Първанов: Стана практика ГЕРБ да налага кадрови решения в противоречие с обществените очаквания
Първанов: Стана практика ГЕРБ да налага кадрови решения в противоречие с обществените очаквания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Напускането от страна на президента Росен Плевнелиев на церемонията за полагането на клетва на избраната за конституционен съдия Венета Марковска е безпрецедентно в най-новата ни история, а и в европейската едва ли има подобен случай. Това коментира пред Нова телевизия президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов. Той допълни, че случилото се има своето оправдание, защото такива са били очакванията, но е било направено с цената на нарушение на конституцията и законите. Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия, ветото се затваря по отношение на законите, приемани от парламента, коментира още Георги Първанов.

„Държавният глава беше вкаран в една схема, която, ако се повтаря, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могла сериозно да накърни авторитета не само на Конституционния съд, но и на всички институции в България", смята Георги Първанов.

Той е на мнение, че номинацията на Венета Марковска очевидно е била спорна. „С времето тя се натовари със скандали, в това число и в международен план, и очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по един, мисля си, много по-елегантен начин", каза държавният глава в периода 2002-2012 година.


Според него парламентът е могъл да пререши, да предложи друга кандидатура на мястото, както евентуално сега би се случило - да има нова номинация, нова процедура може би, в рамките на която да се предложи друга кандидатура.

„Стана практика ГЕРБ да предлага и да налага кадрови решения, които са в остро
противоречие с обществените очаквания, с изискванията за професионализъм, за морал, и да ги налага грубо, силово", каза още Първанов. По думите му сега рейтингът на ГЕРБ в моралния смисъл на думата е много по-изхабен, много по-нисък отколкото през 2009-а и визирайки казуса „Марковска", обясни, че подобни решения очевидно предизвикват много остра реакция.

Георги Първанов каза, че е бил сред хората на протестния митинг на левицата, защото там усеща по-добре настроенията им и освен това му е „писнало от президиуми и трибуни". И призна, че не е бил поканен на президиума, но не го драматизира. По думите му той е в активна роля за левицата, но не в ръководна.

Първанов напомни, че се е оттеглил от битката за лидерския пост в БСП през пролетта на тази година, за да не се допусне разцепление в столетницата, което да я отслаби. По думите му проектът, който стартира в края на 2010 година - АБВ, пък е бил замразен, за да не се създаде впечатлението някой иска да открадне от електората на левицата. „Макар че този електорат стои в очакване, в озадачение, ако мога така да кажа", каза Първанов. И допълни, че има може би около 60 процента, които или не са решили за кого да гласуват, или дори изобщо дали да гласуват, и някой трябва да мобилизира този вот.