Първанов готов да наложи вето на промените в закона за ГМО
Първанов готов да наложи вето на промените в закона за ГМО / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Георги Първанов потвърждава позицията си, че ще упражни правото си на вето на промените в закона за ГМО, ако законът не дава необходимите гаранции за опазването на българската природа и човешкото здраве. Това се посочва в позиция на държавния глава по предлаганите промени в закона, разпространена от прессекретариата му. Ако се наложи, държавният глава ще прибегне и до правото си да предложи на Народното събрание произвеждане на национален референдум по въпроса „за" или „против" запазване на забраните за освобождаване в околната среда на ГМО, се посочва в позицията.

Според президента законодателната уредба за използване на ГМО в България и провежданата политика трябва да останат консервативни и рестриктивни, основани на принципите на предпазливостта и превантивността. Според държавния глава законът трябва да съдържа всички мерки и гаранции за избягване на възможните неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве и околната среда. Според Първанов промените в действащия закон трябва да се ограничат главно до прецизиране на правилата за работа с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия, с което да се изпълни задължението за пълно и точно въвеждане на европейското законодателство. В писмото от април 2009 г. уведомлението на ЕК се отнася само до този въпрос.

„Няма нито обществена необходимост, нито постигнат консенсус сред експертите и в обществените обсъждания за промени в правилата за освобождаване на ГМО в околната среда", отбелязва президентът. „Опазването на човешкото здраве и българската природа изисква да не се създават предпоставки за безконтролно разпространение на ГМО в природата. Отговорността пред настоящите и идните поколения налага да бъдем максимално предпазливи и да запазим   съществуващите в закона рестрикции", е позицията на държавния глава.

Президентът Първанов изразява надежда, че с окончателното приемане на закона парламентът ще гарантира опазването на българската природа, традиционното ни селско стопанство и най-вече здравето на хората.

Държавният глава е убеден в потенциала на страната ни да развива биологично и модерно конвенционално земеделие. Уникалното биологично разнообразие в българските земи трябва да бъде съхранено като национално, европейско и общочовешко богатство. Българската природа трябва да бъде запазена свободна от ГМО, пише в позицията на държавния глава.