Продължаваме Промяната" за негови "чести срещи" с президента Румен Радев. И уточни, че не може да на реагира, когато една лъжа се разпространява.

В неделя в предаването „На фокус” съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че в момента има тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. "Има доста срещи между президента и Борисов последните няколко месеца", посочи Василев. Вчера имаше остра реакция по темата и от държавния глава. "Аз бях първият излъган, когато се доверих на тези хора. Беше грешка, че изобщо дадох шанс на тези хора да изпълнят надеждите на българите за промяна", заяви Румен Радев и допълни: „Дали се срещам редовно с господин Борисов – разбира се, че не. Това не е първата лъжа на господин Асен Василев. Както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания". От "Продължаваме промяната", пък, отговориха на критиките на президента: "Г-н Румен Радев е този, който каза: „Мутри, вън!“, а след това върна мутрите в управлението на страната", гласеше краткият коментар, изпратен до медиите от партията, ръководена от Асен Василев и Кирил Петков.

Радев за ПП: Сгреших и допуснах такива хора да откраднат надеждите за промяна (ВИДЕО)

„Много преди Радев първо ние създадохме Калина Константинова, Божанов също, Асен Василев беше министър по времето на Плевнелиев. Много хора сме участвали и сме били излъгани. Няма да се включвам в квалификациите, не ни е и това целта. Особено във време, когато проф. Габровски трябва да разговаря за консенсус за съставяне на правителство“, заяви днес Борисов.

„Със съжаление казвам, че в една европейска държава институциите и лидерите трябва да запазят тон така, че да си говорят. С Радев не сме се виждали или говорили, не сме съгласували нито едно действие. Една лъжа за това се натрапва постоянно. Не съм виновен на партиите на промяната, че първо разочароваха нас. Ние първи разбрахме, че те нямат капацитет. След това се разочароваха Плевнелиев и Паси, които в опит да се видят с ПП, Василев и Петков, не приеха поканата им. Вчера и президентът Радев се отрече от тях. След президента Радев, техният основен коалиционен партньор, Слави Трифонов, публично се отрече от тях и ги обвини в корупция. След това другият им коалиционен партньор Корнелия Нинова от парламентарната трибуна ги нарече "аматьори", и обясни как са лъгали“, изброи лидерът на ГЕРБ.

„Питат ме дали са се връщали кадри на ГЕРБ в управлението. Например, Темелков (бившият шеф на ТОЛ управлението) - той никога не е бил на ръководна длъжност в ГЕРБ, бил е на много далечно ниво, никога не е взимал управленски решения. Повече няма да търпим. Когато има несправедливост, ще се включваме да оборваме. Защото една лъжа, ако я оставим, ще започне да броди из София, че ние с Радев, който ни е най-големият политически опонент, имаме общо“, посочи Борисов.



Василев: Има доста срещи между президента и Борисов последните месеци

По-рано през деня пред NOVA Борисов също коментира разпалено темата.

"Когато един лъжец лъже, той си лъже непрестанно. Когато Асен Василев говори и ви каже "Добър ден", може спокойно да си пуснете лампата", заяви той.

"Аз по телефона не съм разговарял даже с Румен Радев и един лъжец си позволява да лъже, прикривайки аферите в МВР, аферите в земеделието, аферите с Gemcorp и тези с газа", отговори Борисов.

"Само преди 2-3 седмици президентът Плевнелиев се отрече от тях, сега се отрече и президентът Радев от тях. Малко преди половин година и Слави Трифонов се отрече от тях, Корнелия Нинова също се отрече от тях. И около 200 000 българи също се отказаха от тях", допълни той. 

"И по телефона не съм говорил с Радев. Той е най-големият ми опонент. ПП са аматьори", повтори още веднъж лидерът на ГЕРБ. 

Междувременно лидерът на ГЕРБ коментира и друга актуална тема.

"Ако президентът Румен Радев върне Изборния кодекс, аз ще помоля депутатите на ГЕРБ да гласуват ветото", посочи Борисов.

"Ние сме ги победили по техния кодекс, по техните правила, с техните машини, с техните флашки, с техните протоколи, с техния вътрешен министър, с тяхното броене", коментира той.

Според него Изборният кодекс е "последният спасителен пояс" на "Продължаваме Промяната".

"Няма никакъв проблем с флашките и кода за машините. Вече виждам паниката и ужаса от огромното разочарование на хората от тази партия", добави лидерът на ГЕРБ.